Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/aZCahpwdZa |
Toto je spoiler!!!: |
Musím říct, že JKR tam pěkně vystihla tu ponorku mezi Harrym, Ronem a Hermionou. A jsem ráda, že se Harry konečně naučil nejednat tvrdohlavě a proti všem a rozhodl se hledat to, co mu řekl Dumbledore, a nevydal se pátrat po Hallows. A proč to, sakra, trvalo Ronovi a Hermioně tak dlouho, než se konečně vrhli jeden na druhého? Jen se přiznám, chyběla mi nějaká intenzivnější scéna mezi Harrym a Ginny. On na ní sice pořád myslel, dokonce i těsně "před smrtí" myslel jenom na ní. Ale hrozně ráda bych viděla třeba reakci ostatních a vůbec, aby se s Ginny nějak setkali a aspoň se objali, když bylo po všem. Nemusela to být žádná telenovela, jenom takové krátké objetí a něco jako "Kde jsi byl tak dlouho?" prostě po ginnyovsku To se Snapem...nevím, pár věcí mě tam hodně překvapilo, ale to, že nikdy nepřestal vlastně chránit Harryho a pracovat pro Dumbledora mě nepřekvapilo. I to, že Lily miloval mě napadlo o pár knih dřív. Pěkná byla scéna v lese, s Narcissou Malfoy, kde se strachovala o svého syna a Harryho kryla. A Voldemort byl typickou ukázkou arogantního člověka, který si myslí, že je neomylný. Skoro mi ho bylo až líto...skoro |
Mě se moc líbilo, jak Ron na nějakou dobu odešel, to bylo přesně to, co jsem od něj čekala. Hermiona se zachovala výborně, když zůstala s Harrym, i když ji to dost vzalo. Harryho ujištění, že má Hermionu rád jen jako sestru, bylo pěkné:-). Dost mě vzala scéna s Dobbym. To s Ginny jsem pociťovala taky, mohla mu na kocni aspoň vletět do náruče. To se Snapem byla přesně moje teorie, tohle jsem si myslela hned, jak jsem dočetla 6. díl a dokonce jsem i tajně předvídala, že Harry je jeden z Horcruxů (snad neprozrazuji příliš mnoho). Ta linie s Hollows byla výborná, všechno začalo pěkně zapadat do sebe. Od té doby, co se Trio vrátilo do Bradavic, jsem nemohla odtrhnout oči, výborně se stupňoval děj, jak Harry hledal poslední Horcrux a začli se scházet všichni známí a přátelé a bývalí žáci a nakonec Krátura v čele armády domácích skřítků:-))). Závěr, jak šel Harry do lesa za Voldemortem a to, co pak následovalo, to mi tedy bralo úplně dech. Snape mě nezklamal, když jsem četla, že to byl jeho patron, který byl poslán Ronovi a Harrymu, tak mě vhrkly slzy do očí. Něco negativního? Epilog, ne že by mi výslovně vadil, ale byl přehnaně sladký. K Ronovi a Hermioně, to se mi právě líbilo, že jim to tak trvalo a líbilo se mi, jak jedné noci spali a Harry viděl Hermionu, jak má spuštěbnou ruku z postele a mají s Ronem spletené prsty, to bylo takové ... intimní. Taky jsem ocenila, že nechala JKR u malfoyů mučit Hermionu a ne zase Harryho, to už by bylo takové klišé:-). To s honem na Half-blood kouzelníky a to nařízení, že se musí jít všichni hlásit na ministerstvo a byli považovaní za méněcenné, mi připomnělo 2. sv válku, fakt jo. Naprosto super knížka, asi začnu znova a pomaleji:-), zhltla jsem to jedním dechem, tak te si to vychutnám. |
Jo, taky si to musím přečíst znovu, jelikož Kreacher se mi vůbec nevybavuje. Já to dočetla z posledních sil Jak Ron odešel a pak se vrátil a jakoby "převzal velení" se mi moc líbilo. Celé roky bojoval, aby vyšel z Harryho stínu. To o těch slzách mi povídej. Stalo se mi to, jak se nad Harrym sklonila Narcissa (divné, vím), i to jak jsi psala, to, že Snape poslal toho Patrona. A pak, při smrti Dobbyho JKR to tam ještě popsala takovým stylem, že "v jeho očích se odrážely hvězdy, které nemohl vidět" nebo tak, to mě hrozně dostalo (frak, teď taky ). Jak se postavil svým bývalým pánům, hrdě, bez toho, aby se musel něčím mlátit Trochu mě zarazilo, že tam větší roli nesehrál Draco. Samozřejmě jsem nečekala, že se náhle "obrátí k dobru", ale nevím teda co přesně jsem čekala, ale určitě NĚCO. I když nakonec Malfoyovi nedopadli zase tak špatně. K tomu konci...trochu jsem měla zmatek čí dítě bylo vlastně čí. Ale dostalo mě, že Harryho syn se jmenuje druhým jménem Severus a jak tam říkal, že to byl člen Zmijozelu, a že to byl jeden z nejstatečnějších lidí, jaké znal. Pravdou je, že JKR se vyhnula nějakému patosu tím, že Snapa z příběhu odstranila předčasně, vyhnula se tak nějakým děkováním nebo tak. A vůbec, pěkné bylo, že se vyhýbala patosu humorem, kdy v některých chvílích to sklouzávalo a někdo řekl nějakou poznámku a bylo líp. Možná, kdyby tam místo toho závěru o 19 let později dala bezprostřední reakce lidí kolem, bylo by to lepší. Jsem zvědavá, jak si s tímhle poradí filmaři. |
Dobbyho smrt byly moje první pořádné slzy, jakože tekly proudem a nejvíc mě dostalo, jak Harry napsal na ten náhrobek "Tady leží Dobby, svobodný skřítek".... bůůůůů. Jinak to s tím Kráturou je v poslední kapitole, The Flaw in the Plan. Mám vydání pro dospělé, takže na straně 588 vyběhnou domácí skřítci do vstupní haly a v čele Krátura s tím falešným medailonkem na krku a křičí: Bojujte za mého pána, ochránce domácích skřítků. Bojujte proti pánu zla, ve jménu statečného Regula," Očividně v tom má zmatek:-) Jo a ještě jedna věc. Jak si střídali ten medailon na krku, protože na ně působil negativně, copak to připomíná???? Chápu, žes to četla s vypětím všech sil, já taky, ve 3.30 ráno jsem se dostala k tomu Brumbálově vysvětlování, tak to jsem teda vzala hodně z rychlíku, budu muset znova:-) Jo a s těmi jmény dětí nakonec, no není Dracův syn Scorpius krásné jméno????:-))) Že by se pak omylem dostal do jiné galaxie? Přesně tak, taky mi tam chybělo to bezprostředno po bitvě, co a jak, setkání, padání do náruče, jásání atd. A profesor bilinkářství Longbotoom:-), jak Harryho syn James říká, že mu přece nemůže jen tak vyřizovat láskyplné pozdravy:-))) |
Já nemám dospělou verzi (teda obal té dětské je děsný), ale rozdíl je snad jenom v obálce, počítám. Asi jsem to musela jenom přehlédnout. Něco se slovem "Kreacher" tam určitě bylo Zajímavý byl ten rozhovor s Brumbálem. Totiž, to bylo někde v nebi či co? Trochu mi to připomnělo Danielův rozhovor s Omou Desalou v kavárně. Ale bylo jasné, že ani svatý Albus rozhodně není bez chyby a že akce, které dělal, musely z něčeho vyplynout. Prostě člověk jako každý jiný a v mládí se dělá plno chyb. Jestli JKR někdy napíše tu encyklopedii a budou tam i rodokmeny, tak ji snad pošlu kytici. Přestala jsem trochu sledovat, kdo je příbuzný koho a to poslední pojítko mezi Harrym a těmi třemi bratry byla už jenom taková poslední věc, co mi chyběla k definitivnímu chaosu. yop, Neville se nakonec ukázal jako skoro hlavní hrdina. Myslím, že z postav se dostal nejdál. A další věc, kde jsem (skoro) brečela. Harry u hrobu svých rodičů. Je to tam moc pěkně popsané a uznávám, těším se na film. Doufám, že tam tuhle scénu nechají, s tím sněhem, zpěvem z kostela a Harryho plačícího nad hrobem. Bylo to smutné a takové trochu poetické zároveň. Jen mě zaráží, že se tam nikdy nešel podívat dřív. |
Jo, přesně to jsem si říkala, že je to jak Oma Desala a Daniel v kavárně. Taky přemýšlím, kde to vlastně byli, ale pochopila jsem z knížky, že se to vše odehrávalo jen v Harryho hlavě, když ho zasáhla smrtící kletba a on se pohyboval někde mezi životem a smrtí a vlastně po dlouhé době byl zbaven Voldemortova kousku duše. To, že Albus dělal v mládí chyby se mi taky líbí, a že jsme se z jeho života hodně dozvěděli, stejně jako se mi líbilo, že James Potter byl vlastně takovej frajírek nesnesitelnej... Já jsem brečela ještě u toho, jak na koci oplakávali mrtvé, speciálně jednoho. Ach joooooo. Taky mě zarazilo, že se Harry nešel dřív podívat do Godric´s Hollow, ale možná je to tím, že by tam nebyl chráněný, tak jako v Bradavicích nebo u Dursleyů.... Jo a Lupin chtěl Harryho za kmotra, bůůůů. |
relikvie smrti |