Záleží co od toho člověk očekává nebo jak moc se tomu chce věnovat. Souhlasím s tím, že pokud si chce někdo jednou, dvakrát do měsíce jít zastřílet, případně jako zbraň do začátku, není "čína" špatná volba. Pokud se tomu bude chtít člověk věnovat "víc", tak podle mě stejně u "značkovýho" kvéru skončí. V týmu nám pár čínských zbraní prošlo, většinou jako záložní zbraň, případně jako zajímavost pro vyzkoušení, takže sem napíšu pár postřehů.
CM.028 S (Cyma Ak47 se sklopnou pažbou)
- cca. po dvou měsících vyviklaná pažba, nedrží ve "vysunuté" poloze, takže zbraň nejde zapřít do ramene
- ve sklopený poloze se občas uvolní a sjede dolů
řešení: pažba přilepená izolepou k tělu, zbraň se používá bez pažby
G5 Galaxy (HK MP5K)
- špatně podávající zásobník - vynechává při střelbě dávkou, na semi občas nepodá. Po rozebrání a vyčištění/namazání funguje vcelku normálně.
- ulomený přepínač režimu střelby na jedné straně těla (dvě součástky spojené plastovou tyčinkou)
M5-S5 (Jin Gong MP5SD6)
- zásobník šel špatně zasunout do zbraně (trocha broušení "šmirglem")
- cca. po dvou dnech ulomeno táhlo závěru (taková ta páčka vpředu), protože dotyčný jedinec si s tím musel pořád hrát
CM.031 (Cyma AK74)
- zasekávalo se kolečko na dotáčení zásobníku (opět pomohlo rozebrání)
- 8,4V 1100 mAh baterka vyměněna za jinou - po nabití odešla cca. po 200 ranách
JG608 (Jin Gong G36C)
- zatím žádný závažnější problém
M249 (PJ)
- po vybalení z krabice zbraň nestřílela - vadná pojistka
- nekvalitní kabeláž (kabel na kterým si zavážete uzlík není kabel)
výměna za silikon 0,2 kabeláž + nová baterie
- vyměněna hop gumička za GD
- předělaná kabeláž v zásobníku
- ulomena jedna pacička která drží "heat-shield" (takový ten bazmek na hlavni, u ostré kus hliníkového plechu aby si střelec nespálil ruce)
Mp. 008 (M14, zřejmě KART)
- přehozené kontakty na baterii - výsledek: -1 čínská baterie do zbraně a speklá čínská nabíječka do byla přibalená v krabici
- kontakty ve zbrani byly naštěstí správně
- podobně jako u M249 výměna kabeláže za 0,2 silikon kabely
CM.030A (Cyma Glock 18)
- vcelku funkční záložní zbraň (na AEP)
- vylomen takový "zobáček" co měl držet baterii na jejím místě ve zbrani
(vyřešeno kouskem izolepy)
ACM WELL G22 (plynová odstřelovačka)
- po pár naplněních vylomený plnící ventilek (zbraň nejde naplnit plynem)
nutná výměna
Většina zbraní nakonec šla z týmu pryč. Zbylo jen pár (M249, AK, Glock) jako zbraně pro případ, že by někomu přestala střílet jeho "hlavní" zbraň. Spíš než kritika, jsou to takové postřehy s čím sem se setkal. Záměrně tady nerozebírám nic jako je počet FPS, dostřel, střeva aj. Bral jsem to spíš z pohledu "normálního" uživatele, co zbraň nerozebere do šroubku hned jak ji vybalí z krabice, a s čím by se mohl setkat při koupy zbraně.
Co se týče celokov zbraní od PJ, tak s nimi moc zkušeností nemám. Akorát jsem měl možnost na jedné akci vidět("osahat") SPR. Co se týče zpracování kovového těla a plastů na zbrani, tak jsme to porovnávali s CA M15A2 (M16) a CA mi přišla "těžší" a celkově bytelnější (i co se týče třeba plastů na pažbě). Ale může jít jen o subjektivní dojem. Přece jen za pět minut co člověk drží tu zbraň v ruce toho moc nezjistí.
Já sám mám M4A1 (M15A4) od Classic Army už přes dva roky. Zbraň je zatím v základu a zatím jsem s ní neměl žádnej problém. Teda když nepočítám povolenou/lehce shrnutou hop gumičku - náprava tak do 10ti minut - vyndání hlavně, opětovné nasazení hop gumičky do drážky, složení zbraně.