Zdravím, dlouho jsem nic nenapsal, protože jsem řešil převod fóra, nicméně, jsem věrný až dokonce, takže si dneska dáme další, o něco delší, díl
Stargate: Love to Hate
3. Kapitola
Galaxie Pegas – Lantea
…Následujících několik týdnů se Phobeus Reesovi vyhýbala nebo spíš Reese se vyhýbal Phobeus? Už to mám, vyhýbali se navzájem…
Když se jednou večer vracela Phobeus do své kajuty, těsně přede dveřmi ležel složený lístek a její stráž se najednou vypařila. Sebrala ho ze země a rozložila. Byl tam úhledným skoseným psaným antickým písmem napsán vzkaz:
„Dostav se dnes ve 20:00 na západní molo. Vše je domluvené, přijď sama…“
Reese
Prohlédla si své oblečení. Bílo-béžové útlé šaty s rukávy, končící těsně nad koleny, částečně tak navazujíc na bílo-béžové úzké kalhoty, jež končily na bílých, jemných kožených botách.
Opravdu jí to slušelo.
Sice to není uniforma, ale na převlékání nemám čas. Pomyslela si, když se podívala, na antickou obdobu chytrých hodinek; bylo za deset minut osm. Vběhla do jednoho z transportérů a navolila západní molo; v mžiku jí obalilo bílé světlo.
Objevila se na nejvyšším podlaží mola, vlastně to byla velká plošina, na které obvykle přistával Daedalus, pokud byly zaplněny přistávací porty. Musel být zde, kdyby se ona chtěla s ním sejít, šla by na totéž místo. Ušla několik desítek metrů k okraji mola, než uviděla rýsující se postavu, proti zapadajícímu slunci. Reese seděl na samém kraji mola, nohy volně spuštěné přes hranu. Pod nimi se rozprostíral jen širý oceán. Došla až k němu a posadila se vedle něj, pokrčila nohy a přitáhla si hlavu ke kolenům.
Několik minut takto seděli beze slov. Nakonec se Reese potichu zeptal. „Dokážu ti odpustit. Dokážu i zapomenout…“ Phobeus poskočilo srdce radostí. „Ale nemůžeme navázat tam, kde jsme přestali…“ Nově nabytá vnitřní radost opět zhasla a Phobeus s obavami čekala, co Reese řekne. „Ale nechci nás úplně zahodit… Začneme znova. Až příliš věcí se stalo, válka... stázová komora…“ Phobeus si začala sundávat zásnubní prsten z prsteníčku levé ruky. Reese její ruku jemně zadržel a schoval ve své. „Ten si nech, stála jsi mi za to tehdy, když jsem tě o ruku žádal a i přes to všechno mi za to stále stojíš… Nech si ho, udělej si s ním, co chceš, schovej ho, znič ho, nos ho dál…“ Phobeus pokývala hlavou a pak zašpetala. „Popravdě, také nechci učinit závažné rozhodnutí, které změní můj život, aniž bych si nepamatovala poslední rok svého života. Všechny mé vzpomínky se vrátily, jen poslední rok nevím co se dělo.“ „Tudíž nevím ani jak jsme se dostaly do té stázové komory…“ Dořekla jen, spustila si taktéž nohy dolu z mola, položila si hlavu na Reesovo rameno a přitulila se. Reese ji objal kolem ramen a zašeptal jí do vlasů. „Mimochodem, kdy mě začneš oslovovat mým křestním jménem a ne mým krycím označením?“ Phobeus k němu vzhlédla. „Promiň, Anthony. Během války jsi byl označován jako Admirál Reese, a tak jsem si na to zvykla a odnaučila se tě oslovovat jako Tonyho…“ Tony se usmál, nic se neděje.“ A Phoneus si znovu položila hlavu na jeho rameno. Chvíli tam tak seděli, než se ozvala vysílačka. „Agente Reese, Admirále-Phobeus, hlaste se prosím okamžitě v zasedací místnosti.“
Phobeus si hlasitě povzdechla. „Tak pojď, jdeme.“ Pronesl Anthony a pomohl jí na nohy.
„Co se děje tak akutního, že jsme se sem museli trmácet přes celé město?“ Zeptal se Reese, když vstoupili do zasedací místnosti. „Rodney…“ Pokynula Anna Mckayovi. „Dálkové senzory Atlantidy zaznamenaly podivnou energetickou signaturu na orbitě jedné z obyvatelných planet, na druhé konci galaxie.“ Phobeus se zamračila. „Jak podivnou energetickou signaturu?“ „Mno… Signaturou mi to připomíná bitevní lodě třídy Aurora, ale je mnohem větší…“ „Ne…“ Vydechl Reese „Přepošlete mi ty údaje na laptop!“ Rodney začal hned posílat a Anna se zvědavě otázala. „Proč? Vy víte, co by to mohlo být?“ Reese jen utrousil. „Doufám, že se mýlím…“ Chvíli procházel data na laptopu, než najednou strnul. „Metnula…“ „Cože?“ Otázala se Anna. „Ehm… To je něco jako vaše: A do hajzlu…“ Vysvětlila Phobeus. „Co to tedy je?!“ Otázal se netrpělivě Rodney.
Reese se mu podíval do očí a pronesl. „Je to antický válečný Dreadnought, třídy Andromeda. Plně aktivní, vysílající identifikační kódy, které nejsou antické… Rozhodně jsou mi povědomé, ale nedokáži si vybavit, kde jsem je viděl… Je to největší třída bitevních lodí, kterou jsme, kdy postavili. Čtyřvrstvé štíty, tři a půl metru trinio-neutrinového pancíře, osmi vrstvá polarizace pláště, dvanáct kilometrů délky, 200 těžkých pulzních kanónů, 8 těžkých laserových kanónů, tisíce palebných postavení a dva miliony dronů třetí generace. Abych nezapomněl, dva obří hangáry, po obou stranách, na místech, kde mají Aurory, přístavbu s dálkovými senzory, jenž každý pojme přes tisíc stíhaček. Měli být napájeny Arctulem, ale z plánu sešlo, kvůli nestabilitě reaktoru, nakonec byly napájeny osmi energetickými moduly. Nicméně podle energie, kterou vyzařuje se zdá, tedy pokud nemá zapojeno minimálně sto ZPM, že má funkční Arctulus!“ „Ehm, a to je problém?“ „To si sakra piště, že je to problém! Bitevní lodě třídy Andromeda, byly postaveny tři, více se nestihlo, první dvě lodě byly 12km dlouhé a byly rozstříleny při obraně Lantey. Ale ta třetí, vylepšená verze, měla 13,5km na délku a o 50 pulzních děl, 2 laserová děla a půl milionu dronů více. Tyto lodě byly nepředstavitelně silné, pokud fungovaly na ZPM, ale pokud má funkční Arctulus, tak jde energie z reaktoru přímo do štítů a zbraní, ta loď je neporazitelná! A je v rukou potencionálních nepřátel!“ „Aha… Teď to už chápu…“ Pronesl Sheppard.
„Takže bychom vás chtěli požádat, kdyby se plukovník Sheppard, poručík Cadmenová, doktor McKay a poručík Sljakov nalodil na jednu z vašich lodí a letěl to obhlédnout.“ „Počkat, neříkal jste náhodou, že je to nejsilnější loď ve vesmíru?“ „Ano.“ „A proč jí tedy máme provokovat?“ Reese se usmál. „Plukovníku, v případě potíží vstoupíte do Hyperprostoru. A navíc nejsilnější loď ve vesmíru za to stojí…“ „Tak tedy dobrá… Vy nepoletíte?“
„Ne, musím najít v databázi o této lodi co nejvíce…“
O dvě hodiny později Daedalus vystoupil z hyperprostoru nad ledovou planetou a zamířil k bitevní lodi na orbitě. Daedalus vedle ní vypadal jako trpaslík „Je ohromná!“ Pronesl John, když jí uviděl. „A taky výkonná, její energetická signatura je podobná signatuře hvězdy a to jede na nízký výkon. Vypadá to, že je v autonomním obraném režimu…“ „A jak to sakra víte?“ „Protože podobný kód vysílala Aurora i Hypoforalkus…“ John se ušklíbl. „Takže si s ní asi nepopovídáme, že?“ „V žádném případě… Moment. Mám tu známky života na povrchu a stopové množství energie.“ „Třeba si posádka udělala malou dovolenou…“ Zasmál se Sheppard „To asi těžko je tam nula…“
O pět minut později již letěli Jumperem na pozici energie, jelikož byla tma, nemuseli přistávat moc daleko, protože je tma skryla. „Rodney, začínám mít menší problémy s řízením.“ Rodney zapojil svůj tablet do panelu jumperu a přepnul na senzory. „Vypadá to, že je tu nějaká energetická anomálie, která má negativní vliv na energetické zásoby jumperu. Ty jsou nadměrně vybíjeny, a tak dochází ke fluktuacím v rozvodné síti. Změň kurs na 9963878 na 647454343, pak by to mělo být o něco lepší.“
John lehce změnil kurs, po chvíli motory opět zabraly naplno a světla přestala poblikávat. „Přistaneme támhle na tom palouku, k cíli pak půjdeme ještě asi 500 metrů.“ „Půl kilometru?! V téhle zimě?! Si se zbláznil, výš jak jsem citlivý na změny teplot a chladné podnebí! Mohl bych dostat zápal plic nebo omrzliny!“ Začal si stěžovat Rodney „Je tam jen 0 a navíc máme teplé bundy, budeme v pořádku.“ Pronesla Laura a lehce se usmála. Rodney zbledl, ani po těch letech, co uplynuly od doby, co s Laurou sdíleli jedno tělo, si stále nemohl zvyknout na její přítomnost.
O pár minut později již jumper zlehka dosedl do čerstvého sněhu. Byla příjemná noc, jelikož byly na samém okraji galaxie, mohli se kochat nádherným výhledem na Velké Magalienshovo mračno, přičemž z oblohy poklidně padaly velké vločky jemného sněhu. „Tak jdeme!“ Pronesl Sheppard, následován Sljakovem a Rodneym, Laura šla jako poslední.
Galaxie Mléčná dráha - Earth
Na krásném lipovém nočním stolku, zazvonil bohatě zdobený budík. Bylo půl sedmé. Hnědovlasý mladík ho zamáčkl a posadil se. Čímž ovšem probudil svůj blonďatý protějšek, ležící vedle něj, v manželské posteli. „Mmmm…“ Zamručela. „Jamesi, co se děje?“ „Nic, jdu dnes dříve do práce, musím letět do Čech, mají tam problém s jedním reaktorem… Spi dál…“ Řekl a lehce jí políbil. Dívka si lehla a znovu usnula. James si oblékl župan a sešel dolů do kuchyně. Cestou potkal sluhu, který právě procházel okolo. „Dobré ráno pane, jak pak jste se dnes vyspal?“ Pronesl sluha, když spatřil pána domu „Výborně Cadbary, výborně.“ „Paní ještě spí?“ „Ano, manželka stále spí, nicméně jí nejpozději v půl osmé probuďte a připomeňte jí, že jsou potřeba zařídit, jisté neodkladné záležitosti v Moskvě. Ona už bude vědět. Teď bych rád posnídal.“ Cadbary mu pokynul rukou a odvedl ho do jídelny. Sedl si do čela prázdného stolu a rozevřel noviny, které měl jako každé ráno připravené na stole. Možná to bylo trochu staromódní, nicméně si rád početl o dění ve světě, zatímco snídal.
Mezitím, křídlovými dveřmi z kuchyně sluhové přinesli míchaná vajíčka, slaninu, pomerančový džus, opečený toustový chleba a ranní šálek kávy. Poté co v klidu posnídal, vykonal ranní hygienu a odebral se do svého šatníku. Chvíli váhal, zda si vzít sváteční uniformu, nebo formální oblek. Nakonec si nevzal ani jedno. Rozhodl se pro něco méně okázalého. Oblékl si klasické upnuté béžové kalhoty, bílou košili, na ní jednoduchý modrý svetr s „Véčkovým“ výstřihem a přes, následně šedivý volnočasový blazer s účelnými tmavými záplatami na loktech.Do skrytého opaskového pouzdra zastrčil plně nabitý glock 19 a náhradní zásobníky zastrčil do určené kapsy na druhé straně pouzdra; pro jistotu, jak říkával. Ještě si odběhl do pracovny, kde do přenosné tašky vložil svůj notebook a peněženku. Jeho další kroky však nesměřovaly k hlavní bráně, kde stála limuzína, ale na střechu, kde již čekal připravený vrtulník.
Za necelou hodinu byl na soukromém letišti, zde nasedl do osobního tryskáče a zamířil na pražské letiště. Cesta mu utekla poměrně rychle. Poté co tryskáč dosedl, bylo k němu přistaveno schodiště. James neváhal a vylez, venku čekal Doktor Zelenka spolu s několika dalšími vědci. „Vítáme vás, jmenuji se Martin Hlavic a jsem vrchní technik fúzního reaktoru „Dora“. Radek ani na chvíli nezaváhal a začal překládat do angličtiny. „Welcome, my name is-“ James jen mávl rukou a usmál se. „V pořádku doktore, umím česky.“ „No tak v tom případě se nám mnoho věcí ulehčilo.“ Ulevil si Radek. „Kam nyní?“ zajímal se James. „Mno, před hlavním terminálem čeká, limuzína spolu s policejním doprovodem. Následně se po D1 dopravíme asi 60km jiho-jiho-východně. Zde přijedeme do malého města Vlašim, kde se nachází poměrně velký zbrojní areál Sellier & Bellot. Pro zajímavost, právě tato fabrika nás zásobuje municí. V tomto areále pojedeme ještě asi tři kilometry do zabezpečeného prostoru, kde se nachází vchod do nového SGC…“ Vysvětlil Radek.
Za necelou hodinu byli na místě, projeli velkou železnou bránou, kterou hlídali dva těžkooděnci a vjeli do prostor fabriky. Bylo zde několik obrovských budov, kde se vyráběla a testovala munice, pokračovali po silnici až k další, tentokrát již vojenské budově, zde se od nich oddělili policejní auta a zamířili spět na stanici. Na tomto stanovišti byli podrobeni důkladnému prohledání, přičemž, byla prohlédnuta i Jamesova zbraň, po chvíli dohadování si ji směl nechat.
Než ujeli dva kilometry dlouhou trasu, prošli ještě třemi kontrolami. Nakonec dojeli před nenápadný betonový bunkr. Vystoupili a vstoupili do výtahu zabudovaný v něm. Sjeli o několik pater níže, kde na ně čekalo rozlehlé opancéřované atrium, doslova hemžící se pulzními kulomety a děli. Všechny byly rozestaveny tak, aby bránily další brannou stanici, kde čekal další výtah směrem dolů. Sjeli o několik desítek pater níže, dokonce i pod úroveň nového SGC a vystoupili v rozlehlé místnosti, které vévodil fúzní reaktor, prstencovitého tvaru. „Tak co je za problém?“ zeptal se James. „Mno, když reaktor spustíme, tak běží zhruba týden bez problémů, pak se ale začne přehřívat a silová pole začnou selhávat…“ James se zamyslel a vyvolal si záznamy. Po půl hodině usilovné práce mu to došlo. „Tady.“ A Ukázal na typy produktů fúze. „Vzniká vám tam, nejen Helium čtyři, ale i jeden neznámí izotop helia, který reaguje se zadržovacím polem. Dle mých propočtů je řízená teplota v reaktoru, mimo o 300 kelvinů, proto ten izotop vzniká. Musíme přepsat několik protokolů, abychom to opravili. Sice to bude dlouhé, ale ne složité…“
James měl pravdu, protokoly přepisovali skoro šest hodin. Poté se srdečně rozloučil a odjel na letiště. Okolo půl sedmé večer, přistál jeho vrtulník na střeše jeho domu v Soči. Sešel schody dolů do své pracovny, kde otevřel tajné dveře a sešel do nižšího podlaží. Desing byl čistě antický, byla to laboratoř. Posadil se do křesla a zadíval se na stázovou komoru naproti stolu. Byla v ní zavřená sotva dvouletá blonďatá holčička. „Neboj se, brzy ten lék najdu, a pak budeme zase všichni spolu…“ Pronesl spíše pro sebe.
V laboratoři trávil většinu svého dne, se svojí ženou se potkával, akorát večer v posteli. Pracoval často dlouho do noci. Bylo smutné pozorovat mladého sotva 16. letého chlapce, ničit se při marném pokusu, který zkoušelo již tolik generací, jeho já, před ním…
Ano James a jeho žena Ea nebyli lidé, byli to antikové. Před více jak 10 000 lety se jim narodila dcerka, Pallas, Když jí byl jeden rok. Dostala neznámou nevyléčitelnou nemoc. Uložili jí do stáze a komoru uzavřeli v dilatačním poli. Její rodiče se zapřísáhli, že nepoleví, dokud lék nenajdou, nicméně se jim to za celý život nepodařilo, a tak vytvořily upravené klony sebe sama s jejich genetickou pamětí, aby pokračovali v jejich dílu. A takhle to pokračovalo po staletí. Nicméně, genom se po jistém počtu přepisování sám vrátí do původní podoby a to se stalo právě v tomto cyklu, v roce 2015. James a Ea tak vypadali, jako před 10 000 lety, ale měli vzpomínky všech jejich verzí před nimi, a tak mohl James na jejich základě pokračovat ve vývoji léku. Už byl tak blízko…
Až se jednoho dne…. Podařilo…