Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/aZCahpwdZa

Obsah fóra Kultura Literatura Co právě čtete?

Co právě čtete?

četli jste nějakou zajímavou knihu a chtěli by jste ji doporučit ostatním - můžete zde.

Příspěvek 15.12.2010 20:53:37
Vanguard Major
Major

Pohlaví: Neuvedeno
Odpovědět s citací

Čaroprávnost. Po čase se vracím k mistru Prattchetovi a je to zkrátka bombózní. První dva díly se mi zase tolik nelíbily, ale tohle mě chytlo už od prvních stránek. Krásně se to čte. :)

A už se sakra musím dokopat k dočtení Ráje z Božské komedie. :(

Příspěvek 17.12.2010 23:46:42
Daedalus.cz Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Dočítám knihu Drasticky děsivý Dexter a za chvíli načnu Americké psycho.

Příspěvek 19.12.2010 20:33:59
Siria Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

Nekonečný příběh - vyprávění o Bastiena Baltazaru Buxovi a jeho neuvěřitelné cestě. Jedna z mých nejoblíbenějších knih. Film jsem měla taky ráda, dokud jsem nečetla knihu a nezjistila, jak tam zprznili a vynechali prakticky všechny mé oblíbené postavy a místa. Na knize se mi líbí celkově příběh, vývoj Bastiena a myšlenka knihy, Fantázie celkově. Nelíbí se mi tam místy až příliš neobratně naznačeno celkové poučení, Bastienovo neuvěřitelně pomalé čtení (pasáž, kterou já jsem četla čtvrt hodiny on četl hodinu), které přetrvává po celou dobu.

Oblíbené postavy:

Šťastný drak Falco (ne, ne ten lítající čokl z filmu!)
Gmork (chudák taky neskončil dobře, a to co z něj ve filmu udělali)
Ygramul
Uyuála (ve filmu se změnila na jakési Sandonoriko)
Dětská císařovna
Stařec z Putující hory
Slepý havíř Yor
Graógramán

Oblíbená místa:

AURYN a vody života
Jižní orákulum (grrr, ve filmu úplně změnili význam tří bran!)
Slonovinová věž
Putující hora

NEoblíbené postavy:

Xayída - nesnášela jsem ji od chvíle, kdy se poprvé objevila
Paní Ajúola a Proměnlivý dům
"Mohu žít bez rodiny, svých přátel, ale nikoli bez chrta." beduinské rčení

Rekord v Battle Tower: Diamond - 46
Platinum - 20

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek - help these little guys hatch by click :-)

Příspěvek 05.1.2011 01:20:42
Anijsha Uživatelský avatar
Senior Master Sergeant
Senior Master Sergeant

Odpovědět s citací

Blahoslaveno budiž právo povinného výtisku v naší vědecké knihovně! Bez něj bych se asi nedostala ke knížce, kterou právě čtu. Jmenuje se Pohádka o Lvíčkovi, kterou si na vlastní náklady vydal Vratislav Janák, vedoucí našeho ústavu na univerzitě :D Co si pamatuju, tak jednu kapitolu nám jednou četl na přednášce a já si to vždycky chtěla přečíst všechno. V knížce jde hodně vidět inspirace jeho vlastním životem. Jako znalá některých reálií jeho života (nákonost ke kočkovitým šelmám, výzdobu jeho kanceláře, někteří lidé a samozřejmě město a univerzita, kde se to odehrává) si čtení neskutečně užívám. :)
Mám z toho špatný pocit...
Obrázek
Sbor je matka, sbor je otec.
----Reklama----
Anijshino vidderské okénko

Příspěvek 06.1.2011 18:43:17
Puk Uživatelský avatar
Lieutenant Colonel
Lieutenant Colonel

Odpovědět s citací

Kulhánek: Vládci strachu. :) Nech žijú :jako: ľudskí :jako: upíri. :yahoo: :bom:
Hneď na to Bill Baldwin: celá séria Navigátor (7 kníh). :lol:

Příspěvek 20.1.2011 19:54:41
spike kree Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Tak jsem začal číst velmi zajímavou serii od Harry Turtledove - In the Balance
(The first book in the Worldwar series) a je to nářez, co by se stalo kdyby mimozemská invazní flotila přiletěla v době kdy 2 světová byla v plném obratu, co by Hitler, Roosvelt, Churchill atd udělali? spojí se proti ještě většímu nepříteli?! naprostý nářez...
http://www.fantasticfiction.co.uk/t/harry-turtledove/in-balance.htm
To never die.... and to conquer all. That is winning

If you enter a room intending to assassinate someone, and there is a treecat in the room, either abort your mission immediately, or switch to nuclear weapons.

Příspěvek 20.1.2011 22:53:55
Mark Jackob Uživatelský avatar
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

Thrawnova trilogie - opět a stále stejně dokonalé...
STARGATE pre-Vates 01x16 První kontakt (30. 7. 2011)

"Matematika je jazykem géniů, ostatní jen opisují." - Vratislav Šembera

Příspěvek 08.2.2011 00:46:12
Yeyind Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Nová edice celého Meče pravdy mě opět nalákala a zrovna jsem u Kamene slz :D
In brightest day, in blackest night.
No color shall escape his sight.
Let those who joined Shepard's fight.
Beware his logic...weird ghostly child!

Příspěvek 13.2.2011 12:03:41
UPIRIK2 Uživatelský avatar
Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

Heroes- Volume one sice jsem viděl seriál ale co

Příspěvek 06.3.2011 13:04:40
soldier Uživatelský avatar
Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

Zrovna čtu kytici moc se mi číst nechce no co musím.

Příspěvek 07.3.2011 12:35:39
Senior Master Sergeant
Senior Master Sergeant

Odpovědět s citací

Zrovna se pomalu, ale jistě prokousávám knížkou Schism od Catherine Asaro. Po několika letech jsem se konečně rozhoupala a koupila si pokračování Runínové dynastie, které u nás nevyšlo (viz výše dva moje příspěvky). I když jazyky nejsou moje silná stránka, se čtěním problémy nemám. Sice nerouzumím úplně všemu, ale v obraze jsem dostatečně :-)
Naposledy upravil Anijsha dne 07.3.2011 19:50:23, celkově upraveno 1
Obrázek
----Reklama----

Příspěvek 07.3.2011 13:56:42
taurian13 Senior Airman
Senior Airman

Odpovědět s citací

Včera som začal čítať pokračovanie knižky Operácia červené Jericho - Operácia Tajfúnové pobrežie.

Příspěvek 08.3.2011 22:38:35
Amper Uživatelský avatar
Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

Metro 2033
Mám za sebou pár kapitol. Zatím je to skvělé a můžu jen doporučit. U žádné jiné knížky jsem snad ještě nikdy tak nebál jako teď :D
Stejně tak můžu doporučit stejnojmennou PC hru, výborně se to doplňuje. ;)
We'll never be done.

Příspěvek 12.3.2011 23:38:27
Klenotka Uživatelský avatar
Administrátorka
Administrátorka

Odpovědět s citací

Zlodějka knih - moc hezká kniha z 2. světové války o malé holce v Německu. Příběh vypráví Smrt. :wink:
Kerr Avon: Listen to me. Wealth is the only reality. And the only way to obtain wealth is to take it away from somebody else. Wake up, Blake! You may not be tranquilised any longer, but you're still dreaming.

Příspěvek 13.3.2011 12:52:25
Tillion Uživatelský avatar
Major
Major

Odpovědět s citací

Tak jsem dnes v brzkých ranních hodinách dorazil 451 stupňů Fahrenheita od Raye Bradburyho. Velice, velice depresivní čtení, zvláště pak nějaká druhá třetina. (Když člověk vidí ty paralely mezi jejich společností a současností, nevnáší to zrovna klid do jeho duše.)

Ale každopádně, doporučuji.
FLASH
IF YOU LOVE
WOOKIES

Příspěvek 20.3.2011 00:53:35
Ivory Uživatelský avatar
Master Sergeant
Master Sergeant

Odpovědět s citací

Vyšel dotisk Zaklínače, s brožovanou vazbou, zatím tedy jen první dvě povídkové knihy Poslední přání a Meč osudu, zbytek by měl letos následovat.
Obrázek
Fly High My Friends, Bob Stencil.

Příspěvek 25.3.2011 18:35:12
Amper Uživatelský avatar
Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

Teď mám v Kindlu mimojiné Veronika se rozhodla zemřít (autor Paulo Coelho) a je to teda pecka. Patří to mezi to nejsilnější co jsem kdy četl. Určitě pak zkusím i dále doporučeného Alchymistu.

Tak trochu to mám umocněno tím, že znám jednu Veroniku, která je přesným opakem té knižní.
We'll never be done.

Příspěvek 10.4.2011 16:34:39
Siria Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

Hrabě Monte Cristo - k téhle skvělé knize (nebo spíš knihám) jsem se dostala teprve nedávno a musím říct, že se rázem stala jednou z mých nejoblíbenějších (na rozdíl třeba od Tří mušketýrů, které jsem snad ani nedočetla). Musím říct, že byl občas trochu problém vyznat se v poměrně spletitém ději jak mezi postavami, tak (hlavně v první knize) co se týče politické situace. Přesto mě kniha vtáhla do děje a celou dobu jsem fandila Dantésovi (snad jen absolutnímu idiotovi by nedošlo, že Monte Cristo je on, i když to až do úplného závěru není nikde zmíněno), stejně jako abbé Busoni, lord Wilmour a další jeho alias. Kniha mě potěšila i závěrem. Jen jedno mě štve - když mohl Dumas napsat Tři mušketýry po deseti, dvaceti, třiceti, já nevím kolika letech, proč sakra nemohl napsat pokračování i téhle knihy? Přeci jen je to jeho druhý nejznámější román. Přiznám, že na filmovým zpracováním se obloukem vyhnu, dovedu si představit, co by s dějem, poměrně složitým a spletitým pro dnešního čtenáře/diváka, udělali, jen aby se zavděčili lidem. Přiznám, knihy mám od babičky (vydání z 60. let), ale přesto ve skvělém stavu i s původním papírovým přebalem, byť na okrajích už trochu otrhaných.
Taky mě štve, že když jsem chtěla na googlu najít nějaké recenze na tuhle knížku a informace o ní, neustále mě to odkazovalo jen na filmy, byť jsem do hledání jasně napsala kniha, a ještě se mě ptal "měli jste na mysli Hrabě Monte Christo?" Grrr! Zajímalo by mě, který idiot přišel první s tím Christem... Naštěstí (nebo spíš naneštěstí) jsem v tomhle krásném počasí díky komplikované zlomenině nohy uvázaná doma, takže mám na čtení času dost... btw už ji čtu podruhý...
"Mohu žít bez rodiny, svých přátel, ale nikoli bez chrta." beduinské rčení

Rekord v Battle Tower: Diamond - 46
Platinum - 20

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek - help these little guys hatch by click :-)

Příspěvek 10.4.2011 17:39:21
Administrátorka
Administrátorka

Odpovědět s citací

Monte Cristo je jedna z mých nej knih, takže souhlasím. Akorát se to musí číst naráz, protože děj je komplikovaný a postav hodně a číst jednotlivé kapitoly po týdnu dost dobře nejde :)
Neviděla jsem snad jediné věrné filmové zpracování - někde zůstane s Mercedes, jinde pro jistotu Haydée úplně vyškrtnou. Nedávno natočili minisérii Francouzi, s Gerardem Depardieu, ale to taky končí jinak než v knize, což je škoda, protože je to poměrně věrná adaptace. Ani by mi nevadilo, že vyškrtávají z filmu těch třicet postav, které v knize jsou, ale ve filmu být nemusí, ale že kazí celé vyznění knih jiným koncem, to mi dost vadí.
A pokračování mám dojem existuje, Závěť hraběte Monte Cristo nebo nějak tak, ale nejsem si jistá, kdo je autorem.
Kerr Avon: Listen to me. Wealth is the only reality. And the only way to obtain wealth is to take it away from somebody else. Wake up, Blake! You may not be tranquilised any longer, but you're still dreaming.

Příspěvek 10.4.2011 23:00:53
spike kree Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Tak jsem začal číst Harryho Dresdena od Jima Butchera.... velmi napínavý příběh, mystery a magie v modrní době, tehdy ještě sci-fi udělal 1 serii jako seriál, jenž byla velmi slušná, ted po přečtení se držela okrajově ale stále slušně.... Harry mi připomíná Spika z Buffy kdyby byl čaroděj místo upír, nádhera, plus JAmes Marsters mluví audioknihy....
To never die.... and to conquer all. That is winning

If you enter a room intending to assassinate someone, and there is a treecat in the room, either abort your mission immediately, or switch to nuclear weapons.

Příspěvek 22.4.2011 14:08:36
Senior Master Sergeant
Senior Master Sergeant

Odpovědět s citací

Tak konečně jsem se dokopala pustit se do nějaké té SW knížky, které se mi tady válí nepřečtené už nějakou dobu. Vybrala jsem si Oddanost od Timothyho Zahna, což je záruka kvality. příběh se odehrává někde mezi Novou nadějí a Impériem vrací úder. Hlavními hrdiny jsou jak jinak naši staří známí z filmů (Luke, Leia, Han, Chewie), skupinka zběhnuvších stormtrooperu a mnou nesnášená Mara *Mary Sue* Jade.
Obrázek
----Reklama----

Příspěvek 24.4.2011 12:24:04
Administrátorka
Administrátorka

Odpovědět s citací

Miluju Maru Jade. Co je na ní tak "Mary Sue"? :scratch: Mně teda přijde jako dost netypická postava. I když je fakt, že jsem na ni narazila jen v...7 knihách?

Já jsem začala číst Pevné pouto. Film jsem ještě neviděla, a asi se na něj po dočtení ani nepodívám, protože bych si zkazila dobrou knihu :-)

Příspěvek 24.4.2011 18:57:01
Senior Master Sergeant
Senior Master Sergeant

Odpovědět s citací

Já ji nesnáším už od Dědice Impéria. Nemůžu si pomoct, ale mě příjde až moc dokonalá. A taky v Thrawnově trilogii to bylo "Mara sem, Mara tam...".
To samé teď v té Oddanosti. Zatím neudělala jedinou chybu, všechny zrubala na jednu hromadu aniž by se zapotila a taky si myslí, že je lepší než Darth Vader.
Zahn ji prostě moc protěžuje.

Toto je spoiler!!!:
I tu smrtelnou nemoc ze začátku New Jedi Order oproti všem ostatním nakaženým přežila :roll: .

Hmmm, ale třeba naprosto miluju Thrawna, který je dalo by se říct takovým Zahnovým Gary Stue :lol: Ten ovšem udělal jednu chybu...

Další takovou EU postavou, ze které jsem skoro lezla oo zdi byla Danni Quee z první knížky NJO. Ta je tuplovaná mařena a to mi nikdo nevymluví :palka:
Obrázek
----Reklama----

Příspěvek 26.4.2011 16:03:54
Administrátorka
Administrátorka

Odpovědět s citací

Tak já to zase tak načteno nemám. Knihy tu mám, ale zatím jsem četla jen Zahnovu trilogii a sem tam nějaké další a už to, že si nemůžu vzpomenout na názvy znamená, že to ve mně bohužel moc nezanechalo. :( Ale jak Luke požádal Maru o ruku, to si pamatuju :D
Ale pokud vím, tak Zahnova trilogie není kánon, nebo je? Uvedl tam nejen Maru, ale taky Jainu a Jacena, a s těmi se pak pracuje i v New Jedi Order, který už ale je kánon...nebo není? :smile: Mám v tom zmatek. :D Každopádně mohli její postavu úplně změnit.

Příspěvek 03.5.2011 19:19:02
miki Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Momentálně čtu Heatová a vlna žáru od Richarda Castle. Zatím to ale vypadá jako neodvysílaný díl Castla, jenom s jinými postavami :D
Obrázek <-- watch it!
Obrázek
Obrázek
Obrázek

PředchozíDalší

Zpět na Literatura