Tohle mě docela pobavilo ...
Tak zaprvé projekt "Future Warrior" nebo spíš "Land Warrior" je koncepce se kterou přišla US. Army někdy v polovině 90. let 20 století. Mělo to být něco jako koncepce vojáka pro 21. století, případně měl sloužit i jako technologický demonstrátor. Součástí projektu měla být krom výbavy vojáka i nová puška - OICW, později XM8. Z projektu ale sešlo a zachovaly se jen dílčí části. To co je na obrázku se nebude zavádět dřív než za 30 let, kdo ví jestli. US Army upustila od spousty věcí právě kvůli financím. Vypadá to, že si armáda ještě nějakou dobu vystačí s tím co má teď. ACU nebo spíš UCP abych byl "korektní", M4ky, plán nahradit Abramse verzí Strikera se 120mm hlavní se taky neukázal jako super řešení a tak M1A2 a jeho další modifikace zůstane ve službě minimálně do roku 2020.
Dneska se počítá spíš s "digitalizací" bojiště. Účelem je dostat co nejvíc imformací (např. o jeho úkolu, pohybu nepřítele aj.) k vojákovi v reálným čase. Ostatní serepetičky jako jsou na těch obrázcích jsou tak trochu zbytečnost. Proč ? Protože se to při jejich ceně nevyplatí, respektive jejich užitná hodnota nevyváží jejich cenu. Proto bylo odmítnutý OICW - při ceně 5-6ti pušek za jednu se to armádě prostě nevyplatilo. Navíc v podmínkách dnešního bojiště, kdy se víc než kdy jindy počítá s konfliktama v městský zástavbě a spíš než konflikt dvou armád se bude jednat o boj proti místním "bojůvkám" atd. Aneb nacpěte si na vojáka výstroj za x. miliónů dolarů aby vám ho potom stejně sejmula IED
* IED - Improvised Explosive Device - různý nástrahy z nevybuchlý munice, granáty, doma vyráběný výbušniny atd. Tohle svinstvo teď způsobuje Američanům největší ztráty v Iráku.
Nečtěte každou blbost co se válí někde na internetu. A tím spíš ze serverů jako novinky, centrum a další. (viz. ta diskuse pod tim) Tenhle článek jsem už někde viděl ale tady toho není napsaná ani pětina, takže asi tak.
Pokud by to někoho zajímalo, tak tady je aktuální podoba toho o čem jsem mluvil. Projekt Land Warrior - lepší video jsem k tomu v rychlosti nesehnal.
http://www.youtube.com/watch?v=cFGsmjeOYi8
A co se týče toho jestli se tvůrci inspirovali zrovna tímhle ? Pochybuju.