Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/aZCahpwdZa

Obsah fóra Kultura Literatura Co právě čtete?

Co právě čtete?

četli jste nějakou zajímavou knihu a chtěli by jste ji doporučit ostatním - můžete zde.

Příspěvek 29.3.2010 20:03:21
Daedalus.cz Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Pohlaví: Neuvedeno
Odpovědět s citací

Zrovna jsem dočetl Farmu zvířat, to je opravdu perfektní alegorie a před několika dny jsem podruhé dočetl Starce a moře. Doháním povinnou četbu.

Příspěvek 29.3.2010 20:38:35
Tillion Uživatelský avatar
Major
Major

Odpovědět s citací

Já před nějakými třemi týdny dočetl celou sérii Zaklínače. První dvě povídkové knihy mi trvaly tak dva měsíce... jak to furt končilo a začínalo, pořád jsem nevěděl kdy se co děje, tak jsem četl dost pomalu. Potom ale přišla pětice románů, kde jsem sice taky netušil kdy se co děje, ale byla to parádní jízda. A konec...
Toto je spoiler!!!:
parádní, hořkej, smutnej, zdrcující.

Ještě bych se rád vyjádřil k ději...
Toto je spoiler!!!:
Byl jsem překvapen nad neskutečně silnými momenty. V povídkách mě nejvíc dojal konec "Trochu se obětovat". Marigold jako moudrý blázen mi vyrazil dech a nahnal slzy do očí. Z povídek mě také dojímá "Něco končí, něco začíná", ale zpětně. Když jsem to četl, byla to šíleně vtipná taškařice. Teď to ale vidím jako něco co mohlo... ale nikdy nemůže... být.
Z románů jsem se dojal spíš ke konci ságy. Smutné obrazy z války a hlavně líčení toho co se stalo se všemi zmíněnými lidmi (a nečlověkem) z polního špitálu. Kromě konce byl potom ještě zdrcující moment, kdy "Elf poprvé vztáhl ruku k člověku." A posledních sto stránek jsem četl jedním dechem a už to jelo... Ještě hodinu jsem se vzpamatovával z nejhoršího. Ještě teď při vzpomínce slzím.

Pokud vím, ještě žádná kniha mě takhle nezasáhla.

A sice ne z vlastní vůle, ale kvůli studiu jsem si přečetl O myších a lidech v angličtině. Sice jsem nikdy nebyl zrovna fanda těch chytrých knih ani povinné četby, ale tuhle knížku jsem přečetl velice svižně. Díky ultimátnímu zdroji spoilerů, hodinám literatury, jsem podrobně věděl, co se stane. O to víc to na mě působilo.
Toto je spoiler!!!:
Dětská radost Lennyho pokaždé, když George zmínil jejich budoucí plány byla kvůli vidině konce hrozně smutná. Prostě jsem věděl, že "he ain't gonna tend no rabbits".

Nějak mě ty knihy poslední dobou dojímaj, co?
FLASH
IF YOU LOVE
WOOKIES

Příspěvek 29.3.2010 22:47:12
Klenotka Uživatelský avatar
Administrátorka
Administrátorka

Odpovědět s citací

O myších a lidech na mě měla přesně tenhle efekt. Ani filmová adaptace není špatná, ale kniha je zkrátka kniha.

Já se stále prokousávám nejnovějším Lukjaněnkem - Lord z planety Země. Je to čtivě a pěkně napsané, rozhodně nápadité a originální. Ne všechny Lukjaněnkovy knihy se mi tak líbily. Vedle Hlídek mě vlastně bavilo jen Nanečisto. Snad se dostanu konečně k části, kde se dozvím, proč na Zemi není Chrám Rozsévačů. :D
Kerr Avon: Listen to me. Wealth is the only reality. And the only way to obtain wealth is to take it away from somebody else. Wake up, Blake! You may not be tranquilised any longer, but you're still dreaming.

Příspěvek 30.3.2010 05:42:27
Coder Uživatelský avatar
Senior Airman
Senior Airman

Odpovědět s citací

Tak já jsem se zrovna dostal k pokračování Clarkovi Odysey, 3001: Poslední vesmírná odysea. Minulý týden jsem dočetl 2061, 2001 a 2010 jsem viděl jako filmy. Na ty dvě knížky si nemůžu stěžovat. :)
Hvězdná Brána CZ - Vše o fenoménu Stargate
Obrázek
Obrázek

Příspěvek 01.4.2010 19:54:10
soldier Uživatelský avatar
Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

já jsem dočetl Adriana Moela vynikající kížka

Příspěvek 03.4.2010 10:01:24
Twombly Uživatelský avatar
Senior Airman
Senior Airman

Odpovědět s citací

Mission of Honor od Davida Webera.
Obrázek

Příspěvek 03.4.2010 22:02:40
Shorty Uživatelský avatar
Airman
Airman

Odpovědět s citací

Twombly píše:
Mission of Honor od Davida Webera.
Taktéž. A je to hodně velký nářez!
Obrázek

Supporter of RDA SecOps. Get Some!

Příspěvek 03.4.2010 22:13:44
Geser Uživatelský avatar
Captain
Captain

Odpovědět s citací

To já jedu popořadě a zkejsnul sem u Storm from the Shadows. Sice mi to zatím přijde jako zbytečná kniha, ale tak je to Honorverse :lol:
The year is 2258, the name of the place is Babylon 5.
Obrázek

I love it when a plan comes together!

Příspěvek 07.4.2010 11:03:35
Malignus Airman
Airman

Odpovědět s citací

Timothy Zahn - Dědic impéria (Egmot) :D

Příspěvek 12.4.2010 22:40:09
Anijsha Uživatelský avatar
Senior Master Sergeant
Senior Master Sergeant

Odpovědět s citací

Konečně jsem se dokopala, že doženu resty ve čtení Star Wars knížek. Mám solidní skluz :oops: . Dala jsem se do čtení Luke Skywalker a stíny Mindoru do Matthew Stovera. I přes pochybný název (možná to tak autor zamýšlel) to zatím vypadá dost slibně a to i přesto, že je tam i klasický "padouch knihy", tady ovšem pořádně nevím na čem s ním jsem :scratchanym: .
Mám z toho špatný pocit...
Obrázek
Sbor je matka, sbor je otec.
----Reklama----
Anijshino vidderské okénko

Příspěvek 12.4.2010 23:49:53
Mark Jackob Uživatelský avatar
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

Co se týče SW, doporučuji Timothy Zahn (Autor knih)... ten je naprosto perfektní...
STARGATE pre-Vates 01x16 První kontakt (30. 7. 2011)

"Matematika je jazykem géniů, ostatní jen opisují." - Vratislav Šembera

Příspěvek 15.4.2010 16:30:44
Malignus Airman
Airman

Odpovědět s citací

Timothy Zahn je prostě základ! :D

Příspěvek 15.4.2010 21:32:48
Senior Master Sergeant
Senior Master Sergeant

Odpovědět s citací

Malignus:Přesně! :D Zahn vymyslel moji nejoblíbenější -velkoadmirál Thrawn- a nejnenáviděnější -Mara Jade- postavu z celých Star Wars :D
Obrázek
----Reklama----

Příspěvek 15.4.2010 23:52:03
Mark Jackob Uživatelský avatar
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

Ano... Mara Jade je opravdu příšerná postava... Já tu ženskou tak nemám rád... Ale jinak je pravda, že Zahn je génius a Thrawn je boží postava... už od první chvíle co jsem si představil jeho rudé oči v Mezigalaktické výpravě jsem věděl, že ten nebude jeden z těch co se ukáží jenom jednou...
STARGATE pre-Vates 01x16 První kontakt (30. 7. 2011)

"Matematika je jazykem géniů, ostatní jen opisují." - Vratislav Šembera

Příspěvek 16.4.2010 09:07:23
CZ Staff Sergeant
Staff Sergeant

Odpovědět s citací

Malignus píše:
Timothy Zahn je prostě základ! :D

Už mám na cestě Dědic Impéria :wink: . Doufám, že to bude good, ještě jsem žádnou knihu ze Star Wars nečet.
Airsoft team: 1st Battalion 3rd Marines

Příspěvek 16.4.2010 17:19:24
gravidus Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Tak mám rozečtený Křižáky od Sienkiewicze.¨

Zároveň jsem opět propadl v úchylku nakupování knih a koupil si na slepo bez recenze knížku OSAMOCENI 12 od Arsena Revazova. A musím říct že dobrý, někteří tomu říkají ruská šifra m.l. ale ani náhodou, právě že se tady ta knížka vyhýbá přehnaný chytrosti a nekonečnýmu vysvětlování "něčeho". Naopak, hrdinové této knihy se raději opijí :D Navíc by se dalo říct že to je i lehce komedie, a ačkoliv mi trochu vadí děj v určitých pasážích, čte se dobře a někdy se u toho i dost směju, což zejména lidé v autobuse příliš neocení :)

Příspěvek 16.4.2010 20:13:19
CZ Staff Sergeant
Staff Sergeant

Odpovědět s citací

Nevíte někdo jetli je pravda že v češtině vyšlo jen asi 8 Star Wars knížek. Ta poslední trilogie, trilogie s Hanem Solem a ještě nějaký dvě???

Přišla by mi to docela škoda, protože mě teď Star Wars naprosto pohltilo a v angličtině vydanej knížek je spousta.

Příspěvek 16.4.2010 20:24:22
Senior Master Sergeant
Senior Master Sergeant

Odpovědět s citací

Tak v češtině už toho vyšla hromada a knížky se furt vydávají (moje přecpaná knihovnička by mohla vyprávět :smile: ). Podívej se sem www.egmont.cz :) Některé knížky už ale půjdou sehnat těžko.
Obrázek
----Reklama----

Příspěvek 16.4.2010 20:27:33
Qui-Gon Uživatelský avatar
Senior Airman
Senior Airman

Odpovědět s citací

To je blbost, Star Wars knížek je plno.

Když tak zkus tuhle stránku, je tam spousta SW knih a popisů k nim.
http://www.cswu.cz/won/

EDIT:Byla jsi rychlejší. :)
Vědět málo je nebezpečné.
Vědět mnoho také.

-Albert Einstein

Příspěvek 16.4.2010 20:40:11
CZ Staff Sergeant
Staff Sergeant

Odpovědět s citací

Qui-Gon píše:
Když tak zkus tuhle stránku, je tam spousta SW knih a popisů k nim.
Kód:
http://www.cswu.cz/won/

Boží :twisted: .

Příspěvek 18.4.2010 23:03:54
Klenotka Uživatelský avatar
Administrátorka
Administrátorka

Odpovědět s citací

Na Maru Jade mi nesahejte :D Je to má oblíbená postava z knih. :D
Mně se SW i ST knih válí v knihovně plno, ale čas si je přečíst budu mít nejspíš až v důchodu :D

Já jsem se konečně dočkala české verze Across the Wall, čili Za Zdí od Gartha Nixe. Je to pokračování abhorsenské trilogie ve formě povídek, a první je s mým oblíbeným Nicholasem, kterého jsem si v Abhorsence velmi oblíbila. Asi si celou trilogii přečtu znovu. :)
Kerr Avon: Listen to me. Wealth is the only reality. And the only way to obtain wealth is to take it away from somebody else. Wake up, Blake! You may not be tranquilised any longer, but you're still dreaming.

Příspěvek 18.4.2010 23:36:31
Lirael Uživatelský avatar
Technical Sergeant
Technical Sergeant

Odpovědět s citací

Zrovna dočítám Hru o trůny (první díl Písně ledu a ohně od G. R. R. Martina). Klasickou fantasy už moc nečtu (naposledy to byli zhruba před rokem Draci podzimního soumraku - jako vysloužilého PJ mě u toho neustále napadaly věci jako "na tohle si hoď desetistěnkou" :wink: ), ale tímhle jsem naprosto uchvácena - propracovaný svět, hrdinové, kteří opravdu dýchají a příběh, který člověka posadí do sedačky a nepustí, dokud knížku nedočtete. Asi jsem si našla novou posedlost :lol:

Zahnovu trilogii mám na seznamu "v blízké budoucnosti bych si ráda znovu přečetla". Četla jsem to, když mi bylo nějakých třináct a nijak zvlášť mě to nechytlo, ale vzpomínám si, že Mara-Jade mi lezla na nervy už tenkrát :D
Naposledy upravil Lirael dne 19.4.2010 11:41:54, celkově upraveno 1
I believe that when we leave a place, part of it goes with us and part of us remains...
Obrázek

Příspěvek 19.4.2010 10:28:09
Malignus Airman
Airman

Odpovědět s citací

Mara Jade mi v Thrawnově trilogii nepřišla zas až tak špatná, ale ve většině knížek mi přijde LUke Skywalker (i Leia) tak moc roztomile kladnej až bych ho nejradši praštil Darth Maulem po hlavě! Dokonce i Han Solo nějak měkne, ale neztrácí svůj smysl pro humor.

Naproti tomu je Thrawn skutečně nejlepší postavou z celýho SW universa. Jinak rozhodně stojí za zahrání i Knights of the Old Republic I a II. 8)

http://www.minotaur.cz/sfaf/catalog/adv ... 0d&x=0&y=0

Příspěvek 19.4.2010 14:43:13
Tillion Uživatelský avatar
Major
Major

Odpovědět s citací

Lirael: Sice jsem to nečet, ale vypadá to moc dobře... jen doufám, že to HBO moc nezkoní a že Lena nebude vypadat příliš divně na blond. :-D
FLASH
IF YOU LOVE
WOOKIES

Příspěvek 19.4.2010 15:15:57
Lirael Uživatelský avatar
Technical Sergeant
Technical Sergeant

Odpovědět s citací

Tillion:Na seriál se těším, přece jen je to HBO ne Syfy :lol: Minimálně to bude nějak vypadat. Lenu na blond překousnu (ale na fanartech, co se povalují na netu, to vypadá dost divně), spíš se bojím obsazení dětských rolí...
I believe that when we leave a place, part of it goes with us and part of us remains...
Obrázek

PředchozíDalší

Zpět na Literatura