Tak já se začetla do poněkud starších autorů
Ilias - na tenhle poklad jsem narazila v jednom žateckém knihkupectví, ve Šrámkově překladu. A musím říct - skvělá knížka. Nejvíc jsem si užívala dialogy mezi Diem a Hérou. Je to vlastně jen popis dvou tří dnů v celé té devítileté válce. A musím říct jedno: Achileus byl debil. Ještěže ho ve druhým díle zabijou (neměla bych to dát do spoilerů?
), stejně jako Zeus.
Celý děj se točí kolem Achlilea a Agamemnóna, spartského krále, bratra Meneláa. Agamemnón musí vrátit holku, kterou získal jako válečnou kořist, protože je to dcera kněze z chrámu Apollóna. Místo ní si vezme tu, kterou ukořistil Achileus. Ten se naštve a nejenže sám odmítá bojovat, ale nepovolí to ani jednotce, kterou má na povel. Po tuhé bitvě, která se pro Achaje nevyvíjí dobře, za ním Agamemnón pošle posly s nabídkou, že mu tu holku vrátí a dá mu i spoustu jiných hodnotných darů. Achileus odmítne a dál trucuje u lodí. Následuje další vraždějí Achajů Trójany, hlavně Hektorem, bratrem únosce Heleny. Do toho všeho zasahují bohové, kteří nadržují tu jedné, tu druhé straně (hlavně Zeus). Zkrátka, pěkná knížka, plná zvratů
u které jsem se nenudila a doslova mě pohltila. Doporučuju!
Btw, kdybyste někdo věděl, kde sehnat Odyseu (ideálně Šrámkův překlad), byla bych ráda