1.
Dexter - nejlepší kontinuální děj, facto existenciální drama a paralely se společenskými problémy kombinující v sobě cool elementy jako vraždy, forenzní vyšetřování a Miami.
2.
My Name Is Earl - neviděl jsem kontroverzní S3, nicméně as of konec S2 je to svěží variace na absurdní sitcom, ale bez otřelých kulis nebo žánrových klišé.
3.
Battlestar Galactica - co dodat? Nejsignifikantnější mainstreamový scifi seriál od roku 1990, možná od dob Star Trek: TOS. Kontinuální děj nastavující zrcadlo naší společnosti opět skvěle zkombinovaný s populárními prvky jako jsou výbuchy, vesmírní piloti nebo sex.
4.
Červený trpaslík - sitcom, který mi v podstatě utvářel můj ironický pohled na svět. Zdroj tun kultovních hlášek a mnoha cheesy efektů.
5.
House M.D. - originální pohled na doktorské seriály, kdy namísto zpitování svědomí nad nezachráněnou matkou přichází detektivní pátrání v hlavní roli se sebedestruktivním ironikem desetiletí. Že spousta nemocí v reálu probíhá jinak je už detail. Nesmím zapomenout na dokonalý souvislý plot, který navzdory ohranému settingu umí stále překvapovat.
6.
Farscape - obskurdní kulisy a trashové příběhy umně zkombinované s vážným s perfektně gradujícím dějem, de facto love story jako vystřižené z červené knihovny ale zasazená mezi vybuchující kosmické lodě.
7.
Family Guy - politicky nekorektní možná o něco méně než South Park, narozdíl od něho ale nesází při vtipnosti jenom na fekální humor a urážení negrů/buzen/bělochů/asiatů/heteráků/židů/arabů atd. Simpsonovi nové generace. Nesmím zapomenout na geniální flashbacky...
8.
Deep Space Nine - u mě rozhodně překonává B5 i ostatní ST seriály. Ano, tuna vedlejších episod. Ano stále plno oldskool Star Trek nesmyslů á la pyžamoidní uniformy. Ale to, co se později začne uvnitř prudérního ST světa na stanici Deep Space 9 dít, to vynahrazuje veškeré čekání.
9.
How I Met Your Mother - ohromný drajv prvních dvou sezón, ohromné tápání v dalších dvou. I přesto, a opět díky geniálnímu využití flashbacků a nespolehlivého vyprávěče, u mě překonává vyprávěním Friends.
10.
Stargate SG-1 - z nostalgie
Stále to je moje srdcovka, no.
Do seznamu se už nevešel
Black Books,
The Shield, The West Wing, That 70s Show, Firefly, Torchwood, Big Bang Theory, Samurai Champloo, NGE, Rome, Band of Brothers, Lost, 1. řady
Heroes a
SGA,
X-Files, jeho volné pokračování [b]Californication, Enterprise[/b] a řada dalších. Čest jejich památce a rozhodně to neznamená, že by byly o něco horší, než vyšší věci - jenom mi třeba nesedly tak moc či jsem si více v srdci oblíbil ty nahoře(nebo jsem je ještě nedokoukal).