Kapitola VIII.
Asteroid
stav posádky: 66 lidí
Tony šel směrem do opravárny, protože pro něj měl Felix novinu. Tony tušil jaká ta novina je, ale stejně byl napjatý jak malé dítě o Vánocích. Cestou slyšel obvyklé pozdravy a pozdravení od vojáků. Už se blížil k opravárně, když ho zastavil Ford.
„Pane, víte o tom papíru, co jste si do něj utřel obličej?“ Tony sáhl do paměti a vylovil týden starou vzpomínku. Na stonožku se snažil zapomenout, ale nešlo to.
„Jo, vzpomínám. Co chcete?“ odpověděl a pokračoval v cestě.
„Vypočítal jsem to znovu. A zjistil jsem problém. Bez Andyho se nedostaneme domů.“
„Jak to?“
„Protože je robot.“
„Vy mě taky občas přijdete jako robot. Co dokáže robot, to dokážete i vy. Musíte se jen snažit,“ ukončil rozhovor Tony a poplácal Forda po zádech. Ten zůstal stát a zakroutil hlavou. Tony vešel do opravárny a uviděl tam Felixe.
„Tak co pro mě máte, Krügere?“ zeptal se a pozvedl obočí. Felix se na něj podíval a ušpiněná tvář se mu rozjasnila.
„Áááá! Čekal jsem na vás! Pojďte se mnou. Tady do dílny. Asi budete rád,“ řekl a rukou mu ukázal cestu. Přišel k nějakým dveřím, řekl „Ta dá!!!“ a otevřel je. Stál tam Android Z-01 a prohlížel si nějaké haraburdí. Komandér se usmál a pošeptal Felixovi do ucha:
„Jste vážně génius, Krügere.“ Ten se pousmál.
„Jen nejásejte, je teď mnohem méně pohyblivý a o dost těžší. Naštěstí je software prvního důstojníka neporušený,“ odpověděl mu a rukou mu pokynul, aby vešel dovnitř.
„Nazdar Andy, ty stará vojno,“ řekl Tony a přišel blíže k Androidovi.
„Jmenuju se Android Z-01. A vy jste?“ odpověděl mu hodně pozměněný Andy. Už nebyl takový průhledný a kryty měl z nějakého kovu. Končetiny měl hodně pozměněné a obličej již nebyl tak patrný. Tony se zarazil. Felix k němu přišel a řekl:
„Ehm, nic si nepamatuje. Měl byste mu to říct. Nechám vás tady. Musím ještě opravit jeden z kulometů. Hodně štěstí.“ Tony si vzdechl a byl trochu zklamaný. Vysvětlování mu nešlo, ale stejně se do toho pustil.
O hodinu později, když už Tony končil vysvětlování, dorazil Onyx do další soustavy. Nebyla zde žádná planeta a slunce již vyhasínalo. Prázdnotu kolem něj však zaplňoval obrovský pás asteroidů. Některé neměly více než 20 cm, ale některé dosahovaly stokilometrových rozměrů. Když Tony skončil, vyrazil rychle na můstek.
„Jdete pozdě, komandére,“ řekla po jeho příchodu Colomba.
„Pardon, byl jsem v opravárně. Mám úžasnou novinu. Andy je opravený!“ omluvil se Tony a rychle usedl.
„To je vážně úžasné,“ řekl ironickým tónem Michael. Colomba se usmála.
„Neboj, o svoji práci zatím nepřijdeš. Nechám ho pracovat na určení polohy Země. Máme v této soustavě něco zajímavého?“ odpověděl Tony a posadil se.
„Nic, co by nás mohlo zajímat. Je tu jen obrovský pás asteroidů, který je neuvěřitelně hustý. Ty asteroidy jsou na sobě doslova naskládané. Jeden vedle druhého. S radostí konstatuji, že tady nemáme co dělat a měli bychom odsud odletět,“ oznámila Colomba a otočila se na komandéra.
„Ne tak zhurta. Objevil jsem něco velmi zajímavého,“ přiřítil se na můstek Takayoshi. Všichni na něj obrátili své zvědavé hlavy.
„Copak našel náš milý vědecký důstojník?“ zeptal se škodolibě komandér. Takayoshi se na něj zlostně podíval a řekl:
„Ten největší asteroid, s průměrem kolem 200 kilometrů, vyzařuje velké množství tepla a také zvláštní radiaci. Nemusí to být nic závažného, ale mohli bychom to omrknout. Co říkáte?“
„Z toho co vím, tak jsou ty asteroidy tak blízko sebe, že se tam nedostaneme,“ odporoval Tony.
„Ah, špatně jste mě pochopil, zatím jen kamerami, zkalibruji je na takovou vzdálenost. Souhlasíte?“
„Tak se do toho dejte,“ rozhodl se Tony a vstal. Takayoshi zase odběhl a Tony šel za ním. Colombu to naštvalo, obrátila oči na obrazovku a po chvíli řekla:
„Jak já ho nenávidím. Línej jak veš a inteligentní jak opice.“ Michael radši nic neřekl a na chvíli zavřel oči.
O půl hodinu později všichni hleděli na hlavní obrazovku. Asteroid to byl vskutku obrovský, ale nic zajímavého na něm neviděli. Takayoshi obraz ještě přiblížil a všichni si všimli dvou děr, které vedly až do útrob asteroidu. Stěny byly zpevněny nějakým kovem, okraje byly ohraničené železnou stěnou a zevnitř vycházelo slabé světlo.
„Co to sakra je?“ zeptal se Tony.
„Hmm, zajímavé. Tohle, si dovoluji říct, stojí za prozkoumání,“ řekl Takayoshi.
„Tak jo, Michaele, přeber na chvíli velení lodi. Já, tým mariňáků, Takayoshi a Andy, se podíváme, co tam vevnitř je. Tedy za předpokladu, že je to bezpečné,“ rozkázal komandér.
„Je to bezpečné. Ta teplota není nijak dramatická. Asi 30 stupňů Celsia a ta radiace není nebezpečná.“
„OK, pročistěte cestu raketami. Já se jdu připravit na cestu,“ řekl ještě Tony a odešel.
O další hodinu později, již Ninja opustil prostor kolem Onyxe a letěl směrem k asteroidu. Čím blíž byli, tím byl větší. Přestože byla cesta dokonale pročištěná, musel se pilot několika menším meteoroidům vyhýbat. Zamířili k jedné z děr. V průměru měla přes 300 metrů. Světlo teď bylo mnohem jasnější. Bylo oranžové a osvětlovalo propast. Byla hodně, hodně hluboká.
„Myslím, že nemá cenu tam chodit po vlastních. Leťte dovnitř, pilote,“ usoudil Tony a opřel se ještě více do opěradla.
„Ano pane,“ odpověděl pilot a začal sestupovat do hlubin té propasti. Letěli 2 minuty a dostali se ke zdroji. Byla to obrovská, kulatá místnost. Nevěřili svým očím. Bylo tam plno kladek, různých obrovských přístrojů a nádrží. Všechny přístroje byly v chodu. Byla to výrobna něčeho, pro posádku Onyxe velmi známého. Vyráběly se zde nové koule.
„To si snad děláte srandu!“ vykřikl do hrobového ticha Tony. Všichni si domysleli, že ty díry sloužily k vypouštění hotových koulí. Výrobní proces byl velmi rychlý. Všichni se podívali k jedné skupině strojů, která začínala s výrobou jedné koule.
Jakási robotická ruka vyndala z jedné nádrže velmi zvláštní věc. Byla to obrovská masa organické hmoty, která jakoby dýchala, respektive se zmenšovala a zvětšovala. Ruka ji vzala do prázdného prostoru a jakoby na něco čekala. Objevily se další ruce a držely malé ocelové pláty. Přiložily je poměrně daleko od hroudy a utvořily začátek koule. Z hroudy najednou vyrazila chapadla a přichytila se ke stěnám těch ocelových plátů. Další ruce nainstalovaly namotaná lana, různé kontejnery a zvláštní krabice. Poté se celé tohle zakrylo dalšími, tentokrát obrovskými pláty a další koule byla vyrobena. Odletěla k ostatním již vyrobeným koulím a ruce začaly práci na dalších koulích.
„Sakra, musíme to tu okamžitě zničit. Dejte mi vysílačku!“ poručil si komandér a už vzal do ruky vysílačku, kterou mu podal kopilot.
„Onyxi, tady Ninja, okamžitě ten asteroid zničte! Je to výrobna nových koulí! Opakuji, okamžitě zničte ten asteroid!“ zakřičel do ní a čekal na odpověď. Z vysílačky se ozývalo pouze chrčení.
„Co je? Onyxi! Zničte ten asteroid!“ zkusil to znovu a čekal. Opět jen chrčení.
„Je to marné. Neuslyší nás. Zachytávám rušení, nejlepší řešení bude vyletět ven a zavolat je tam, pane,“ řekl pilot a otočil se na komandéra.
„Hmmm, tak dobře, vypadneme odsud,“ rozhodl se Tony a posadil se. Ninja se otočil a zamířil směrem k jednomu z východů. Ten se jim však přímo před nosem začal zavírat.
„To ne!“ zakřičel kopilot a přidal plyn. Pozdě. Oba východy se zavřely a oni zůstali uvězněni uprostřed asteroidu plného nebezpečných koulí.
„Sakra!“ naštval se Tony a bouchl pěstí do zdi.
„Pane, celý vnitřek se začíná napouštět nějakým plynem,“ oznámil kopilot, který se díval na senzory.
„Co?“ nechápal Tony a podíval se na senzory. Moc tomu nerozuměl a tak se podíval ven.
„Skončilo to, pane. Je to pouze kyslík a ještě k tomu velmi řídký,“ dodal kopilot a podíval se také ven. Musel však oči okamžitě odvrátit, protože se z ničeho nic objevilo jasné světlo a uprostřed se objevila koule. Byl to ten malý, zřejmě transportní typ. Připevnil se k nějakému sloupu a zůstal k němu přilepený.
„He?“ vyloudil ze sebe oslepený Tony. Koule byla stále nehybně přilepená.
„Pane, vzhledem k tomu, že jsme tu uvězněni, nebylo by lepší to prozkoumat? Například by mě zajímalo, co za věc vytáhli z té nádrže,“ navrhl Android.
„Hm, pilote, zamiřte k nejbližší nádrži. Podíváme se tam odsud,“ odsouhlasil Tony a oddechl si. Pilot však nesouhlasil.
„Pane, jste si tím jistý? Co když nás zachytí těmi chapadly a stáhne nás dovnitř?!“
„Tak jinak, pilote, přisajte se ke stěně, nedaleko nádrže a já a Andy tam dojdeme pěšky,“ opravil návrh Tony a nadzvedl obočí. Pilot už nic neřekl, vzal do ruky knipl a začal Ninju ovládat. Zaletěl s ním ke stěně, padesát metrů od nádrže. Tony a Andy vlezli do přechodové komory a otevřeli dveře ven.
„Tak jo, Andy, jde se na věc,“ řekl ještě Tony a vykročil na nepřátelské území. Kvůli magnetickým botám a těžkému skafandru se šlo Tonymu docela špatně. Když už byli od nádrže jen kousek, Tony zastavil a řekl:
„Andy, jdi první, jsi robot,“ a pokynul rukou. I když mu to přišlo rasistické, Android poslušně vykročil a přiblížil se k nádrži. Její obsah odhadoval na takových 5 000 litrů. Vyšel po stěně tak vysoko, že uviděl vnitřek nádoby. Byla tam nějaká vroucí kapalina a viděl v ní obrysy těch organických věcí. Napadlo ho, že je to zřejmě nějaká líheň. Některé byly menší a některé větší. Sáhl po té nejmenší. Ponořil ruce do kapaliny a vzal ji do ruky.
„Andy! Co to ksakru děláš!!! Okamžitě to hoď zpátky do té nádrže! To je rozkaz!“ zařval však do vysílačky Tony. Andy si to stále fascinovaně prohlížel. Připadalo mu to až roztomilé.
„Je to úžasné. Tohle musí být základní kámen jejich technologie. Úžasné spojení organické a elektronické technologie. Velmi důmyslné. Má to totiž docela dost výhod…“ Andyho proslov přerušil velmi hlasitý a pronikavý alarm. Bylo to slyšet i přes skafandr. Tony se lekl.
„Co to sakra… Zahoď to, vracíme se zpátky!“ zavelel k ústupu Tony a začal se co nejrychleji vracet k Ninjovi. Andy organickou věc zahodil a utíkal také. Když doběhli do Ninji, začaly se oboje dveře otevírat a koule do nich zamířily.
„Ježíšku na křížku. Padejte odsaď. Musíme se dostat ven dřív než oni,“ rozkázal Tony a usadil se. Pilot ani sekundu neváhal a zamířil k jednomu z východů. Koule v nich naštěstí letěly pomalu, a tak je během chvíle předběhli.
„Nemá to turbo, nebo tak něco?“ mudroval Tony.
„Ne, ale jsme z dosahu té rušičky. Můžeme je upozornit,“ odpověděl pilot.
„Dejte mi to!“ řekl Tony a vzal si vysílačku.
„Onyxi, tady komandér! Okamžitě zničte ten asteroid! Je to výrobna nových koulí!“ zakřičel do ní a vzdechl.
„Tady Onyx. Provedeme!“ ozvalo se z vysílačky a všichni si lehce oddychli.
„Proveďte to, plukovníku!“ zavelel na lodi Michael. Aaron mlčky zadal nějaké příkazy, a všechny platformy na levé straně lodi se vysunuly. Z každé vystřelily dvě rakety, které okamžitě zamířily k asteroidu. Ninja z něj vyletěl krátce poté, co první raketa narazila do asteroidu. Poté následoval další a další a další. Jedna se trefila do „východu“ a ten se zhroutil. Koule neměly jak ven. Rakety dělaly do asteroidu hluboké krátery, až jedna z nich udělala díru úplně dovnitř. Úlomky kamene poté narazily do něčeho, co vypadalo jako energetický zdroj. Ten explodoval a spustil řetězovou reakci, jejímž důsledkem celý asteroid explodoval. Výbuch rozmetal okolní meteoroidy do všech stran.
„Jóóóó!!!“ radoval se Michael a popadl vysílačku.
„Ninjo, tady Onyx. Jste v pořádku?“ zeptal se do ní a netrpělivě čekal na odpověď.
„Tady Ninja. Unikli jsme výbuchu. Dobrá práce,“ odpověděl mu v zápětí Tony. To ale netušili, že jedné kouli se to podařilo přežít. Než se senzory vzpamatovaly z toho výbuchu, byla už tatam.
Michael vstal a šel uvítat tým k průchodu, když v tom jeden z úlomků asteroidu narazil do jednoho z motorů. Lodí to otřáslo a všichni spadli na zem.
„Co to…?“ řekl si pro sebe Michael a vzal si vysílačku. „Co to bylo?“ řekl do ní. Colomba mu okamžitě odpověděla.
„Úlomek toho asteroidu poškodil motor číslo 8. Warpový motor nereaguje,“
„OK, jdu na můstek,“ rozhodl se Michael a zamířil zpět.
„Jak to, že NEREAGUJE?!“ naštval se komandér po příchodu na můstek.
„Nevíme, Krüger a jeho tým na tom pracují,“ vysvětlil mu Michael neúspěšně.
„Čím déle tu zůstáváme, tím většímu nebezpečí se vystavujeme,“ strachoval se Tony a nervózně přešlapoval. Radar však z ničeho nic začal pípat poněkud jinak.
„O-ou! Na radaru zaznamenávám masivní flotilu koulí. Je jich 15. Ne, počkat, 17 a přibývají další. Kurz 50 – 3 – 13,“ vychrlil najednou Aaron a pustil intercom.
„Pohotovostní stupeň 3 na celé lodi. Opakuji pohotovostní stupeň 3 na celé lodi.“
„Pane bože. Zdrhejte, jak nejrychleji to jde, a zavolejte Krügerovi, ať si pospíší,“ začal rozkazovat Tony. Onyx se koulím nevyrovnával v mnoha ohledech, ale v čem absolutně propadal, byla rychlost. Přestože byly vzdálené téměř 50 kilometrů a Onyx letěl, jak nejrychleji mohl, koule ho dohnaly během chvíle.
„Vypouští lana, pane!“ zakřičel Aaron.
„Přestřelte je!“ rozkázal Tony a napadla ho jedna hodně šílená věc. Aaron zadal další příkazy a začal opětovat palbu. Krügerův tým se mezitím snažil opravit warpový pohon.
„Pane, zjistil jsem, proč nefunguje. Po nárazu došlo k nějakému přepětí a transformátory se prostě a jednoduše usmažily. Bude to chvíli trvat, než najdu nějaké jiné řešení,“ oznámil Felix svůj závěr do vysílačky a pustil se do opravy. Stále více koulí se však dostávalo do dosahu Onyxe a rakety nestačily ničit lana. Tony se odhodlal uskutečnit svůj plán. Odstrčil Colombu i s židlí a začal zadávat nové souřadnice.
„Co to děláte?“ zeptala se Colomba a podívala se na souřadnice. „Vy jste se snad úplně zbláznil. Tam se zabijeme!“ nesouhlasila s plánem Russo. Tony ji však neposlechl a dozadával souřadnice.
Onyx se otočil a zamířil přímo do pásu asteroidů. Koule to jakoby nechápaly a pozastavily se. Onyx to však myslel vážně. Prostřílel si cestu doprostřed pásu a nechal se asteroidy obklopit.
„Tak, teď jsme v bezpečí. A Felix může pracovat,“ řekl Tony a vzal si vysílačku. „Felixi, potřebujeme tě teď víc než kdy jindy. Pohněte si.“
„Dělám na tom. Už jen minutu,“ uklidňoval Felix do vysílačky a pracoval ještě usilovněji. Už to skoro měl. Ještě spojit dva kabely a bude to.
Rakety mezitím zneškodňovaly nebezpečné asteroidy a všichni na palubě čekali, až Felix dokončí opravy.
„Pane, jedna z koulí chce asteroidy spálit tím plynem. Začala ho vypouštět!“ řekl do ticha Takayoshi. Tony se na něj obrátil a řekl Aaronovi:
„Palte do toho místa. Snad ji to zneškodní jako minule,“ rozkázal a posadil se. Aaron to provedl. Jedna z raket zamířila přímo k té kouli a trefila přesně díru, ze které plyn vycházel. Opět koule vybuchla a byla rozmetána na kousíčky. Ostatní koule se nad tím pozastavily a radši vsadily na lana. Vystřelily je do pásu směrem k Onyxovi, avšak než se k němu dostaly, byly smeteny asteroidy někam úplně jinam.
„Cha cha, máte to vy jedny kulatý svině. Už nejste tak nafoukaný. Ale já vám ještě ukážu. Splasknete, že se z vás stanou placky,“ urážel koule Tony a vyloženě si situace užíval.
„MÁM TO!“ ozvalo se najednou z vysílačky. Felix Krüger dokončil opravy.
„Russo, padáme odsud,“ rozkázal ještě Tony a pustil Colombu k jejímu sedadlu.
Rakety prostřílely cestu ven z pásu asteroidů a Onyx zamířil ze své klece pryč. Koule ho samozřejmě pronásledovaly a jedna z nich se dokonce dostala před Onyxe. Nestihla však zaútočit a Onyx byl pryč. Koule se zastavily. Kdyby to byli pozemští vojáci, mysleli by si něco takového: Sakra, unikli nám. Co na to řekne šéf?
Všichni si oddechli a Tony zanechal můstek ostatním důstojníkům. Zamířil do své kajuty. Colomba na něj však něco měla. Vydala se za ním, a když ho dohonila, řekla:
„Co to mělo být, komandére? Málem jste nás zabil!“ Tony se zastavil a otočil se na ni. Na tváři měl podrážděný obličej.
„Tohle už vážně přeháníte. Já vám všem zachráním zadek a vy mně za to ještě vynadáte? Beze mě byste byli všichni dávno pod drnem a věřím, že byste si stěžovali stejně znamenitě. Na něco se vás zeptám. Když mě tak nenávidíte a znehodnocujete každé mé rozhodnutí, proč jste souhlasila s tím, že poletíte na tuto výpravu?“ naštval se a nasadil tázavý výraz.
„Nevěděla jsem, že jste tak arogantní tupec. Samozřejmě bez urážky,“ odpověděla mu Colomba.
„A DOST! Ještě jednou Russo a přísahám bohu, že vás nechám odpalovačem raket vystřelit do nějaké pěkně horké hvězdy. Kdybychom byli na Zemi, už byste byla před vojenským soudem,“ pokračoval v nadávání.
„Prosím vás, stejně se tam nedostaneme. A pokud ano, tak už bude dávno zničená těmi koulemi,“
„Kliďte se odsud. Ať vás na můstku už nikdy neuvidím. Ne dokud vám neskončí týdenní propuštění ze služby.“ Colomba se urazila a odešla do ubikací. Tony zakýval hlavou a odešel tam také.