Tak. Na Maidnoch som vyrastal, kým som sa nezačal zaujímať o dospelejšiu muziku. Je to jedna z kapiel, na ktorú sa nezabúda!
Nie je žiadne tajomstvo, že namiesto bezduchej technickej hry inklinujem skôr k vyzneniu nástroja, feelingu a kompozícii hudby. Pamätám sa, že som kedysi dookola počúval tie isté piesne, označené za "štandardy" - teda akosi tie najlepšie. Aj sa mi tak páčili.
Teraz, keď som si experimentálne vypočul Maidnov s odstupom času, som zistil, že ich najlepšie piesne sú vlastne asi najhoršie.
Ako obrovský fanúšik Davida Gilmoura/Pink Floyd hodnotím najpozitívnejšie album "Somewhere In Time". Silné ako celok, nádherné sóla, ale hlavne - čo ma najviac zaujíma - najviac experimentálny zvuk gitary (a basy). Nemám rád konvenčnú rockovú gitaru, a tak ma nádherné zvuky, farby a skreslenia v Somewhere In Time doslova nadchly.
Druhe a tretie miesto si delia No Prayer For The Dying - opäť silné ako celok, provokatívne texty, IMHO opäť niečo nekonvenčné v ich tvorbe - jedinečný album. No a potom Killers - zasa raz nekonvenčné, jedinečné, skvelá celková atmosféra.
Viem, že množstvo zažraných fans, ako ja kedysi, fičí na albumoch Powerslave či Piece Of Mind. Ja ich rád nemám. The Number Of The Beast je prvý album, ktorý zaviedol pojem "Konvečná Iron Maiden", a k ich konvenčnému zvuku mám averziu. TNOTB je príliš hitovkový album, a POM/Powerslave vykrádačka predchádzajúcého. Do istej miery aj 7th son... ktorý som takisto neobľúbil.
AMOLAD - najnovší album je tiež super, problém je v tom, že je to opäť konvencia - vykrádačka Brave New World/Dance Of Death, akurát koncepčná a s vážne orientovanými textami.
V dnešnej dobe sa mi zdvíha žalúdok, keď počujem úvodný riff Run To The Hills či Fear Of the Dark (zrejme ich najhorší album, ak nerátame tie s Bayleym). Zato Loneliness Of the Long Distance Runner či Hooks In You sú ešte stále potešením pre dušu. Maidnov postupne vytlačili dospelejšie kapely, ničmenej sa navždy zapísali do mojej duše ako kapela, na ktorej som vyrastal, ktorá ma motivovala ku kúpe gitary... a posunula ďalej.
- Aren't there other ways I could get pregnant, like... sitting on a toilet seat?
- Absolutely - there would need to be a guy sitting between you and the toilet seat, but yes, absolutely.