Tak jo, musím sebou hodit, protože Josika mě dohání. Píše tak skvěle, až mě zahanbuje
Navíc píše rychle. Ne jako já
Ale něco vám povím. Po napsání tolik povídek je vymýšlení mimozemských jmen pořád těžší!
Dokonce jsem už listovala trochu internetem, takže jestli vám ta jména něco říkají, nedivte se
Ronon se rozhlížel kolem sebe a zkoumal prostory skladiště, do kterého je zavedli. Sheppard v tohle jejich podzemní hnutí věřil a vsadil na to celý jejich plán. Ovšem jejich plány nikdy nebyly perfektní, protože vycházely z čisté improvizace v nastalé situaci. A tohle byl přesně ten případ. Navíc museli věřit lidem, které neznali a jimž svěřili svoje životy jenom kvůli faktu, že byli proti Anthosovi. Lejos, který je tam dovedl, se tlumeně bavil s nějakým starším mužem, pravděpodobně se svým strýcem, který tomu velel. Sotva se pořádně zadíval jejich směrem, on a Lejos už k nim zamířili a oba se usmívali. Přátelsky, upřímně, Ronon měl na tohle instinkt.
„Mé jméno je Teryn, a vítám vás tady. Jsem rád, že vás konečně poznávám.“ Začal vůdce rebelů otevřeně a Sheppard hned postoupil dopředu.
„Jsem podplukovník John Sheppard, a i my jsme rádi, že si můžeme vzájemně pomoct.“ Tak formality měli za sebou, teď to důležité, pomyslel si Ronon, který pořád obezřetně sledoval okolí. Byla to jeho povaha, být podezíravý, i když tady mu jeho instinkty říkaly, že se neměl čeho bát.
Teryn je dovedl do místnosti o patro výš, kde se to hemžilo lidmi, vesměs téměř o generaci mladší než on. Všichni pobíhali a něco organizovali. Na stěnách visely mapy města, u dvou staře vypadajících vysílaček seděli sotva patnáctiletí mladíci a pomocí šifer posílali zprávy dál. Žena zhruba Sheppardova věku instruovala skupinu vyjukaných, sotva odrostlých dětí, jak zacházet s nožem.
Členové obou týmů jenom sledovali dění a v jejich tvářích bylo vidět, že to všechno na ně udělalo dojem.
„Teryne, trochu mě zaráží, že nám tohle všechno ukazujete. Přece se vůbec neznáme. Sám bych vás asi hned nezavedl do centrálního velení odboje.“ Tón jeho hlasu také naznačoval jistou dávku podezíravosti, ale i jeho instinkty, i když ne tak intenzivní jako Rononovy, mu napovídaly, že jeho obavy nejsou na místě.
„Plukovníku, vidíte ty děti tamhle?“, ukázal směrem ke skupince dětí, sledujících ženu s nožem, „jsou vyděšené. Touží přidat se k odboji, ale pravda je, že nemáme lidi, dochází nám zdroje, a vlastně i nápady. Roky už stojíme na místě. Pak mi Lejos řekl o vás a vašem příteli, kterého Anthos vězní. Jistě vám můj synovec řekl, že jsem pro Anthose dlouho pracoval. Takže chápu vaši situaci a vaši pomoc víc než uvítáme. Takže jestli mě budete následovat do mé skromné pracovny, kde je klid, rád bych si tam poslechl váš plán. Leanno!?“ Zavolal na ženu, která předváděla boj s nožem. Kývla na něj a vzápětí se k nim připojila.
„Leanna je něco jako asistentka a zástupkyně v jednom. My tři s Lejosem plánujeme většinu akcí. Leanno, tohle je plukovník Sheppard.“ Plukovník a Leanna na sebe vzájemně kývli, jakože je těší a v Terynově kanceláři jí John představil zbytek lidí. Rozhodně ani jeden z nich nedoufal, že si budou pamatovat jména a na nějaké bližší poznávání nebyl čas.
Terynova pracovna byla jenom další místnost, kde se dříve očividně skladovalo něco velmi páchnoucího, protože pach jakoby zkažených ryb byl cítit z každé díry v podlaze a póru ve zdi. I tady bylo plno map a plánů a Teryn měl svou vlastní vysílačku. Lorne se Sawyerovou se k ní hned vydali, protože poručík byla dlouhou dobu ještě před SG programem spojařka a v Pouštní bouři, ještě jako velmi mladá a začínající voják, patřila k nejlepším a nejspolehlivějším. Nepatrně rádio pohladila, jako by to byl živý předmět.
„Líbí se vám?“ Zeptal se pobaveně Teryn.
„Já...promiňte, omlouvám se.“ Patricia se nepatrně začervenala a odstoupila.
„Není třeba. Rozumím vám. Je to vlastně historický kus, ale my si nemůžeme moc vybírat a navíc, tyhle věci jsou mnohem spolehlivější než nějaké moderní věcičky, které máte vy. Lejos si ze mě kvůli tomu dělá legraci, ale já na tahle stará rádia nedám dopustit. Malých vysílaček máme málo a proč jednou plýtvat na mě, který sedí pořád jenom tady a plánuje?“
Usadil se na vratké židličce a ostatní se po sobě rozpačitě podívali.
„Omlouvám se za skromné vybavení i za ten zápach. Ale pořád jsme připraveni se přesunout, kdyby hrozilo prozrazení. Na tomhle místě jsme už pár měsíců, takže čekáme stěhování každým dnem. Už není moc míst, kam se schovat, ale…lepší tlačit se ve sklepě domu než být chyceni.“ Všichni na Terynovo vysvětlení přikývli.
„Víte co, je tu těsno. Myslím, že když tady zůstane major Lorne a já, tak pro vysvětlení plánu to stačí.“ Řekl Sheppard na ostatní a ti se vděčně hrnuli ven. Lorne se na ně trochu nešťastně díval, trochu pokrčil nos a pak vytáhl ze svého batohu počítač a mapu.
Teryn, Leanna a Lejos, který se zrovna dostal dovnitř, se shromáždili kolem stolu. Malý počítač, který obvykle nosili ve svém batohu vědci, se modře rozsvítil a na jeho monitoru se objevil plán.
„Teryne, nemáme zase až tak dobrý plán. Tedy je dobrý jenom tehdy, pokud nám vy pomůžete.“ Začal Sheppard s vysvětlováním. Teryn na to jenom přikývl, že rozumí a John tedy pokračoval:
„Rodney, předtím, než zmizel, jel zkoumat tohle zařízení na kopci. Podle našich vědců tam odtud bere Anthos pro svůj dům energii.“ Podíval se kolem stolu a vysoká žena po jeho boku už kroutila hlavou.
„To zařízení ale zásobuje energií celé město, stejně jako aktivuje štít v případě Wraithského útoku. Nemůžete ho zničit.“ Sheppard se na Leannu usmál, protože jejich plán sice odhadla, ale nedomyslela.
„Nechceme ho zničit. Ani to nejde. Podle všeho ho pohání ZPM, což je velmi silný zdroj energie a kdybychom se ho pokusili zničit, mohlo by to vyhodit do vzduchu celou tuhle planetu. Podle toho, co nám naši vědci řekli, je to ZPM vložené přímo do systému a nedá se vyjmout. Ale, nemusíme to ničit celé. Doktor Zelenka, který je teď vlastně náš hlavní vědec, objevil způsob, jak deaktivovat část zařízení, které zásobuje Anthosův dům. Bere si hodně energie. Podle všeho je ještě přímo pod ním nějaký suterén nebo sklep, kam ta energie jde.“
„Tam je jeho sbírka artefaktů.“ Doplnil Johnovu přednášku Lejos. To Lorna i Shepparda zaujalo.
„Myslíte, že tam drží Rodneyho?“ Zeptal se Lorne, kterému se slovo artefakt ani trochu nelíbilo.
„Pochybuji. Lidi ve sbírce jsou pro něj to nejcennější, takže ho bude držet odděleně. Počkejte.“ Lejos se otočil a začal prohrabávat vlastní mapy, ležící v prachu na skřínce za ním. „Tady, tohle je plán Anthosova domu. Nebo aspoň byl, v době, kdy jsem tam pracoval. A řekl bych, že pokud neudělal nějakou masivní přestavbu, o čemž pochybuji, tak váš přítel bude někde tady, v horním patře.“ Přejel prstem po mapě, a naznačil tak vyšší patro domu.
Oba vojáci se nad mapou sklonili a Johnovy panenky se nepatrně rozšířily zlostí.
„Ale jestli je tady, tak to jsme ho měli celou dobu na očích! Prakticky nám mohl zamávat!“ Jeho zlost vybublala na povrch a s Lornem to nepatrně trhlo, protože rozzuřeného Shepparda moc často nevídal. I když si na to poslední dobou začínal zvykat.
„Neřekl bych, že na vás mával, plukovníku. Spíš se vás možná snažil upozornit na svou přítomnost. Obávám se, že byste ho neviděli a neslyšeli, i kdybyste se dívali přímo jeho směrem. Ty místnosti jsou zvukotěsné a mají kouřová skla.“ Doplnil ho Teryn jemně, ale trochu pozdě si uvědomil, že to asi nebylo moudré. John zhluboka dýchal a svíral pěsti. Lorne byl rád, že tam s nimi nebyl Ronon, protože ten by to tam už patrně rozbíjel na kousíčky. Sledoval svého velícího, jak znovu bojuje o sebekontrolu.
Když se John popáté zhluboka nadechl, všiml si ustaraných výrazů ostatních, ale pokusil se svou reakci překrýt plynulým pokračováním ve vysvětlování jejich plánu.
„Takže…víme, jak odpojit energii k jeho domu. Problémů s tím je hned několik. Nevíme, jak moc je to zařízení hlídané, ale nejspíš hodně, když zásobuje energií jak město, tak Anthose.“ Na to Terynjenom souhlasně přikývl a John pokračoval:
„Musíme se tedy dostat dovnitř, vypnout to a pak se pokusit využít momentu překvapení a vtrhnout do domu k Anthosovi. Problém je, že někdo bude muset zůstat a to zařízení vypnout a zbytek číhat u domu, abychom neztratili ani minutu, zatímco bude energie vypnutá. Potřebujeme taky vědět, kde přesně se Rodney v domě nachází, abychom šli na jistotu. Co vy pak provedete s Anthosem, je na vás.“ Sheppard by sice Anthose nejraději sám uškrtil, ale věděl, že tihle lidé pod ním desítky let trpěli a měli tedy právo potrestat ho sami.
„Takže jde v podstatě o rozmístění lidí. Můžete někomu z nás ukázat, jak se to odpojuje?“ Promluvil po delší době Lejos, který zatím jen pozorně poslouchal.
„Bohužel ne, někdo bude muset zůstat pozadu. Saywerová se nabídla dobrovolně. Bude nám scházet, kdyby došlo k boji. I když doufáme, že nedojde. Ale má technické nadání a i když tohle není rádio, tak si ta schémata a všechno prostě líp vybaví. Teryne, můžete zjistit, kde drží Rodneyho?“ Starší muž se na Johnovu otázku zachmuřil.
„Můžu zkusit nějaké kontakty, ale moc už jich v aktivní službě nezůstalo. A když ano, tak nedělají nikde poblíž Anthose.“ Odmlčel se a pak se podíval na Leannu. Ta jen přikývla a odešla. Na zmatené pohledy obou vojáků odpověděl Teryn jenom mávnutím ruky.
„Já odtud moc neodcházím, většinu kontaktů provádí teď Leanna. Věřím jí. Než se vrátí, dohodneme se tedy, kde kdo bude a jak to provedeme.“ Teryn zněl, jakoby celou tu akci považoval za hotovou věc. Johna to trochu zarazilo.
„Takže nám pomůžete? Prostě tak?“ Teryn se na plukovníkovu otázku usmál takovým tím úsměvem, který bývá u starších mužů známkou shovívavosti nad mladšími a méně zkušenými. John ale ke svému překvapení zjistil, že ho to nerozčiluje. Naopak se mu ten muž líbil čím dál víc. A Terynova odpověď ho udivila ještě víc.
„Než jste přišli, mluvil jsem s naším hlavním velitelem. Řekl, že vám máme vyjít ve všem vstříc, protože tohle je naše chvíle. A já souhlasím.“
„A vy…víte, kdo je ten váš velitel?“ Odvážil se zeptat Lorne, jehož fakt, že nezná člověka, který jim teď vlastně viděl přes rameno, znepokojoval. Vůdce rebelů se tajuplně usmál a naznačil tak, že se o tom nehodlá bavit a aby se už neptali.
„Náš hlavní úkol teď je tedy rozmístit lidi. To zařízení je hlídané, ale nemá ani žádné štíty ani jinou ochranu. Předkové chtěli, abychom tam našli útočiště nebo ho mohli ovládat v případě útoku a tomu by třeba štít nebo pasti ve zdech moc nepomohly. Obvykle venku hlídají jenom dva muži. Vevnitř to moc velké není, ale bývalo tam dost přecpáno. Mělo by to tam hlídat šest lidí, čili osm celkem. To bychom mohli zvládnout sami, s poručíkem Sawyerovou a vy byste na vypnutí energie čekali dole. Já půjdu s vámi, nikdo tady dům nezná tak dobře jako já.“ Pokračoval Teryn, aby zamluvil jejich další otázky.
Sheppard chtěl něco namítnout, ale rychle si to rozmyslel. Tohle byla chvíle, kdy konečně Anthose budou moct svrhnout a nemohl mít tomu muži za zlé, že u toho chce být. A měl pravdu, nejlepší mapy nejsou na papíře, ale v hlavě a sám to moc dobře věděl.
„Tak to zní jako plán.“ Vyjekl trochu moc nadšeně Lorne. Těšil se, až bude moct ven na čerstvý vzduch.
„Ještě počkáme, až se vrátí Leanna s informacemi, jestli tedy nějaké získá. Útok bude dobře naplánovat na noc, kdy budou bez energie a bez bezpečnostních zařízení zranitelní a neuvidí ani na krok. Ale my také neuvidíme, což situaci trochu komplikuje.“ Tentokrát se usmál John a kývl na Lorna. Ten vytáhl z batohu brýle na noční vidění.
„My ale uvidíme.“ Řekl John a podal jedny brýle Terynovi. Ten si je prohlédl, nasadil a oči se mu nadšením rozzářily.
„Tak tohle je výborný kus technologie. Možná byste nám jich mohli pár nechat? My tu sice máme technologii Předků, ale něco takového kupodivu ne.“
„Určitě se na tom nějak dohodneme.“ Ujistil ho rychle plukovník.
„A ještě něco,“ Teryn se na chvíli zatvářil ustaraně, „spousta těch mužů a žen, co u Anthose pracuje, jsou jenom obyčejní lidé, kteří si vydělávají na živobytí. Neříkám, že jsou všichni andělé, ti kolem Anthose jistě ne, ale většinou jsou to prostě pracující lidi a zabíjet je jenom proto, že přijali nabídku, kde si vydělají a uživí rodinu, mi nepřijde fér.“
„I s tím jsme počítali.“ John se opět podíval na Lorna s úsměvem malého kluka, který si v představení hraje na kouzelníka a tahá zajíce z klobouku. Major za ním začal hrabat v batohu a nakonec, po chvíli zápasu s tvrdohlavým popruhem, vyndal Wraithský ruční stunner.
„Získali jsme pár těchhle věcí. No vlastně víc než pár. Je jich dost i pro vaše lidi, takže nikdo nebude zraněn.“ John konečně nasadil svůj spokojený úsměv, protože Terynova tvář se znovu rozzářila a navíc se v ní odrážela posvátná úcta. Očividně se se stunnery už setkali.
„Díky, plukovníku. Myslím, že stačí vybrat nejlepší a nejspolehlivější lidi. Pokud Leanna nezíská tu informaci, budeme muset asi trochu improvizovat. Ale v domě se vyznám a jsem si stoprocentně jistý, že doktor McKay bude v horním patře.“ Plukovník na to najednou neměl co říct a tak Lejos gestem naznačil , že tedy můžou všichni odejít. Lorne byl u dveří první a málem vrazil do Ronona, který u nich stál podezřele blízko a málem přišel k úrazu. Sateďan se na něj nevinně podíval a pokrčil rameny.
„Takže počkáme?“ Zeptala se odnikud se objevivší Teyla a její dotaz přitáhl pozornost ostatních členů obou týmů.
„Ano, čekáme na Leannu a hlavně na tmu. Takže pořád máme pár hodin.“ Nikdo najednou nevěděl co dělat a všichni si připadali na pár vteřin neužiteční, když kolem nich všechno žilo a lidé pobíhali z místa na místo.
„Vezmu vás do vedle místnosti. Není to sice nic moc, ale konají se tam velké porady jednou za měsíc. Je tam pár židlí, stůl a křeslo. Myslím, že to bude stačit.“ Ozval se hned Lejos, když si všiml, jak rozpačitě všichni přešlapují.
„Až se vrátí Leanna, okamžitě to budete vědět.“ Dodal ještě a ostatní ho následovali do větší, ale studné a skoro prázdné místnosti, s obyčejnou tmavou tabulí na zdi.
Plukovník se hned vrhl ke křeslu, které už mělo to nejlepší za sebou, ale také to očividně byla ta nejpohodlnější věc v místnosti. Ronon s Teylou po sobě hodili pobavené pohledy a sami se usadili na nejbližších židlích.
Ostatní je následovali a po chvíli vrzání a uvelebování, se jakž takž rozmístili po místnosti a čekali. John si v hlavě přehrával jejich plán a poprvé po jak dlouhé době se dokázal uvolnit. Tohle určitě vyjde a oni konečně dostanou McKaye ven. Aspoň v to doufal, protože další šanci už nejspíš mít nebudou.
„Au, opatrně!“ Zaprotestoval Rodney nahlas, když mu Haliyah ošetřovala řeznou ránu na čele.
„Zasloužíš si to. Proč Kerena pořád provokuješ? Víš, že ho nebaví tady stát u dveří a hlídat tě. Stačí mu malá záminka, aby ti mohl ublížit a ty mu vždycky nějakou dáš.“ Dívka namáčela hadřík do mističky s nafialovělou vodou, jejíž barva se teď už mísila s červenou krví z Rodneyho čela.
„Myslíš, proč si dělám legraci z toho idiota, co má bukvici místo hlavy a meloun místo mozku?“ Znovu ucukl, když mu Haliyah vložila čerstvě namočený hadřík přímo do rány a pořád se na něj vyčítavě dívala.
„Je to jediná zábava, kterou tady mám. A připomíná mi to, že žiju a stojím někomu za to, že se se mnou obtěžuje. Jestli sis nevšimla, Anthos tady už několik dní nebyl.“ Haliyah se chvíli zarazila a posmutněla. Rodney se kousl do rtu, protože zase řekl něco, co neměl.
„Promiň, nechtěl jsem….“ Hal ale zakroutila hlavou a pokusila se usmát.
„To je v pořádku. Rozumím ti. Nezájem je strašná věc.“ Rodneyho její odpověď zabolela, protože to byla jeho vina, že se s ní její otec už nebavil.
„Možná to bude chtít zašít.“ Říkala rozpačitě, když namáčela potřetí hadřík, tentokrát trochu horlivěji než předtím.
„To bude v pořádku, tu minulou ránu jsem taky přežil. Tyhle Zainovy byliny pomáhají.“
„Vyřídím mu to. On a ty jste jediní, s kým můžu být v kontaktu. Anthos mi zakázal už i opouštět pokoj. Můžu jenom sem. Zain říkal, že vůbec nevychází ze svého pokoje a pokyny dává už jen jemu.“ V jejím hlase zazněla starost. Rodney se trochu zachmuřil, ale zároveň cítil něhu a bolest a nenávist a všechny tyhle emoce, které se v něm zase začaly vzdouvat. Často se mu tohle nestávalo. Jenom v přítomnosti jeho mladší sestry, kterou se rozhodl chránit už jako malý kluk a v čem v dospělosti naprosto selhal. Haliyah sice Anthose zavrhla, ale přesto byl pořád jejím otcem a ona se o něj bála. Nemohl jí to mít za zlé. Jenže to byla nepatrná komplikace.
„Haliyah, kdybych se rozhodl utéct, zůstala bys tady nebo půjdeš se mnou?“ Oči dívky se rozšířily překvapením a zmatkem.
„Přece jsme o tom už mluvili a já jsem řekla, že půjdu s tebou. Přes všechno, co ještě k Anthosovi cítím, on mě zavrhl a já….poznala jsem, co je zač. Když odtud odejdu, budu mu možná schopná i pomoct. Spojím se s podzemním hnutím, jestli tedy opravdu existuje, ukážu jim všechny jeho slabiny, aby ho mohli svrhnout. Bez krveprolití, bez zbytečných ztrát. Ale já bych ráda zůstala s tebou, kdyby to nevadilo. Stačí mi vědomí, že o něj bude postaráno. Vypadá to, že se už definitivně zbláznil a já mu v tomhle stavu nemůžu pomoct a prostě…“ Odmlčela se. Cítila zmatek. Chtěla pryč, odejít z tohohle místa, které bylo plné bolesti pro ně všechny. Ale nechtěla otce opustit, zavrhl ji, ale přesto byl její rodina. Cítila nenávist a lítost najednou a to přece nebylo správné! Zase jí do očí nahrnuly slzy. Párkrát zamrkala, protože dnes byla ta velká noc. Nemohla si dovolit slabost. Cítila, že se má dnes něco stát a nejspíš to byl instinkt, nabádající ji, aby právě dnes v noci podnikla svůj plán. Všimla si, že ji Rodney starostlivě pozoruje. I v jeho očích byl patrný zmatek.
„Co se děje?“ Zeptala se tedy a McKay se začal náhle trochu ošívat.
„Hal, já…nemůžeš se mnou zůstat na Atlantis. Je to příliš nebezpečné. Můžu tě poslat k Athosianům, nebo na Zemi, ale myslím si, že nejlepší by pro tebe bylo zůstat tady, se svými lidmi. Potom, co se odtud dostaneme, tě tu budou možná potřebovat.“ V Rodneym se přely dvě poloviny. Jedna chtěla, aby Haliyah zůstala s ním, protože si tohle děvčátko oblíbil, dalo by se říct, že si ji zamiloval. Cítil k ní ochranitelské pocity a za žádnou cenu by nechtěl, aby jí někdo ublížil. Až ho vyděsilo, jak moc by jí chtěl mít u sebe, pomoct jí ještě dopřát si pár let dětství, které jí v tomhle místě bylo odepřeno. Přál si, aby ji mohl vychovávat. Ale rozum tohle všechno zamítal. Nešlo to. Mohl ji mít nablízku, ale ne přímo u sebe ve městě. Navíc ho ta představa, že o její výchově skutečně přemýšlí, pěkně vyděsila. Něco z jeho myšlenek se mu nejspíš promítlo ve výrazu, protože na něj Haliyah hleděla těma svýma modrýma očima tak intenzivně, až cítil, že se mu provrtává někam hluboko do duše a mysli. Možná to tak skutečně bylo. Koneckonců, přece to uměla. Ale věděl, že na něj by bez jeho svolení tuhle schopnost nikdy nepoužila.
„Rodney, já s tebou chci zůstat. Bez ohledu na to, jak zmatená jsem, otci pomoct nemůžu, když tady prostě jenom budu. Stejně ho zavřou do vězení, kde s ním nebudu moct zůstat. Občasné návštěvy by mohly stačit. Ale chci být s tebou, jenom…nemůžu se úplně zbavit své odpovědnosti vůči němu. Omlouvám se.“ Znovu začala popotahovat a Rodney už se na Anthose zase zlobil. Všivák jeden, jak tohle mohl dopustit. Haliyah byla jenom dítě. Neměla by na tohle vůbec myslet a už vůbec ne to den po dni zažívat.
„No tak, nemysli na to. Probereme to až na to rozhodnutí dojde. Zatím…prostě se budeme soustředit na náš útěk, ano?“ Pohladil Haliyah po tmavých vlasech a ona přikývla.
Vybavila se mu halucinace z předchozí noci a na malý moment se mu zdálo, že se mu v zorném poli opět mihl stín jeho otce. Zavřel oči, a když je otevřel, viděl před sebou zase jenom Haliyah. Pak si vzpomněl, co mu vlastně ta halucinace, tedy co si včera vybavil, když….mluvil sám se sebou. Tahle malá dívka se posledních pár dní chovala velmi podivně a nebylo to dané jenom rozpačitostí v pocitech vůči Anthosovi.
„Hal, ty máš nějaký plán, že je to tak? Poslední dobou jsi hodně zamyšlená, jakoby jsi myšlenkami jinde, skoro to vypadá, že se nějak víc…soustředíš či co. Všiml jsem si toho, nemysli si, že ne. Na to tě znám už moc dobře. Proč mi to nechceš říct?“ Haliyah se netvářila ani moc překvapeně, že to ví. Byl přece, jak to často říkal, nejchytřejším mužem v téhle galaxii. Ta myšlenka ji pobavila a musela se usmát. Podívala se mu přímo do očí a rozhodla se říct svůj plán. Stejně se k tomu chystala, jestli to měla podniknout už dnes večer.
„Nevím úplně, jak začít, ale…rozhodla jsem se využít všechny schopnosti, které mám. Musím počkat na noc, až tady zůstane jenom stráž. Dům má zadní východ, v zahradě, kde jsem si jako malá hrála. Tak se vyhneme všem ostatním, na které bychom mohli narazit. Nikdo tam nechodí.“ Vychrlila ze sebe všechno hodně rychle a doufala, že se Rodney nebude na nic ptát. Ale jeho mozek, jak už poznala, fungoval i za těch nejtěžších podmínek extrémně rychle.
„Počkej…schopnosti? Co tím chceš říct?“ Rodneymu se to nelíbilo, znělo to nebezpečně. Tedy nebezpečně hlavně pro Haliyah. Ta se teď jemně začervenala a dala si padající kadeř vlasů za ucho. V tuhle chvíli značně napjatý astrofyzik podle toho gesta poznal, že to asi nebude zrovna dobrá zpráva.
„Prostě a krátce. Má matka dokázala ovládat mysli lidí. A já se…chci se dnes v noci pokusit o totéž. Jenže klidnější mysl se ovládá snáz a proto potřebuji, aby byl Keren v klidu. Nesmíš ho rozčílit.“
„Počkej, zpomal mladá dámo, říkáš to jako hotovou věc. Tohle musíme probrat. Jak jsem pochopil, je to hodně, hodně těžké, ovládat cizí mysl. Navíc, ty jsi to odmítla dělat a z dobrého důvodu. Nechci, abys tím musela projít. A může to být i nebezpečné. Sama jsi mi to přece řekla!“ Nepatrně zvýšil hlas a to mělo vždycky opačný efekt než zamýšlel. Alespoň u dětí, kterým Haliyah bezpochyby stále byla. A on to, přece, s dětmi nikdy neuměl. Poznal to podle výrazu vzdoru, který teď dívka nasadila.
„A kam jsi, v té své geniální mysli, došel ty? Vymyslel jsi nějaký plán?“ Rodney po její otázce poněkud zrozpačitěl. Vlastně došel jenom k tomu, že se o něco pokusí při nejbližší příležitosti, až ho Anthos pustí do laboratoře. Ale to se nestalo, a podle toho, co mu Haliyah řekla o jeho stavu, se to už nejspíš nestane.
„Dobře, nikam jsem se zatím nedostal. Nejsem Ronon ani Sheppard, abych dokázal odrovnat dva strážce bez ničeho a nejsem Teyla, abych je umlátil tyčí, klackem nebo čímkoliv, čím se dá člověk zmlátit. Mou zbraní je mysl. Ronon a Sheppard mi sice pár lekcí v sebeobraně dali, ale to je čistě sebeobrana. Dej mi do ruky pistoli a možná i dokážu vystřelit, aniž bych omylem zastřelil kolemjdoucí, ale to je tak všechno. Jenže ten tvůj plán je nebezpečný pro tebe. Můžeme…zkusit Kerena nějak rozptýlit. Já nevím, nějakou diverzí.“
„Jenže na to my nemáme čas! Když se je pokusíme odlákat, zalarmuje to ostatní stráže u brány a dole u hlavního vchodu. Budou tu dřív než dojdeme k prvním dveřím!“
„A proč to chceš udělat zrovna dneska v noci? Já nevím…myslím, totiž Hal, uznávám, moc užitečný už teď nejsem. Leze mi to tu na mozek, šílím tady. Ale od té doby, co jsme se rozhodli se odtud dostat, jsem aspoň dostal nějaké téma, které mě drží při sobě. Aspoň jsem si to myslel, než jsem zase začal včera bláznit…ale jde o to, že určitě přijdeme na něco jiného, jenom to chce čas. Sama jsi řekla, že Anthos nám nijak neublíží a teď je nejspíš stejně mimo. Možná ani nebudeme muset utíkat. Prostě bude stačit počkat. Sheppard sem dříve či později dorazí. I když tedy musím říct, že si ten hrdina dává zatraceně načas a už včera bylo pozdě, ale oni přijdou. Vím to! Hal, prosím, dej tomu ještě chvíli. Nikdy jsem se odnikud nechtěl dostat tak jako odtud, ale prostě...nechci, abys to dělala a ublížila si. Nechci.“ Téměř se zapomněl nadechnout a divoce gestikuloval a na malou chvíli v sobě pocítil něco jako vášeň a nadšení. Dvě věci, které téměř zapomněl, jak mu tady na ničem nezáleželo. Ale starost o tohle dítě v něm vyvolala tyhle emoce. Starat se o někoho, bát se o někoho. Bez toho se přece tolik let obešel, ale tahle pitomá galaxie mu dala přátele, o které nestál a pocit neustálé obavy o ně, a o to taky nestál a přesto se to stalo. Nenáviděl to a zároveň za to byl vděčný. Protože přesně to mu zabránilo se na tomhle místě nezbláznit.
„Hal, prosím….“ Vysoukal ze sebe vyčerpaně.
„Já…prostě mám takový pocit, že dnes v noci se stane něco důležitého a myslela jsem, že tohle je ono.“ Řekla už napůl rezignovaně. Rodneyho ale to, co řekla, zaujalo
„Možná se stane.“ Řekl zamyšleně. „Cítíš přece emoce, a i když se tomu snažíš zabránit, pronikají k tobě myšlenky lidí. Třeba je teď někde Sheppard a chystá nějaký plán. On je dost šílený, aby tady to místo vzal útokem. Možná jsi to prostě….zaznamenala.“ Haliyah to ale odmítla.
„Takhle to nefunguje. Musím být u člověka, který o tom přemýšlí nebo něco cítí, dost blízko. Pár metrů. Možná tak ještě v domě, ale ve městě? Těžko.“ Byla zmatená. Dávalo to zvláštní smysl, ale přesto přese všechno, nebylo to zkrátka možné.
„Pak jsi to možná poznala od někoho v domě. Třeba tu operuje někdo z podzemního hnutí. Nebo jsou tvoje schopnosti větší, než jsi čekala.“
„To ne, Anthos mě nutil to často procvičovat a jsem si jistá, že nedokážu cítit emoce nebo číst myšlenky u nikoho, kdo je mimo dům. Nejspíš je to proto, že tyhle schopnosti měla jenom matka, ale otec ne. Prostě to má co dělat s tou dědičností, o které jsi mluvil.“ Štvalo ho, když bylo dítě chytřejší než on.
„Dobře, ale ani přes den se tu moc lidí nepohybuje, jenom dole hlídá víc stráží. Tak kdo? Kdo by mohl tak intenzivně prožívat něco takového, abys to ty cítila a on z toho byl vzrušený a nervózní?“ Haliyah nebyla na jeho otázku schopná odpovědět. Každopádně se nechala přesvědčit, aby svůj plán dnes nezkoušela. Byla za to ráda, i když svoje schopnosti trénovala, neměla ponětí, jak by to fungovalo. Vzdychla a podívala se ven. Strávila u Rodneyho celé odpoledne. Byla s ním tak ráda, dělali jeden druhému společnost tak dlouho. Naučil jí spoustu věcí o všem možném. Dokonce začala chápat, proč je navzdory všemu tak fascinovaný Anthosovou sbírkou a těm malými blikajícími věcmi. Nikdo jí nebránil u něj zůstávat celé dny, ale Kerenovi se to moc nelíbilo a její návštěvy nesl se stále menším porozuměním. Jakoby ji slyšel, vysoký voják se zasyčením otevřel dveře a s arogantním výrazem ve tváří se nejdřív zle podíval na McKaye a pak sklouzl očima na Haliyah.
„Je čas jít. Návštěvy skončily.“ Rodney mu jeho opovržlivý pohled vrátil, přece jen to byla jeho specialita. Haliyah se na něj povzbudivě usmála a následovala Kerena ven, kde na ní čekal ještě jeden voják, který ji doprovodil k ní do pokoje.
Rodney zase osaměl a když se podíval ven, kde se stmívalo, zase ho zasáhl šíp osamělosti. Přál si, aby s ním mohla Haliyah zůstat. Ale měl o čem přemýšlet. Její instinkty byly řízeny jejími schopnostmi, takže to, co teď cítila, určitě nebyla náhoda. Chystal se ve městě někde Sheppard a ostatní na záchranu? Nebo to s nimi nesouviselo vůbec a jednalo se o nějakou akci podzemního hnutí? Mohlo to být cokoliv, ale byl si jistý, že jakmile se mu naskytne příležitost, popadne Hal za ruku a oba budou z tohohle domu utíkat o život. A tak sledoval, jak venku padá tma a čekal.