Zdravím vás, milí čtenáři, dnes jsem tu s první částí 6tého dílu. Za korekci děkuji Jakopovi. Užijte si díl a budu rád za každý komentář.
Díl 6. Orkeoni - 1. část
Datum: Třicátý Březen 2011. 19:25
Místo: Země, Colorado Springs, Cheyenne Mountain.
„Dobrý podvečer generále,“ pozdravil seržant Walter.
„Ale Waltře, říkej mi Hanku,“ odvětil přátelským tónem Hank, který si míchal lžičkou kafe, které měl položené na velkém stole, kde se konaly briefingy.
„Měl jste dnes hodně práce?“ optal se Walter, který přešel ke kávovaru, kde si začal připravovat kafe.
„Musel jsem vyřídit pár telefonátů, prohlédnout si dvacet hlášení z misí a tajné materiály pro úkol Odyssey, o kterém ví jen málo lidí,“ prozradil s klidným hlasem Hank, který pomalu zvedl šálek kávy a dal si malý doušek.
„Mohu se dozvědět více o té misi?“ vyzvídal Walter.
„No, nemůžu zacházet do úplných detailů, ale bude se jednat o Luciánskou Alianci,“ odpověděl Hank.
„Pane, nevíte, jak to vypadá na Atlantidě?“ optal se Walter.
„To opravdu nevím, poslední hlášení bylo poškozené, takže nic nevíme,“ strachoval se Landry.
„Snad jsou v pořádku,“ modlil se Walter.
„Waltře?“ porazil ticho Landry.
„Ano?“ pozvedl svou hlavu Walter a zadíval se na Landryho, který si zrovna dopřával další doušek kávy.
„Nepřišla nějaká zpráva od Tolánů?“ optal se Landry.
„Žádnou jsme nedostali,“ informoval Walter, který si dal další doušek kávy.
„A co Jaffové, neozvali se?“ ptal se dále Landry.
„Ani ti,“ kroutil hlavou Walter.
„No, snad se nám brzy někdo ozve, připadá mi, že na nás všichni zapomněli,“ prohodil Landry, když odcházel do své kanceláře, kde si na stůl položil prázdný hrnek. Poté se odebral k výtahům, které jej vyvezli na povrch, kde měl zaparkované své auto.
Měl ho jen krátce, dostal ho od svého synovce, který nedávno umřel. Pomocí dálkového ovládání jej otevřel, jakmile stál přímo u dveří, opatrně chytl za kliku, kterou chvíli nehnutě držel a vzpomínal na něj. Otevřel dveře, a poté nasedl do upraveného černého Mustanga. Byla to jediná věc, která mu zbyla po jeho milovaném příbuzném. Jakmile vyjel ze střeženého areálu hory, zamířil si to směrem k domovu. Nebral ohledy na nějaké zákony, postupně sešlapával plyn, až byl úplně na podlaze, jel po rovné silnici rychlostí 210km/h, třepaly se mu ruky, hlavou mu létalo tisíce myšlenek, když v tom narazil na jednu, která ho donutila sešlápnout brzy, čímž prudce zabrzdil.
Na dohled nebylo žádné auto, šlo slyšet jen zvěř, která byla v okolním lesíku. Když se konečně uklidnil, opět se rozjel ke svému domovu, tentokráte už jel podle předpisů a dojel domů bez jakýchkoliv problémů.
Během hodiny zastavil před bránou, která vedla do areálu jeho pozemku. Sáhl hluboko do pravé kapsy, odkud vytáhl jistý vysílač, který poté zapnul. Během pár vteřin se brána před ním začala otvírat, jakmile byla brána úplně otevřená, tak se rozjel dovnitř a po projetí, opět aktivoval vysílač, aby za sebou zavřel. Jel dále po příjezdové cestě, dokud se nedostal ke garáži, kde zaparkoval.
Po vypnutí motoru zůstal sedět ve tmě. Rozsvítil si levou rukou světýlko nad zpětným zrcátkem a pravou stále pevně svíral volant. Jeho mysl byla zaměstnaná rekonstrukcí události, při které umřel bývalý majitel Mustanga. Měl docela podrobné informace z několika spisů a svědectví, proto nebyl pro něj problém si to přestavit do nejmenších detailů.
O dva týdny dříve.
„Susan!“ vykřikl Bill, který se prodral hloučkem davu k dívce, kterou miloval, jenže neměl odvahu ji to říct.
„Ahoj Bille,“ pozdravila jej a tak sladce se na něj usmála, že v ten moment zapomněl i jak se jmenuje. Když viděla, že Bill není schopen se ani nadechnout, tak ho jemně strčila do ramene a s úsměvem podotkla:
„Zavři aspoň pusu, když se tak na mě díváš.“
Bill strašně zčervenal a koktavě ji odpověděl:
„Já si nemůžu pomoct, víš… Strašně se mi líbíš.“
Susan jen kývla a s hlubokým úsměvem, při kterém se jí udělaly dolíčky, řekla:
„Miluji tě, Bille.“
Bill zůstal opařeně stát, protože ani v nejmenším nedoufal, že ho někdy bude mít tak moc ráda. Když ji chtěl odpovědět, že on ji miluje už strašně dlouho a že ji bude milovat nadosmrti, uviděl za ní muže, který zjevně nebyl v pořádku, spíš vypadal, jako kdyby mu přeskočilo, v jeho očích šla vidět zlost a agrese, jeho oči byly upřené na jeden jediný bod - na Susan.
V okamžiku vytáhl zpoza opasku zbraň a začal ji odjišťovat. Bill ani vteřinu neváhal a skočil na muže, který zbraň již odjistil a snažil se mu jí vytrhnout z ruky. Útočník ale naneštěstí zmáčkl spoušť a kulka ho zasáhla někam do dutiny břišní. Po výstřelu zařval a spadl na kolena, posléze se zhroutil na břicho a celé tělo se mu začalo třást. Susan se k němu okamžitě rozběhla a převalila jej na záda. Uviděla hodně krve vytékající s jeho těla. Jeho poslední slova, která řekl, zněla:
„Miluji tě, Susan.“
Muž se ihned po výstřelu rozběhl pryč, ale v útěku mu zabránili tři muži, kteří ho srazili na zem, zbraň mu vzali a zajistili. Susan mu dala polibek, který byl poslední v jeho životě a také nejlepší. Naposledy pohlédl na Susan, na kterou se usmál a poté jeho život vyhasl, umřel.
Susan stékaly proudy slz po tvářích a kolem ní a mrtvého Billa, kterého stále pevně držela, stálo několik desítek lidí, kteří nebrali ohledy na nic a beze studu fotografovali a natáčeli mrtvého mladého člověka, který zachránil před smrtí svou milovanou. Když se od Billova těla Susan odlepila a podívala se na lidi za ní, všimla si, že většinu lidí to netrápí, ale mají z toho, jak se zdálo dokonce i potěšení. To ji vytočilo na nejvyšší míru, kdyby tam nepřišel major Marks a neodehnal ty lidi on, udělala by to ona a to nejbližšími věcmi, které by po nich házela.
„Ty jsi asi Susan, viď?“ optal se Marks, který přiklekl k ní. Ona se na něj podívala, jemně přikývla a se slzami v očích se na něj vrhla, objala jej a začala strašně plakat. Marks prohodil: „Jen se vyplač, Susan, jen se vyplač,“ poté se podíval na svého dobrého kamaráda, který před ním ležel s úsměvem ve tváři ve velké kaluži krve. Povzdechl si a začali mu také stékat slzy.
Současnost.
Hank si povzdechl a konečně sundal ruku z volantu, který tak dlouho pevně svíral. Vytáhl klíčky ze zapalování, zhasl a vylezl ven z auta a odešel do svého domu, ve kterém přebýval už rok sám.
Občas na návštěvu zajel Bill, který někdy dovedl i Susan, ale teď? Teď si byl jist, že ho nikdo nenavštíví. Cítil se strašně osamělý a zničený. Přešel do své ložnice, kde se neobtěžoval ani se svlékáním a praštil sebou do postele a pořádnou chvíli strávil plakáním. Nakonec ho ale přemohl milosrdný spánek.
Landryho probudilo nepříjemné pípání, které vydával budík. Natáhl pravou ruku, vzal budík do ruky a švihl s ním o zeď. Nechtěl, aby ho něco rušilo, aspoň teď ne.
Uběhla hodina od vyzvánění budíku, který teď ležel rozbitý na zemi u zdi. Na nočním stolku ležel mobil, natáhl se pro něj a zapnul jej. Jakmile se displej rozzářil, tak ho rozbolely oči. Odvrátil zrak a chvíli ještě mrkal, než se vrátil pohledem zpět na mobil, kde uviděl datum třicátého prvního března, jedenáct dopoledne. Když si přečetl ten datum, chvíli přemýšlel, proč se mu zdá důležité, potom ho to trklo a bleskem vyrazil do koupelny, kde se svlékl a vešel do sprchy, kde pustil hodně ledovou vodu, aby se úplně probral.
Poté udělal nejnutnější hygienické potřeby, a vyrazil do šatny a vzal černý oblek, který si během následujících chvil oblékl. Spěchal a to opravdu hodně, vzal kravatu, ale nešla mu zavázat, třepaly se mu ruce s toho stresu.
Sedl do auta a než otevřel garážová vrata, naposledy se podíval na mobil, který ukazoval čas jedenáct padesát. Řekl si pro sebe:
„To nestihnu!“
Chvíli přemýšlel, ale potom dostal nápad, jak se tam dostat ještě před dvanáctou.
Vzal vysílačku, na které nastavil jedinečnou frekvenci, kterou používají jen pozemské křižníky třídy 304. Spojil s jedinou lodí, která právě hlídkovala nad planetou – Odyssea.
„Tady Hank Landry, slyší mě někdo?“
„Slyšíme vás, pane, co potřebujete?“ odpověděl na volání Emerson.
„Potřebuji transportovat do nějaké tmavé uličky poblíž místního hřbitova, je to velmi důležitá věc, plukovníku!“ vysvětlil Landry, který během pár vteřin zmizel v záblesku asgardského paprsku, který ho přenesl do uličky poblíž hřbitova. Rychle se podíval na displej mobilu, který mu ukazoval čas jedenáct padesát pět. Následně se rozběhl k hřbitovu, kde se už scházeli lidé.
Okamžitě poznal jednu osobu, nebyl to nikdo jiný než Susan, které zjevně stékaly vodopády slz. Zpomalil krok a vydal se k ní normální chůzí. Ona si Hanka také všimla.
„Ahoj Susan,“ dostal ze sebe Hank, který byl na první pohled zničený.
„Ach, pane Landry, stále tomu nemůžu uvěřit,“ smutně odpověděla Susan, která následně objala Hanka, který ji pohladil po vlasech, „dal za mě svůj vlastní život,“ pokračovala Susan, která se ještě více rozplakala.
„Byl to skvělý kluk. Byla jsi pro něj vzduch, který dýchal, byla jsi pro něj ten největší poklad v celém vesmíru, jen škoda, že ti to nedokázal říct,“ konstatoval Hank, který k sobě Susan ještě více přitiskl, když viděl, že plaká pořád víc a víc.
Během několika následujících okamžiků přešli k místu, kde měl naposledy spočinout mladý Bill Landry. Hank přešel k jedné z židlí, které tam byly, poprosil jednoho chlapce, pravděpodobně kamaráda od Billa, jestli by nemohl uvolnit místo. Neváhal ani vteřinu, vstal. Hank pak pokynul rukou Susan, která si následně sedla na místo, které ji uvolnil. Těsně před začátkem dorazil i major Marks, který na všechny kývl a potom se omluvil:
„Promiňte, dostal jsem se do zácpy.“
„Dnes jsme se tu sešli, abychom uctili památku Billa Landryho, mladého, pracovitého, kamarádského, ale hlavně oddaného kluka, který tragicky zahynul, když chránil Susan před zdrogovaným mužem. Susan pro něj byla vzduch, který dýchal, byla pro něj to největší bohatství v celém vesmíru. Je to veliká škoda, že z tohohle světa odchází tak mladý a úžasný člověk, jakým byl Bill,“ začal Hank Landry, nadechl se, utřel si slzy a pokračoval:
„Bill byl pro mě jako syn, kterého jsem nikdy neměl. Měl jsem ho strašně rád, spolu se Susan ke mně chodili na návštěvy. Pamatuju si na ten den, kdy jsme seděli na verandě, popíjeli chlazené pivo a on mě objal, a řekl mi, že mě má rád. Nikdy na ten okamžik nezapomenu. Spolu se Susan mi pomáhali v domě i na zahradě. Byl to výjimečný kluk, a ty Susan jsi výjimečná dívka, je škoda, že jste si nevyjasnili své city k sobě dříve,“ zase se odmlčel, utřel si další várku slz a dodal:
„Sbohem, synu.“
„K poctě zbraň!“ dostal ze sebe jeden z vojáků, kteří stáli kolem jeho rakve.
„Zamířit!“ pokračoval ten samý muž.
„Pal!“ *výstřel*
„Pal!“ *výstřel*
„Pal!“ *výstřel*
„K poctě zbraň!“ dokončil ten samý muž, který následně přešel k Landrymu a Susan a podal jim Americkou vlajku, složenou do čtverce.
Poté se jeho rakev začala spouštět do vykopané díry, kde následně skončil skvělý člověk, jímž byl Bill. Následně všichni přítomní přišli a vhodil dovnitř každý jednu růži. Susan už opět plakala a objímala Hanka, který byl na tom podobně. Rakev byla poté pohřbena pod vrstvou hlíny. Všichni už odcházeli, až na Hanka, Susan a Markse, kteří ještě dlouho koukali na bělostný kříž, na kterém bylo jeho jméno, datum narození a datum smrti. Všichni tři oplakávali mrtvého Billa.