Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/aZCahpwdZa

Obsah fóra FanArt Vaše povídky Dokončené povídky SG: Ascanis - vysiel 16. diel! - pribeh dokonceny

SG: Ascanis - vysiel 16. diel! - pribeh dokonceny

Ako ju hodnotite? (ako v skole)

1
26
48%
2
12
22%
3
9
17%
4
2
4%
5
5
9%

Celkem hlasů : 54

Aiwendill Uživatelský avatar
Brigadier General
Brigadier General

Pohlaví: Muž
Odpovědět s citací

Takze pridavam sem svoju prvu poviedku. Ak sa vam nieco na nej nebude pozdavat, tak to berte s rezervou, pretoze je to moja prva poviedka tohto druhu vobec. A rad by som prijal aj nejaku konstruktivnu kritiku. Vdaka

UVOD:

Na Atlantise prave pristal Daedalos a priviezol dalsiu posadku zo Zeme. Priviezol aj neprijemne prekvapenie - Vsetkych velitelov expedicie Atlantis, teda Dr. Weirovu, Dr. Becketta, Dr. McKaya, Pplk Shepparda a dokonca aj Dr. Zelenku z expedicie odvolali a navyse aj Plk. Caldwell ma odist do vysluzby.

FADE IN:

INT.: ATLANTIS - KONFERENCNA MIESTNOST

Dr. Weir (rozculene): To nemozu! Nemozu ma jednoducho poslat domov a este k tomu bez poriadneho vysvetlenia, alebo aspon ocenenia mojej prace tu na Atlantise!

Plk. Caldwell (skepticky): Ako vidite, mozu. Ale nic si z toho nerobte, pretoze mna odvolali tiez a McKaya, Zelenku a pplk. Shepparda tiez. Jednoducho vymenili cele vedenie.

Dr. Weir: Ale preco?

Plk. Caldwell: neviem. (po chvili ticha) Ale myslim si, ze je to nespravne rozhodnutie z ich strany, hoci nemam moznost to zmenit. Takze si mozme naplanovat buducnost na najblizsie obdobie a pre mna to nevyzera na zemi velmi dobre.

Pplk Sheppard: Mna uz velmi nelaka perspektiva navratu na zem. Ak uz mam skoncit karieru, tak by som radsej dozil tuna v Pegase. Hmmm... (zamysli sa a chvilu premysla)

Pplk Sheppard (pokr.): Co takto usadit sa na nejakej peknej planete, kde by nas uz nikto neotravoval a kde by sme mali rovnake moznosti prace ako doteraz?

Dr. Zelenka: Ale kde zozenieme dalsie taketo mesto?

Dr. Weirova (s usmevom): P6X-394, akurat je v trochu horsej kondicii, ako Atlantis, nema ziadne ZPM a neboli by sme tam sami. Myslim, ze by sme sa tam mali znova pozriet.

Vsetci vstavaju a rozchadzaju sa zbalit si svoje veci a vyskum. Radek odchadza posledny, vo dverach vsak este zastavi rukou Shepparda a posepka mu do ucha: "Skuste potiahnut jeden naquadrovy reaktor, aby sme mali nejaku tu zasobu energie na zaciatok, kym najdeme nejaky zasobny zdroj." Sheppard len nemo prikyvne a pobera sa dalej svojou cestou. Radek odchadza do svojho laboratoria zbalit si svoj vyskum a osobne veci.

FADE OUT:

FADE IN:

EXT. ATLANTIS - VYCHODNE MOLO

zaber na Daedalus spocivajuci na palube Atlantisu a pripravujuci sa na odlet. Nastupuju posledni ludia.

INT: DAEDALUS - VEL. MOSTIK

Srg. Simmons: Plukovnik, lod je pripravena na odlet, vsetok naklad je na palube a cestujuci su tiez na lodi.

Plk. Davidson: Startujte! Dostante nas na orbitu.

Srg. Simmons: Ano pane!

EXT: ATLANTIS - VYCHODNE MOLO

Daedalus sa pomaly odliepa od paluby Atlantisu a stupa do atmosfery a na orbitu. Otvara sa pred nim hyperpriestorove okno a o chvilu mizne smerom na P6X-394.

FADE OUT:

o dva dni neskor

FADE IN:

EXT: P6X-394 - NAMESTIE ELDREDOVEJ DEDINY

Plk. Sheppard pomaha dedincanom trocha upratat namestie, aby mali kde z Daedala transportovat svoju batozinu a naklad, ktory si priviezli z Atlantisu. Ked uz je priestor ako tak volny, hlasi Sheppard do vysielacky: "Daedalus, tu Sheppard, sme pripraveni na prenos nakladu." Z vysielacky sa ozval Hermiodov hlas: "Rozumiem, zahajujem prenos" Po chvili sa pred Sheppardom objavilo biele svetlo a zhmotnili sa kufre, vaky a baliky. Potom sa znova objavilo dalsie svetlo a pred dedincanmi sa objavili dalsie postavy, Dr. McKay, Dr. Zelenka, Dr. Weirova, Plk. Caldwell a Dr. Beckett, ktory sa tiez pridal k svojim priatelom na vlastnu ziadost.

Eldred: Vitam vas na nasej planete, je pre nas ctou, ze ste sa rozhodli zit urcity cas medzi nami.

Za nim sa ozve dalsi hlas, tentokrat zensky: "Vitam vas aj ja." Vsetci sa otocia a vidia Moru, dceru zavrazdeneho Regenta.

Mora (pokr.): Veza je vam k dispozicii, presne ako ste poziadali. Aj tak tam uz nikto dlhsi cas nebyval, lebo sme nemali energiu na svietenie a tak nam bola bezcenna. Prestahovali sme sa sem do osady a stali sme sa clenmi Eldredovej komunity.

Dr. Weirova (pobavene): A nebolo to pre vas urazkou? Zit s ludmi, s ktorymi ste pred tym tak zle zachadzali?

Mora: Zo zaciatku ano, ale potom sme si na seba vzajomne zvykli. Oni nas naucili setrit a my ich na oplatku akej takej vlade aby tu nebola uplna anarchia.

Eldred: Mora ma pravdu, uz sme si na seba zvykli a konflikty sa vyskytuju iba v minimalnej miere. Podte zavedieme vas k vezi, aby ste sa mohli ubytovat ako vam bude vyhovovat. Aj ked tam budete asi potme, ale verim tomu, ze vy si nejako poradite.

Niekolko dedincanov dviha debny a kufre s vybavenim nasich priatelov a spolu s nimi sa vydavaju smerom k vezi.

EXT: P6X-394 - UDOLIE VEZE

Sheppard, Weirova, Caldwell, Beckett, Zelenka, McKay a skupna dedincanov sa zastavuju pred vstupm do veze. Chvilu sa rozhliadaju a potom vstupuju do veze cez dvere, ktore kedysi viedli na balkon pri Tronnej miestnosti.

INT: P6X-394 - KOMNATA S KRESLOM

Dedincania pomaly ukladaju vaky a debny na zem vedla kresla a uzasnuto sa rozhliadaju. Sheppard vybaluje z jedneho vaku naquadriovy generator, podava ho Zelenkovi a potom vybaluje z dalsieho vaku druhy, vstava a otaca sa. Pred sebou vidi Elizabeth, ako na nich hladi zvedavym pohladom: "To ste odkial vzali?" "Sheppard sa usmeje a hovori: "Potiahli z Atlantis. Im to aj tak netreba, ved maju ZPM a my tu predsa nebudeme bez energie, ci nie?" Provokacne sa usmeje a spolu so Zelenkom odchadzaju ku schodom do nizsich podlazi veze, aby sa dostali k energetickemu centru mesta, aby mohli oba generatory zapojit do systemu mesta. Weirova za nimi konsternovane hladi a kruti hlavou. Potom sa otaca a berie si svoje veci. Potom sa zamysli, znova ich uklada na zema ide si najprv vybrat vhodnu miestnost na obyvanie.

INT: P6X-394 - CHODBA PRED MIESTNOSTOU SO ZPM

Sheppard podava Zelenkovi generator a pokusa sa otvorit dvere. Po chvili trapenia sa mu to s velkym usilim aj podari a dvere sa odsuvaju. Berie od Zelenku generator a namieri hlavu do miestnosti za otvorenymi dverami, aby svetlo celovky osvetlilo vnutro. Po chvili sa mu na tvari rozleje blazeny usmev. pozrie na Zelenku, kyvne hlavou a vchadzaju do miestnosti. Sheppard uklada opatrne generator na pult a vybera z vrecka fluorescencnu tycku. Nalomi ju a miestnost oziari zlte svetlo. Zelenka hned zacne prezerat miestnost, ktora jeidenticka ako na Atlantise. Po chvili nachadza spravny pult, berie svoj generator a pripaja ho k energetickemu systemu mesta. Zapina ho a miestnost oziari svetlo z osvetlovacich telies. Po chvili pripaja a zapina aj druhy generator a svetlo je trocha jasnejsie. Pozrie na Shepparda a stastne sa usmeje. John mu usmev opatuje.

INT: P6X-394 - KOMNATA S KRESLOM

McKay pozoruje ako sa zaponaju svetla a vybera z vaku svoj notebook a zapina ho. Potom sa bezradne obzera, kde by ho mohol pripojit do systemu mesta ale nenachadza ziaden ovladaci pult a tak bezradne pokrci plecami a vypina notebook. Obzrie sa a vidi Caldwella ako len tak necinne postava a pozoruje miestnost.

McKay: Zda sa, ze si to tu budeme musiet trochu upravit.

Caldwell: Tak sa zda, ze mate pravdu doktor McKay.

McKay: Kym sa do toho pustime, idem pohladat nejaky terminal, aby som sa dostal do systemu mesta.

Caldwell: Dobre, ja sa idem vybalit.

Obaja odchadzaju inymi smermi.

FADE OUT:

o tyzden neskor...

FADE IN:

INT: P6X-394 - KONFERENCNA MIESTNOST

Dr. McKay: Takze konecne som sa dostal do systemu mesta. Mesto sa volalo Ascanis ale najvacsie prekvapenie este len pride. Ak nepocitam tie mensie poskodenia sposobene zavalmi, tak mesto je neposkodene. Ziadna bitka s Wraithami, aj ked by sme to cakali zo stavu mesta. Ascanis nielenze nie je poskodena. Ona nie je ani dokoncena! Antikovia ju tu stavali a nechali rozostavanu. Preto sa nam zda v takom zlom stave.

Dr. Weirova: Chcete povedat, ze mesto je iba nedokoncene? Teraz iba teoreticky: AK by sme mali k dispozicii tri plne nabite ZPM, boli by sme schopni letu vesmirom? Je v takom stadiu stavby, aby bola toho schopna?

Dr. McKay: Ano je schopna, ale tie tri ZPM nemame. Takze smola.

Dr. Zelenka: Dalsia vec: Podarilo sa mi nabit zdroj energie v jednom Jumperi v hangari, takze Plk.Sheppard si bude moct zalietat. Pracujem na sfunkcneni dalsich strojov, ale ide to pomaly.

Dr. McKay: Ked budem mat chilu casu, tak ti pomozem, ale teraz pracujem na databaze.

Dr. Zelenka: Zatial nemusis, ale tuna Plk Caldwell moze zatial kym budeme pracovat na sfunkceni dalsich strojov zaletiet s Johnom do osady a nakupit nejake jedlo, nase zasoby sa nam uz minaju.

Caldwell: Dobre, hned zajtra rano zaletime s Pplk Sheppardom do osady po zasoby.

Dr. Weirova: Carson, ako vam to ide so zariadovanim nemocnicneho traktu?

Dr. Beckett: Osetrovna je plne vybavena, akurat, ze je trochu rozhadzana pretoze tam mali predchadzajuci obyvatelia sklad, takze to davam stale do poriadku. Ale vyzera to tak, ze je tam vsetko tak ako na Atlantis a ze bola plne funkcna uz pocas vystavby mesta. Ked dokoncim supis vsetkeho inventaru na osetrovni, tak budem pripraveny na liecbu na rovnakej urovni ako som bol na Atlantis, ba mozno aj na lepsej, kedze som tu nasiel aj zopar novych liekov, o ktorych som na Atlantis iba cital v databaze, ale nenasiel som ich, lebo sme ich predtym nemali.

Dr. Weirova: Dobre, takze ak nemame nic dalsieho, tak si podme lahnut, lebo musime setrit energiou, aby sme udrzali generatory co najdlhsie pri zivote. Po desiatej vecer sa vypinaju svetla, aby st vedeli a zodpovednym bude tuna Caldwell. Plk. Caldwel, Pplk Sheppard, ako asi uz viete, tak cez branu prisla dnes rano sprava z Atlantis, ze vasej ziadosti bolo vyhovene a tak ste prepusteni zo sluzieb v armade USA a mozete si dalej konat na vlastnu pest. Vase konanie je uz iba na vasu vlastnu zodpovednost. Takze vitajte znova medzi civilistami.

FADE OUT:

o tri mesiace neskor:

FADE IN:

INT: ASCANIS - DEDINA - ELDREDOV DOM

Eldred a Dr. Zelenka sa rozpravaju a popijaju slabe pivo miestnej vyroby. Radek ho znalecky ochutnava a hodnoti. Potom vytahuje jednu z flasiek praveho Prazdroja, ktoru si priviezol pocas svojej poslednej navstevy na Zemi a nalieva na ochutnanie Eldredovi.

Dr. Zelenka (nalievajuc): Ochutnajte toto a porovnajte ho s vasim.

Eldred ovonia a s pozitkom sa napije: Hmmmm... dobre, velmi dobre, sice o dost silnejsie ako nase, ale velmi dobre. Chuti mi. Ale skoro som zabudol na co som vas sem zavolal. Moj syn Eltren sa minule prepadol nedaleko veze a spadol do jednej sachty. Vytiahol som ho a hadajte co nasiel v tej diere do ktorej spadol. Pravdepodobne to tiez patri k tomu mestu, o ktorom tolko hovorite. Pockajte hned vam to donesiem.

Eldred odbehne dozadu do komory a o chvilu sa vracia s drevenou debnou, ktoru nesie oboma rukami. Polozi ju na kraj stola, posunie pohare a flase s pivom a da debnu do stredu stola. Potom pokynie Zelenkovi aby ju otvoril.

Eldred: Otvorte ju, myslim, ze sa vam to zide.

Radek otvori debnu a sanka mu padne na zem od prekvapenia. V debne su styri ZPM zabalene v handrach nejakej sedej latky a ulozene v slame, ktora je takmer rozpadnuta od staroby.

Dr. Zelenka (ohromene): Viete co to je? VIete aku to ma cenu?

Eldred (pobavene): Viem, Vasi ludia to nazyvaju ZPM. Pre nas to nema ziadnu cenu, pretoze to nevieme zuzitkovat, ale pre vas asi velku, nemam pravdu?

Dr. Zelenka (stale ohromene): Co za to chcete? Povedzte si akukolvek cenu.

Eldred (teraz uz vazne): Nechajte si to, ak chcete. Ale mohli by ste mi este dat z toho vasho piva, je fakt dobre a silne. Mozno by ste nas mohli naucit varit to vase pivo...

ELdred pozrie na Zelenku, ten len preglgne a potom zacne prikyvovat.

Dr. Zelenka: V poriadku, poviem SHeppardovi, aby zaletel na Atlantis a objednal zo zeme niekolko sudov piva. Budete ho mat tolko,az sa v nom utopite...

Radek sa rozosmeje a Eldred spolu s nim. potom si znova naleju pivo a napiju sa.

FADE OUT:

FADE IN:

INT: ASCANIS - KOMNATA S KRESLOM (VECER)

Dr. Weirova: Nevideli ste niekto Zelenku? Nevidela som ho uz cely den. Rano zbehol dole do dediny a odvtedy sa uz neukazal.

Dr. Beckett: Nevidel som ho, ale pokial viem, tak hovoril, ze sa mozno trochu zdrzi. Ze vraj ho Eldred pozval na veceru do svojho domu. Je to vraj velka pocta z ich strany.

Dr. Weirova: No to teda je, ale uz by sa mohol vratit.

Dr. McKay (vchadzajuc): nevideli ste niekto Zelenku? Zhanam ho kvoli tym Jumperom.

Dr. Weirova: Nikto ho nevidel uz cely den.

V tom sa otvaraju dvere z balkona a vchadza Sheppard a vlecie Zelenku, ktory tuho objima drevenu debnu a znacne z neho citit alkohol.

Sheppard: Nasiel som ho nedaleko veze, ako lezi na debne a spi. Bol na neho taky sladky pohlad, ale v noci je zima, tak som ho radsej zobral so sebou. Pomozt mi ho konecne niekto zdvihnut na nohy.

Beckett pribieha a ked zbada ako z Radka citit alkohol, zhaci sa, potom vsak pristupi blizsie a poriadne vylepi Radkovi poza usi. Potom este jednu a zacne ho prefackavat, aby sa prebral.

Dr. Beckett: Je to sice radikalne riesenie, ale vacsinou je ucinne.

Naozaj, po chvili sa Radek prebera a sam sa stavia na nohy.

Dr. Weirova: Toto som si o vas nemyslela. Dr. Zelenka, ako mi vysvetlite vase konanie?

Dr. Zelenka (stikutajuc a kolisuc sa po cesky): Kliiidek! (Prejde na anglictinu) Uz som takmer v pohode, to len Eldred ma trocha pohostil. ochutnavali sme ich pivo. ALe priniesol som vam darcek. (ukaze na debnu)

Sheppard: Nechcel ju pustit hoci je dost tazka, aj ked tusim co v nej asi je.

Dr. Zelenka: To teda netusis. Rodney otvor ju! Alebo radsej pockaj!, Najprv si vsetci sadnite, lebo popadate vsetci na zadok, ked uvidite co som dnes kupil od Eldreda. Jeho syn to nasiel v jednej zo sacht okolo veze ked tam spadol. Takze sedite?

Vsetci si posadaju a Rodney sa zadrapcivo pyta: "Cosi doniesol, dalsie pivo?"

Dr. Zelenka (usmeje sa): Nie, hadaj dalej!

Dr. Weirova (sarkasticky): Tak co, ZPM?

Dr. Zelenka (rozosmeje sa na cele kolo): Presne tak, doniesol som ZPM a zda sa ze je plne nabite. A kedze som doniesol ZPM, Tak som si povedal, ze ho nedonesiem len jedno, ale hned styri! VYmenil som ho za styridsat sudov piva! Ceskeho piva, takze teraz musime poslat spravu na Daedala aby pri dalsej ceste na Atlantis priniesol to pivo.

Otvori debnu a po jednom z nej vybera ZPM. Vsetci nanho ohromene hladia ako na zjaveni a potom sa Dr. McKay sokovane opyta: "To nie je mozne, to je len sen!"

Dr. Zelenka: Nefrfli tu a radsej ho chod zapojit, lebo ja sa asi na schodoch zabijem!. Bez uz!

Rodney chvilu vaha a stale sokovane hladi na Radka, potom sa vsak zvrtne na nohe, vezme tri ZPM z debny a nasledovany Sheppardom uteka do energetickej rozvodne mesta. Ked tam dobehne zastavi sa, aby sa mohol vydychat, potom chvilu manipuluje s terminalom a vysuva stare ZPM zo stojana. Vybera ich a na ich miesto uklada nove ZPM. Znova chvilu manipuluje s terminalom a zasuva ZPM do stojana. DO systemu sa dostava obrovske mnozstvo energie a rozsvietia sa vsetky svetla. Sheppard a Rodney to pozoruju, potom sa objimu a utekaju hore schodami naspat do miestnosti s kreslom, kde najdu Radka, ako znova spi a Becketta z Weirovou ako sa smeju na cele kolo z tej zhody nahod. Sheppard sa sklana nad Radka a s Beckettovou pomocou ho odnasa na osetrovnu. Prave miznu vo dverach, ked vbieha udychcany Rodney s Caldwellom, ktoreho stretol na chodbe.

Cadwell: Co sa stalo doktorka?

Dr. Weirova: Dr. Zelenka doniesol z dediny styri plnenabite ZPM. Vymenil ich s Eldredom za styridsat sudov piva. Zda sa ze je to sen, ale je to pravda.

Caldwell: Styridsat sudov piva?? za styri ZPM?? Pani!

Dr. McKay (stale zadychcane): Tri som zapojil do systemu. Kde je to stvrte?

Weirova ukaze na debnu v ktorej este stale lezi posledne ZPM. Rodney sa k nej zhyna a berie ho do ruky a somre si popod nos: "Mali by sme ho poslat na Zem, aspon by sme mali s cim zaplatit tych styridsat sudov piva, za ktore Zelenka vymenil tuto debnu."

Weirova sa zasmeje a povie pozerajuc na Caldwella: To je celkom dobry napad, ale tie ostatne musime zamlcat, aspon nateraz. Na zemi by nam ich hned vzali.

Caldwell sa zamysli a potom odpovie: To nechajte na mna. Takze ak sa vyberiem na Zem, co vstko mam ziadat ako protinahradu?

Dr. Zelenka (objaviac sa v dverach a vyzera zle): Styridsat sudov plzenskeho prazdroja, technologiu a recept na vyrobu toho piva pre Eldreda a nejake tie zasoby pre nas. TO by asi stacilo, aby sme neuputali pozornost...

Dr. Weirova: Radek, mate byt na osetrovni!

Dr. Zelenka: Carson ma nadopoval nejakymi injekciami, takze som zatial v pohode, aj ked mi je strasne zle od zaludka.

Dr. Weirova: Chodte si lahnut, zajtra vsetko zariadime...

Dr. Zelenka: Dobre uz idem do postele, myslim, ze mi to aj pomoze. Ale Sheppard by mal asi vyskusat to kreslo a vypnut subpriestorove signaly, ak sa nejake zapli, aby nas hned nevystopovali.

Zelenka odchadza z miestnosti, McKay berie ZPM z debny, dava ho na zem, potom berie debnu a vyhadzuje ju z okna s poznamkou: "Prilis velka krabica na prenos jedneho ZPM", potom berie ZPM a ide do svojej pracovne. Sheppard si sada do kresla, ktore sa pod nim rozsvieti, spusta anticku autodiagnostiku mesta, potom vypina vsetku subpriestorovu komunikaciu a zapina signalne svetla veze. V dedine sa Eldred s udivom pozera ako sa na vezi tyciacej sa nad kopcom rozsvecuju rady signalnych a pozicnych svetiel. Sheppard prezera z kresla databazu mesta a premieta si holograficku mapu galaxie Pegasus. Po dvoch hodinach ho to uz zacne nudit a tak s Beckettom, ktory podobne nemoze spat, vyberaju do energetickeho centra mesta a odpajaju naquadriove generatory od systemu mesta, lebo proti energii ZPM aj tak nemali ziaden vykon. Potom trocha unaveni idu do svojich obytnych buniek vyspat sa.

FADE OUT:

o mesiac neskor:

FADE IN:

INT: SGC - KONFERENCNA MIESTNOST

Za velkym stolom sedia na jednej strane Gen. Hammond, Gen. O`Neill a Gen. Landry a pozeraju na Dr. Weirovu a Caldwella na druhej strane stola, ako vysvetluju zoznam svojich poziadaviek na vymenu za plne nabite ZPM a zadivene po sebe navzajom poskuluju.

O`Neill: Naco vam je styridsat sudov piva? A este k tomu ceskeho?

Caldwell: Dr. Zelenka to dohodol ako sucast zmluvy za vymenu tohto ZPM od miestnej populacie, ktora ho opatrovala ako kultovy predmet. Pivo im zjavne bolo najcennejsie.

O`Neill (potmehudsky): A kolko z toho pojde vam?

Caldwell: NIc pane, pre nas je ta druha cast zoznamu, Je to priloha II/A, zoznam zasob, ktore by sme radi odkupili vymenou za ZPM, ktore mame momentalne v drzani.

Hammond: Dobre, dostanece co pozadujete, aj ked je to trochu nezvycajne a medzinarodna komisia sa asi usula od smiechu, ked to bude pocuvat v mojej sprave, ale co uz, plne nabite ZPM je cennejsie ako styridsat sudov piva a technologia a recept na vyrobu k tomu plus nejake tie zasoby. Odvezu vam to pomocu Odyssey na planetu, ktoru si vyberiete, kedze ste teraz nezavislymi osobami. Inac nenasli ste tam este nejake dalsie ZPM?

Dr. Weirova: Uz iba tie , ktore boli v meste a tie vybil Dr. McKay pri nasej prvej navsteve tejto civilizacie, aby zachranil dedincanov. A okrem toho miestnost s energetickymi rozvodmi mesta sa onedlho po nasom prichode zrutila nasledkom zemetrasenia. Mesto je v hroznom stave a my zijeme iba vo vezi, ktora je napajana dvoma naquadriovymi generatormi, ktore sme si vzali z Atlantis, kde ich aj tak nepotrebuju, ako odmenu za nase sluzby.

Hammond: Dobre. Odyssey odleti hned ako bude vsetok naklad pokope, co vsak bude isty cas trvat, takze si mozte spravit vylet, alebo zostat na zakladni ako sa vam paci.

Caldwell: Dakujeme pane.

FADE OUT:

o tri tyzdne neskor

FADE IN:

EXT: ASCANIS - ELDREDOV DOM V DEDINE

Radek a Rodney montuju prenosny pivovar a Eldred sa im prizera a podava im diely. Sheppard zatial z Weirovou, Beckettom a Caldwellom pozoruju ako Odyssey pomaly odlieta z planety a mizne v hyperpriestore co sa na oblohe prejavuje modrou skrvnkou.

INT: ASCANIS - OVLADACIE CENTRUM MESTA

Stmieva sa a v miestnosti opravenej s pomocou technikou z Odyssey sedi Zelenka a pozoruje na dialkovych senzoroch, ako sa Odyssey vzdaluje od planety, na ktorej je umiestnena Ascanis, potom povie McKayovi do vysielacky: "Mozes zapojit ZPM, uz nas nezachytia."
V energetickom centre mesta v tom case McKay zapojil znova vsetky tri ZPM do systemu mesta a pustil energiu do systemu mesta. Ked sa rozsvietili svetla, povedal do vysielacky: "Okay, spustene, ako na tom su?"

Dr. Zelenka: stale nic, pokracuju v ceste.

Dr. McKay: Dobre, zajtra sa mozme pustit do vytiahnutia mesta, nech sa presvedcime ako na tom je.

Dr. Zelenka: Dobre, zatial tu ostaneme a so Sheppardom sa budem striedat a pozorovat, ci sa nevracaju.

Dr. McKay: Dobre. Maju co chceli.

FADE OUT:

na druhy den

FADE IN:

INT: ASCANIS - MESTO - ROZNE SEKCIE

Sheppard sedi v ovladacom kresle v miestnosti s kreslom a pozera sa na holograficku obrazovku pred sebou, co sa deje v dedine. Dr. McKay pracuje v pomocnom ovladacom centre mesta styri poschodia pod nimi a Dr. Zelenka v hlavnom ovladacom centre mesta vedla miestnosti s kreslom. Dr. Weirova s Caldwellom su vo svojich pracovniach a Dr. Beckett je na osetrovni, kde sa upenlivo modli, aby vsetko dobre dopadlo.

Dr. Zelenka: Dobre mozme zacat, spustam bezpecnostne protokoly. Uzatvaram mesto.

Na oknach sa objavuju energeticke stity a je pocut uzamykanie sa dveri veducich na balkony.

Dr. Zelenka: Rodney, je to v tvojej rezii.

Dr. McKay: Dobre, spustam nabijanie inercialnych tlmicov mesta. Este Sedem... sest... pat... styri... tri... dva... jedna..., dobre, inercialne tlmice su nabite na plny vykon, spustam podsvetelne motory mesta. Teraz!

Mesto sa zacina triast, po chvili sa v pode okolo mesta objavuju praskliny a veza aj so spustou hliny a stromov sa zacina dvihat do vysky. Po chvili sa uz zacinaju objavovat kontury mesta a o minutu je cele vo vzduchu. V dedine Eldred, Mora a dedincania uzasnuto pozoruju nadherny ukaz. Mesto sa presuva okolo dediny ponad les a sada si na planinu asi dsat kilometrov dalej. Vidiet obrovsky krater na mieste, kde kedysi stavalo mesto. Ked mesto dosadne, silou slabeho narazu z neho pada velke mnozsto hliny a stromov a skal. Objavuju sa dalsie mensie veze mesta a mnoho rozostavanych velkych vezi mesta. McKay so Zelenkom vypinaju motory a vybijaju inercialne tlmice mesta a mesto stichne. Po chvili sa otvara strecha jedneho z hangarov a vylieta z neho Jumper so Sheppardom a leti do dediny. Pristava pred uzasnutym Eldredom a Morou a vystupuje z neho usmiaty Sheppard a mieri k Eldredovi.

Sheppard: Myslim, ze by ste si chceli pozriet mesto teraz, nemyslite?

Eldred: Dobre podme. Mora?

Mora: Idem aj ja.

Vsetci traja nastupuju do Jumperu a sadaju si do prednej casti Jumperu. Ten sa po chvili odliepa od zeme a leti smerom k mestu posadenemu na planine. Ked prelieta ponad mesto Eldred iba neveriacky kruti hlavou: "Nikdy sme ani netusili, co je pod nami, ake uzasne mesto!" Mora len mlci a rozsirenymi ocami hladi na veze mesta, ktore bolo donedavna jej domovom.

FADE OUT:

o dva roky neskor:

FADE IN:

INT: ASCANIS - HLAVNE RIADIACE CENTRUM MESTA

Dr. Zelenka: Elizabeth, dialkove senzory zachytili signal flotily pohybujucej sa na trase od Asury smerom na Atlanticu, takze asi ide o protiuder za to, co sme im vyviedli pred styrmi rokmi. Nebolo by vhodne varovat Atlantis?

Dr. Weirova (cez vysielacku): A myslite si, ze im nebude napadne, ze ako sme ich zachytili? Riskujeme tym nase odhalenie. Radek, nechaj to zatial tak, o hodinu by sa mal vratit John s Rodneym z osady, sadmene si a preberieme to.

Dr. Zelenka: dobre, zavolam Carsona a Caldwella

INT: ASCANIS - KONFERENCNA MIESTNOST

Dr. Zelenka: Dobre, takze zacnem tym, ze nase dialkove senzory zachytili flotilu dvoch mestskych lodi triedy Atlantis a siedmich inych velkych bojovych lodi pohybujucich sa na trase z Asury na Atlanticu. Podla mojho nazoru je potrebne varovat Atlantis, pretoze maju len jedno ZPM a ich systemy preto nie su plne funkcne. Ma niekto iny navrh alebo pripomienku?

Dr. Weirova: Ja mam. Ak ich varujeme, tak im bude pravdepodobne dost napadne, ze odkial mame dialkove senzory a tak pridu na to, ze mame tri plne nabite ZPM. Stoji nam to za to?

Dr. McKay: Ja suhlasim s Radkom. Mali by sme ich varovat. Hoci nam spravili to co nam spravili, su to nasi kolegovia a nerad by som videl Atlantis znicenu. John?

Sheppard: Ja sa skor priklanam k nazoru Elizabeth. Mali by sme ostat ako zaloha v utajeni.

Dr. Zelenka: Carson?

Dr. Beckett: Ja ako lekar jednoznacne musim podporit nazor Radkov, ze maju byt varovani.

Dr. Zelenka: Dakujem za podporu, pane? (smerom ku Caldwellovi)

Caldwell: Ja zostavam neutralny, aj ked by som ich asi varoval, ak by to zaviselo odo mna.

Dr. Zelenka: Takze je rozhodnute. Musime ich varovat. Teraz vsak vyvstava na mieste otazka, ci sa mame pri tom odhalit s tymto mestom, alebo klamat, ze mame spionov a ze nam to sprostredkovali Genii na cele s Ladonom. Ja som skor za variantu klamstva.

Dr. Mckay: Ja tiez.

Radek sa rozhliadne po miestnosti a ked vidi, ze ostatni mlcia ale tiez kyvaju hlavami, ze su skor za tu druhu moznost. Obzera sa po pritomnych a hadze do plena otazku...

Dr Zelenka: Ma niekto nejake napady, ako to urobit?

Sheppard: Najlepsie by to bolo cez Jumper a aspon styri ine planety, aby nas nevystopovali.

Dr. Zelenka: Dobre. Takze do toho!

Vsetci vstavaju a Caldwell so Sheppardom sa vyberaju do hangara Jumperov...

FADE OUT:

o dva dni neskor:

FADE IN:

Dr. Zelenka: Rodney mozme spravit tu skusku stitu mesta, John, si pripraveny?

Sheppard: Som pripraveny a nudim sa v tomto kresle. Kym vy dvaja vsetko pripravite, tak ja si budem dalej studovat mapu galaxie. Takze az budem potrebny, tak mi dajte vediet.

Dr. McKay (cez vysielacku): Dobre, takze spustam stit mesta z pomocneho riadiaceho centra. Teraz!

Nad vrcholkami troch vezi sa zaiskrilo. Potom sa vsak iskrenie stratilo a okolo mesta sa vytvoril bublinovy stit.

Dr. McKay: Takze to funguje. Ok. Vypinam to, aby sme necerpali zbytocne energiu, ked ju budeme potrebovat do boja. Elizabeth, spocitala si uz drony v skladoch?

Dr. Weirova: Ano, mame ich nieco cez desat tisicok, presnejsie (pozrie do papiera) 10 291 plus tie co su v Jumperoch. Takze do boja by to malo stacit.

Dr. Zelenka: Dobre, takze nas sucasny stav sa da nazvat, ze sme pripraveni na bitku.

FADE OUT:

o desat dni neskor:

FADE IN:

INT: ASCANIS - MESTO - ROZNE SEKCIE

Dr. Zelenka: Dobre, decka, takze spustam nabijanie inercialnych tlmicov mesta. Rodney priprav sa ked budes v pomocnom centre.

Dr. McKay: uz som tu dobrych desat minut, takze ked nabujes inercialne tlmice, tak mi povedz, aby som spustil podsvetelne motory.

Dr. Zelenka, dobre, este chvilocku, Dobre! mozes spustit motory.

Dr.McKay: Okay, spustam motory. John, akonahle zacneme stupat, spusti stit, a vlastne mozes uz teraz.

Sheppard: Dobre, spustam stit mesta. Stit spusteny

EXT: ASCANIS

Mesto sa odlepilo od zeme a za uzasneho vyrenia prachu sa vznieslo do atmosfery. O chvilu uz bolo na orbite planety.

INT. ASCANIS - ROZNE SEKCIE

Dr. Zelenka: Rodney, nastavujem kurz na Atlanticu, spusti hypermotory Teraz!

Dr. McKay: Dobre Dobre! Spustam hypermotory. Hypermotory spustene. Sme v hyperi.

FADE OUT:

o dva dni neskor:

FADE IN:

EXT: ATLANTICA - ORBITA PLANETY

Z hyperpriestoru sa vynara asuranska flotila a okamzite zaujima bojove postavenia. Na orbite na nich caka Daedalus a Odyssey a hned spustaju palbu na prichodiace lode. Z planety im pomaha aj Atlantis svojimi dronmi. Dve z doprovodnych lodi po istom case vybuchuju a ich vybuchy najprv poskodia stity a potom znicia dalsiu lod, tentokrat triedy Aurora. Obe mestske lode zahajuju utok dronmi a po chvili stity na Odyssey aj Daedalovi kolabuju a lode ledva unikaju do hyperpriestoru. Pozornost lodi sa obracia na mesto na hladine chranene stitom. Zahajuju sustredenu palbu na mesto avsak drony aj luce z lodi neskodne vybuchuju stit mesta, ktore odpoveda znova svojimi dronmi. Na orbite vybuchuje dalsia lod a tak tam uz su iba tri mensie lode a dve velke mesta chranene svojimi stitmi. Zrazu vsak Atlantis prestava odpovedat a iba necinne lezi na hladine chranena stitom.

INT: ATLANTIS - HLAVNE RIADIACE CENTRUM

Plk. Jegorov: Dosli nam drony, zahajujeme palbu z ostatnych zbrani a posielame von Jumpery. Co mame este robit?

Gen. Norton: Dobre, rozumel som, utocte ako sa len da a brante sa do posledneho dychu.

technik pri dialkovych senzoroch: Pane je tu velke rusenie, ale zachytavam prichod dalsej lode na orbitu, neda sa ale rozoznat, aka to je lod.

Gen. Norton: Rozumiem.

EXT: ATLANTICA - ORBITA PLANETY

Z hyperpriestoru sa vynara Ascanis so zapnutymi stitmi a po zorientovani sa v situacii zahajuje utok dronmi na jednu z mestskych lodi asuranov. Medzi lodami zuri velka prestrelka dronmi, ale Ascanis ma este neposkoden stity a podstatne vacsiu zasobu dronov, lebo asuranske lode ich vyplytvali na Atlantis a tak po hodine likviduje stity na jednej mestskej lodi asuranov a nasledna salva ju meni na obrovsku zeravu gulu, ktora sa rozsiruje do vsetkych smerov, lebo jeden z dronov zasiahol energeticke centrum mesta a vyhodil do vzduchu ZPM mesta. Obrovsky vybuch zasiahol aj druhu lod a radikalne jej oslabil stit, pretoze bola prilis blizko vybuchu a zlikvidoval jednu dalsiu lod na orbite. Ascanis sa teraz zamerala na druhu mestsku lod a aj ta sa po niekolkych minutach zmenila na trosky letiace velkou rychlostou do vsetkych smerov. Dve zvysne mensie lode na orbite, ked videli, ze sa uz neudrzia, tak rychle vstupili s vyraznymi poskodeniami do hyperpriestoru a zmizli.

INT: ASCANIS - ROZNE SEKCIE MESTA

Dr. Weirova: Senzory detekuju, ze obe lode vstupili do hyperpriestoru. Orbita planety je cista.

Sheppard: To je dobre, pretoze ako vidim, tak pocitac hlasi, ze mame uz asi iba tisicku dronov.

Dr. Zelenka: Ano a stit mame uz len na polovicnej urovni. Vycerpali sme jedno ZPM pocas bitky. Napor tych lodi bol neuveritelny. Je to zazrak, ze sme to prezili.

Dr. McKay (veselo): Dobre, deti, nerapocte tam uz tolko a kontaktujte Atlantis, lebo asi si uz vsimli, ze sa im tu poflakujeme o orbite...

INT: ATLANTIS - HLAVNE RIADIACE CENTRUM MESTA

technik: Pane, neznama lod nas vola.

Gen Norton: Uz viete co je to za lod?

druhy technik: Nie pane, nase senzory su odpisane.

Gen. Norton: Dobre, tak nas spojte!

technik chvilu manipuluje so svojim terminalom a po chvili hovori: "Sme spojeni."

Gen. Norton: Tu General Phillip Norton, velitel mestskej lode Atlantis. Dakujeme vam za nasu zachranu. Bez Vas by sme to neboli zvladli. Kto vsak ste? Nase senzory su odpisane, takze vas nedokazeme identifikovat.

General sa odmlcal a cakal na odpoved. Ake vsak bolo jeho prekvapenie a prekvapenie vsetkych v miestnosti, ked sa z reproduktorov ozval hlas Dr. Weirovej: "Tu doktorka Elizabeth Weirova, velitelka mestskej lode Ascanis. Tesi nas, ze sa znovu stretame, general. A este viac nas tesi, ze ste bitku stastne prezili. Nase senzory ukazuju, ze asuranske lode odlietaju smerom na asuru, takze mame od nich na isty cas pokoj. Teraz vsak musime opravit svoje poskodenia z bitky a verim ze aj vy svoje. Nateraz koncim.

Interkom stichol a prekvapenie vsetkych v kontrolnej miestnosti Atlantisu by sa dalo stacat do sudov a capovat. Jeden technik poznamenal: "Takze predsa mali dalsie ZPM! Vdaka Bohu!" Po kratkom okamziku ohromenia vypukla v miestnosti radostna atmosfera oslavy dalsieho vitazstva nad asuranmi.

Dr. Weirova (do vysielacky): Rodney, Radek pripravte mesto na pristatie na pevnine niekde nedaleko pobrezia.

Dr. Zelenka: Rozumieme. Zaciname vstup do atmosfery.

EXT: ATLANTICA - ATMOSFERA NAD PEVNINOU

V atmosfere sa pomaly spustala obrovska mestska lod a dodaleka bolo pocut hukot brzdiacich motorov a trysiek. Po takmer dvoch hodinach opatrneho zostupu lod bezpecne pristala na pevnine nedaleko pobrezia a konecne vypla motory.

INT: ASCANIS - POMOCNE RIADIACE CENTRUM MESTA

Dr. McKay (do vysielacky): Pristatie uspesne, zahajujem vybijanie inercialnych tlmicov mesta a presun energie do zaloznych systemov.

Dr. Zelenka (cez vysielacku): Rozumiem. John, mozte vypnut stit mesta, nech necerpa zbytocne energiu.

Sheppard (cez vysielacku): Rozumiem, myslim, ze sa mozme pustit do opravy a mozno aj do dostavby mesta.

FADE OUT:

KONIEC
Naposledy upravil Aiwendill dne 19.2.2007 19:22:55, celkově upraveno 17

Příspěvek 06.11.2006 21:29:44
Rosseta Senior Airman
Senior Airman

Pohlaví: Neuvedeno

Odpovědět s citací

Wow :shock:. Už jsem se trochu uklidnila, ale před deseti minutami jsem chodila po pokoji a bušila pěstmi do zdí... A přitom jsem se smála. Ne smála, řehtala, hýkala smíchy, když jsem si představovala Zelenku namol jak sladce spí před Ascanis... :laugh: :rflmao: :biglol:... Víc k tomu snad nemám co dodat. Snad jen, že je to velmi dobře napsaný (ačkoliv ve slovenském slohu se moc nevyznám, slovní zásoba a tak) a výborně začleněný do scénářového zpracování. :pivo: :drink2: :drunken: :thumleft:. Třikrát sláva českému pivu!
R jako Rodney, O jako Ori, S jako Sheppard, S jako Samantha, E jako Emmerson, T jako Teyla a A jako Atlantis.
Bohužel, na tomto fóru již nejsem a nebudu aktivní, Přeji hezký den.

Příspěvek 06.11.2006 23:07:15
Ironicus Airman
Airman

Odpovědět s citací

Příběh je to skutečně velmi zábavný, nicméně má neuvěřitelnou dávku naivity a krom toho mi trochu vadilo, že postavy tady neměly své typické povahové rysy. Ale jak už jsem řekl - bavil jsem se :)

Příspěvek 07.11.2006 22:09:30
Johny60103 Uživatelský avatar
Airman
Airman

Odpovědět s citací

Hej, tak myslim, ze se ti to fakt povedlo...SUPR napad!!! Doufam ze budes pokracovat!!!! Docela by me zajimalo jak se to vsechno bude vyvijet!! :D

Příspěvek 07.11.2006 23:30:35
spike kree Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Fakt skvělá povídka! sem zvědavej na pokračování! 40 sudů piva! taky bych bral a soukromej pivovar k tomu! výměna jak se patří! obě strany vyhráli a ješte se poměli!
To never die.... and to conquer all. That is winning

If you enter a room intending to assassinate someone, and there is a treecat in the room, either abort your mission immediately, or switch to nuclear weapons.

Příspěvek 08.11.2006 15:03:14
Brigadier General
Brigadier General

Odpovědět s citací

uvidim, ako budem dalej pokracovat...

Mam na to dost moznosti, pretoze som to schvalne koncipoval tak, aby sa to odohravalo az nejake tri roky po skonceni tretej serie SGA, (inac mohli ste si tam vsimnut zmienku o tom, ze pred styrmi rokmi sme asuranom zasadili uder (to ako tu bitku na konci tretej sezony, ktora este nebola odvysielana) a kedze na ascanis sa nejaky ten cas zabydlovali plus tri roky neskor, tak je to spolu styri :) )

Ak to najde niektory zo scenaristov SGA, tak maju namet na nejake dva alebo tri diely niekde na koniec piatej alebo zaciatok siestej serie SGA (ambiciozny plan, ze?? :lol: )

a pre tych, co cakaju na pokracovanie: Pokracovanie bude... ENJOY! :wink: len mi dajte trocha casu...

Příspěvek 09.11.2006 14:43:04
Brigadier General
Brigadier General

Odpovědět s citací

Takze druhy diel., trochu to spestrime, nie? :)

POKRACOVANIE:

FADE IN:

INT: ASCANIS - KONFERENCNA MIESTNOST

Dr. McKay: Myslim, ze teraz by sme sa uz konecne mohli vratit na P6X-394. Atlantis je zachranena, takze na nas velmi nadavat nemozu a nechcem im davat do ruky dalsi tromf, aby nam vojenska posadka z Atlantis vzala aj toto mesto.

Dr. Weirova: Rodney, nebud taky...

Dr. McKay (nastvane): Aky? Egoisticky? Myslim si, ze po tom, co nam spravili, ked nas jednoducho vyhodili z expedicie Atlantis, tak si ani nic ine nezasluzia. Okrem toho sa mi ta planeta paci podstatne viac ako tato.

Sheppard (s ironickym usmevom): Planeta? Ja by som skor povedal, ze to je ta zena z dediny. Ako ze sa to vola? Iniel?

Dr. McKay (zhaci sa a koktavo): Iniel. A keby aj, je to moja sukromna zalezitost a vas do toho nic.

Vsetci sa rozosmeju a Rodneyho tvar dostava farbu papriky. Po chvili sa utisia a Radek sa chce konecne ujat slova.

Dr. Zelenka: Ja som tiez za navrat na P6X-394. Este pred odletom som zistil ked som preskumaval krater po tom, ako sme mesto vytiahli spod zeme, ze pod nim je pomerne rozsiahla zakladna alebo nieco podobne. Zda sa, ze tam mali nejaku lodenicu alebo dok na budovanie vesmirnych lodi. Nestihol som sa tym viac zaoberat, pretoze sme mali letiet sem a tak sme s Rodneym pracovali na generatoroch mestskeho stitu. Ale ak sa tam vratime, tak to mozme preskumat a verim tomu, ze tam najdeme aj zodpovedajuce prostriedky na opravu mesta a mozno aj nejake dalsie anticke technologie.

Dr. Beckett: Ale ako, ved ta zakladna bude obrovska, ked tam budovali lode podobneho typu ako Ascanis alebo Atlantis. Urcite je cela pod zemou. Ako sa k nej dostaneme...

Dr. McKay (skoci Carsonovi do reci): To nebude problem. Ved tam bude nejaky priechod v tej jame, ktora zostala po Ascanis. ZPM este mame v dobrom stave a motory sa v bitke neposkodili, takze letiet mozme.

Caldwell (po prvykrat od zaciatku diskusie vobec): Myslel som, ze na hyperpriestorovy let potrebuje mesto tri plne ZPM, alebo nie?

Dr. Zelenka: Nieee. Na obsluhu mesta v plnej prevadzke stacia dve a rovnako aj na let v hyperpriestore. Tretie je mestom vyuzivane ako zalozne a pomocne. Inac na Ascanis nie je hviezdna brana, takze velku cast energie, ktoru na Atlantis vyuziva brana, tak mozme presmerovat do inych systemov, napriklad do motorov, alebo stitu. Preto nas stit v bitke vydrzal dlhsie ako stit asuranskych lodi. Oni mali na svojich lodiach brany a to im oslabilo obranu. Brana aj v pokojovom stave cerpa urcitu cast energie. Ale myslim, ze mozme letiet, a to hoci aj hned.

Sheppard (lakonicky): Dobre, tak letme.

Dr. Weirova sa poobzerala po ostatnych a ked videla, ze Carson a Caldwell prikyvuju na znak suhlasu a Rodneymu zasvietili ocicka ako malemu dietatu, ked to pocul. Porazenecky sa usmiala a povedala: "Aj ked si nemyslim, ze je to dobry napad, ale podriadim sa vacsine, lebo by mi to aj tak nic nebolo platne, ze John?"
Sheppard sa len usmial, potom vstal a nasledovany ostatnymi vysiel z miestnosti a vydal sa k ovladaciemu kreslu. Rodney a Radek sa vydali do ovladacich centier mesta, aby sa pustili do pripravy startovacej procedury.

EXT: ATLANTICA - PEVNINA

Obrovske mesto sa zatriaslo, ked obaja vedci spustili motory a po chvili zacalo stupat pricom sa zem pod motormi tavila pod vplyvom energie z motorov. Stupalo atmosferou a vo vyske okolo kilometra sa automaticky zapol stit mesta, aby nedoslo k dekompresii vzduchu v meste. Po hodine dost pomaleho stupania sa dostalo na nizku orbitu planety, odkial dala Dr. Weirova vediet na Atlantis, ze odchadzaju, co bolo prijate s dost velkym sklamanim zo strany generala Nortona. O chvilu sa vsak pred mestom vytvorilo tyrkysovo svetielkujuce pole a lod vstupila do hyperpriestoru.

FADE OUT:

o osem dni neskor...

FADE IN:

EXT: P6X-394 - KRATER PO VYTIAHNUTI MESTA SPOD ZEME

Rodney vystupuje z Jumpera na dne kratera nedaleko vezicky, ktora vycnieva nad hlinu a ktora je najvrchnejsou castou podzemnej zakladne. Pomaly skusa nohou hlinu pred sebou a ked sa uisti, ze je pevna, a nie su pod nou ziadne sachty, ani priepadliska, ide opatrne smerom k vezi nasledovany Sheppardom, Radkom a Caldwellom. Obchadzaju vezicku z niekolkych stran a ked nenachadzaju ziadny vchod, tak Sheppard jedna typicky vojenskym sposobom a vykopava jedno z okien. Potom cez neho prelieza. Ked pomocou senzoru v antickom lokatori skontroluje, ci je cisty vzduch a ci sa tam da dychat, vrati sa k oknu a pokynie ostatnym, aby vosli.

INT: P6X-394 - PODZEMNA ZAKLADNA - CHODBA

Sheppard (veselo): Vitajte na nasej novej zakladni. Pocas vasho pobytu prosim nefajcite, kym nebude znovusfunkcnena podpora zivota a pouzivajte baterky, kym nenabehn hlavny zdroj energie. Rodney, Radek, mate co robit...

Dr. McKay (frustrovane): Ja som to vedel...

Dr. Zelenka: Rodney, nefrfli! Ideme!

Radek vezme Rodneyho za plece a trochu nesetrne ho postrci do chodby. Potom ho nasleduje a Caldwell so Sheppardom idu na konci. Na prvej krizovatke sa team rozdeluje. Sheppard s Rodneym idu rovno po dlhej chodbe a Radek s Caldwellom dolava.

FADE OUT:

o dve hodiny neskor...

FADE IN:

INT. P6X-394 - PODZEMNA ZAKLADNA - ROZNE SEKCIE

Sheppard s McKayovou pomocou otvara kovove dvere a ked sa uplne otvoria, vchadzaju do obrovskej trojposchodovej miestnosti s balkonmi a schodiskami, v ktorej je plno terminalov.
Miestnost pripomina velitelske stredisko stanice.

Sheppard: Plukovnik, nasli ste nieco?

Caldwell (cez vysielacku): zatial nic, ale Dr. Zelenka tvrdi, ze sa blizime k nejakemu energetickemu centru. Sme niekde v spodnych podlaziach. Vy mate nieco?

Sheppard: Ano, nasli sme velin tejto zakladne. McKay sa pokusa dostat do systemov, ale chyba mu k tomu energia, takze ak sa dostanete k nejakemu zdroju, tak ho hned zapojte, nech vieme na com sme.

Caldwell: Rozumiem.

Rodney zatial chodi okolo terminalov vo velitelskom centre a obzera si ich. Sheppard prichadza do stredu miestnosti a obzera si celkovy vzhlad miestnosti. Potom si sada do kresla pred jednym terminalom vyklada nohy na terminal, vytahuje tabulku cokolady a s chutou sa dava do jedenia. Ked zbada Rodneyho nevrazivy pohlad, odveti iba: "Kym Zelenka a Caldwell nenahodia energiu, tak aj tak nic nemozme robit..." Rodney prikyvne a tiez si unavene sada do kresla pri jednom z terminalov a pri svetle baterky dalej skuma miestnost okolo seba.

Medzitym v spodnych podlaziach Radek odsuva mohutne dvere a s Caldwellovou pomocou ich otvara uplne. Posvieti si baterkou do miestnosti a ostava sokovane stat. V miestnosti su energeticke terminaly a okolo stien regaly s plastovymi krabicami pokrytymi napismi v antickom jazyku a Radek tusi, co je v tych krabiciach. Podide k jednej, baterku si odklada na volne miesto na regal a jednu bednu dava dole na zem. Otvara ju pri svetle baterky a z krabice vybera uplne nove ZPM. S velmi prekvapenym vyrazom si ho obzera, potom vstava a svetlo jeho baterky prebehne celu miestnost a jednotlive terminaly a stojany. Pozrie na Caldwella, ktory je rovnako prekvapeny.

Dr. Zelenka (s vyrazom maleho decka pri vianocnom stromceku): Pani! Pozrite kolko ich tu je...

Caldwell (s prekvapenym vyrazom): Vela! Je ich tu velmi vela! Aku spotrebu musi mat toto zariadenie, ked potrebuje (rychle spocita stojany a terminaly na ZPM) 14 ZPM sucasne?

Dr. Zelenka: Velku. Ak je to lodenica alebo dok na vesmirne lode, tak sa ani nedivim...

Caldwell: Dobre, zapojte to., nech mame svetlo.

Zelenka berie ZPM, ide k jednemu terminalu a do volneho slotu na stojane strci ZPM. Trocha ho zatlaci, potom stlaci niekolko klavesov a popreklada niektore sklenene dosticky na terminali a v miestnosti sa rozziari svetlo zo stropnych osvetlovacich telies, ked do systemu nabehne energia. Pri jasnom svetle si konecne obzeraju miestnost, kde su ocividne desiatky krabic so ZPM. Pozru na seba, potom zacnu davat dole dalsie krabice a vyberat dalsie ZPM. Postupne ich vymienaju za stare zo stojanov, ktore davaju bokom a Caldwell medzitym veselym hlasom hlasi cez vysielacku Sheppardovi: "John, mozte sa pripojit do systemu, mate dostatok energie na vyrobu dalsej mestskej lode, a nielen na ovladanie niekolkych terminalov., Teraz ked uz mame svetlo, tak ideme naspat hore k vam. Caldwell koniec."

Caldwell pozrie na Zelenku, ktory medzitym vymenil posledne ZPM a stare naukladal na kopu vedla jedneho terminalu a teraz sa trocha vrtal v dalsom.

Caldwell: Dr. Zelenka, podte uz, nechcem tu trcat cely den. Dalsie veci si spravite z veliaceho centra.

Dr. Zelenka: Dobre, uz idem...

Berie si svoje veci a ide prec z miestnosti nasledovany Caldwellom.

FADE OUT:

o tyzden neskor:

FADE IN:

INT: P6X-394 - PODZEMNA ZAKLADNA - KONFERENCNA MIESTNOST

Sheppard, Dr. Weirova, Caldwell a vsetci traja doktori sedia okolo velkeho obdlznikoveho stola s podsvietnou pracovnou doskou a prezeraju si zaznam beziaci na velkej obrazovke na stene, co McKay doprevadza obcasnym komentarom. Na obrazovke sa premietaju plany zakladne ako aj udaje o jej ucele a moznostiach. Vysvita, ze tato zakladna bola hlavnou lodenicou, kde boli stavane mestske ale aj vojnove lode. Na zaver prednasky im McKay oznamuje radostnym hlasom, ze v hangaroch su pripravene styri dokoncene lode triedy Aurora, co zistil pri prieskume databazy a tiez aj jedna materska lod triedy Ursura, ktore Antikovia nikdy nepouzili.

Dr. Weirova: Ale preco?

Dr. Zelenka: Pretoze tuto zakladnu postihlo zemetrasenie a okolite vrchy, ktore boli navrsene iba prostym navievanim piesku sa zosunuli a zasypali zakladnu aj mesto, ktore sa stavalo na povrchu. Antikovia preskumali mesto a uznali, ze je nedokoncene a tak to tu opustili. K zakladni sa ani nedostali, lebo si mysleli, ze je uplne znicena. Jednoducho ju odpisali.

Caldwell: A nie je? Nezda sa mi, zeby tu bol nejaky extra velky poriadok...

Dr. McKay: Zakladna ma ponicene niektore podlazia a samozrejme zniceny pristup k povrchu, ale s pomocou dedincanov sme sa uz prekopali k povodnemu vstupu, ktorym sme sem dnes prisli. Ak pouzijeme prostriedky, ktore tu su a ak nam domorodci pomozu, tak by sme mohli niektore casti zakladne vykopat, ale nedavam tomu velku nadej, pretoze to je obrovske kvantum hliny a piesku.

Sheppard (znudene): A mame nieco ine na robotu? Aj tak tu cele dni nic nerobime iba sedime na zadku a sem tam si zaletime cez pol galaxie vyprasit kozuchy asuranom...

Caldwell a Dr. Weirova sa rozosmeju nad tymito slovami.

Dr. Zelenka (potlacajuc smiech): Je tu vsak este jeden aspekt. Podla toho, co sme s Rodneym zistili v databaze, tak tato zakladna vznikla hned po prichode antikov do tejto galaxie. Teda davno pred vojnou s wraithami. Je to podstate jedno z ranych antickych miest v tejto galaxii. Budovali tu svoje lode. (Jeho tvar nabera vasnivy vyraz) Je to ich povodna hlavna zakladna v tejto galaxii. (odmlci sa a po chvili pokracuje) A povodne tu bola Atlantis a dalsie mestske lode, ktore prileteli zo Zeme.

Cadwell: Doktor, chcete teda povedat, ze ANtikovia prisli s Atlantis povodne sem a nie na Atlanticu? Preco? A preco potom odisli?

Dr. Zelenka: Ano, prisli sem a ked sa rozhodli kolonizovat galaxiu Pegasus, tak sa rozisli na rozne svety. Tu ostala iba Ascanis a dalsia rozostavana mestska lod, ktorej zvysky Rodney objavil nedaleko Ascnis pod zemou. Je vsak uplne nepouzitelna, lebo je rozlomena na niekolko kusov. No a nakoniec jedna dobra sprava. Mame tu nejakych tridsat plne nabitych ZPM a v skladoch sme nasli obrovske mnozstvo dronov. Kolko ste to spominali, ze ich tam je?

Caldwell: So Sheppardom sme to odhadli na niekolko milionov, co potvrdzuje vasu domnienku, ze tu bola lodenica. Asi boli prichystane pre lode, ktore sa tu stavali. Inac tento zivot dobrodruha sa mi paci, odkedy som bol vo vyssich funkciach, som si takto neuzil...

Dr. Weirova sa zamysli nad touto poznamkou mimo temu porady, potom sa ozyva...

Dr. Weirova: No o tom radsej pomlcim. Takze pokracujme v skumani zakladne. Carson vy sa vratte hore na Ascanis a davajte pozor na to, aby nam tam nikto nepovolany nedosiel a nebabral sa v systemoch. Ja vam pomozem. A vy pani, dokoncite prieskum tejto zakladne a ak to bude mozne, tak dostante tie lode z hangarov na povrch.

Vstava a odchadza. Ostatni ju nasleduju.

FADE OUT:

o mesiac neskor...

FADE IN:

INT: P6X-394 - ELDREDOVA OSADA - ELDREDOV DOM

Eldred: Takze sa mame presidlit o niekolko kilometrov dalej? Chapem vase zamery, ze sa chcete dostat k tej zakladni dole pod zemou, ale preco sa musime prestahovat?

Dr. Weirova: Pretoze zakladna sa rozklada aj pod vasou dedinou a my nechceme ohrozit vasu bezpecnost, ked budeme odstranovat zeminu. Asi sto kilometrov na juh odtialto sme nasli velmi vhodne miesto na novu osadu. Je tam velmi urodna poda. Urodnejsia ako tu, takze budete mat aj lepsiu urodu. A my vas budeme moct lepsie chranit pred wraithami, ked sa dostaneme k zakladni. Je tam obrovske mnozstvo dronov, takze to nebude problem. Ale musime sa k nim nejako dostat.

Eldred: Dobre, pohovorim si o tom s Morou a s ostatnymi dedincanmi, ale nic neslubujem...

FADE OUT:

na treti den...

FADE IN:

INT: P6X-394 - ELDREDOVA OSADA - ELDREDOV DOM

Dr. Weirova: Uz ste sa rozhodli?

Eldred: Ano, ideme na miesto, ktore ste nam navrhli. Vcera nas Dr. Beckett a Dr. Zelenka vzali na to miesto a ukazali nam jeho vyhody. Ale stahovanie bude trvat isty cas, takze budete musiet pockat s vasimi planmi. A odideme az po zbere urody, co je o dva mesiace.

Dr. Weirova: No to uznavam. Bola by skoda to tu vsetko len tak nechat. Dr. Beckett a Sheppard vam to vsetko poodvazaju v Jumperoch, ked nadide vhodny cas. Dakujem vam za vasu obetu. Je to od vas velmi slachetne a cenime si toto vase gesto.

Eldred: Ani nie, potrebujeme viacej obilnin, hlavne jacmena, aby sme mali slad na pivo. Preto sa stahujeme. Inac by sme tu ostali. Dr. Zelenka spravil velmi vyhodny obchod. Dal nam moznost konecne sa presadit na trhu na Belkane. Uz nas kontaktovali obchodnici z troch dalsich svetov, ze by chceli pivo, ktore vyrabame, lebo im vraj velmi chuti. Je to skvela moznost, ako pozdvihnut nasu spolocnost na vyssi stupienok.

Dr. Weirova: To nas velmi tesi.

Podava Eldredovi ruku a odchadza k Jumperu, kde uz caka Carson, aby ju odviezol naspat na Ascanis.

FADE OUT:

o pol roka neskor...

FADE IN:

INT: ASCANIS - HLAVNE RIADIACE CENTRUM

Dr. McKay (nervozne): Dobre, tak mozme zacat. Transportna technologia mesta je pripravena. Akurat som este nikdy netransportoval hlinu z jedneho miesta na druhe a este v takom mnozstve.

Sheppard: Tak mozme aj v mensich mnozstvach na viac davok.

Dr. McKay: Asi to tak aj urobime. Bude to jednoduchsie a vylucime tym aj moznost, ze odtransportujeme nieco ine, ako by sme si priali. Este toto (doladuje nejake veci na terminali pred sebou) a toto a sme hotovi. Mozme ist na to.

Caldwell (zo svojej kancelarie cez otvorene dvere): Tak zacnite uz konecne.

Dr. McKay(trochu nastvane a znechutene): Dobre, ved uz zaciname!

Rodney sa dotkol niekolkych tlacidiel a pootocil niekolko spinacov na terminali, pricom sledoval obrazovku pred sebou, na ktorej bezal obraz krajiny monitorovany z Jumperu letiaceho vysoko nad nimi, v ktorom sedeli Dr. Beckett a Dr. Weirova.

EXT: P6X-394 - ASCANIS A PODZEMNA ZAKLADNA

Z niekolkych veziciek a anten, ktore uz mala Ascanis opravene vyslahli biele paprsky a dotkli sa zeme v okoli kratera. Stromy pokryvajuce povrch zmizli a na ich mieste ostal krater vytvarajuci presnu polgulu. Svetlo zmizlo a po chvili sa znova objavilo na orbite planety, kde sa prenesene predmety znova zhmotnili a takmer okamzite sa posobenim vzduchoprazdna roztrhali na dost velky oblak prachu a drevenych triesok.

INT: ASCANIS - HLAVNE RIADIACE CENTRUM

McKay: Fungovalo to!

Sheppard: Tak pustite dalsiu davku.

Sheppard (do vysielacky): Dr. Weirova, prvy transport sa podaril, pokracujeme v odstranovani povrchovej casti hliny a stromov.

Dr. Weirova (cez vysielacku): Rozumiem. Povedzte Rodneymu, ze vie vytvarat pekne kratery. Vydiet to az odtialto. Carson klesnite trochu, nech si to mozme lepsie prehladnut!

Sheppard (smerom k Rodneymu): Pokracuj!

Dr. McKay: No to nas este caka roboty, este je tam toho nejakych dalsich osemdesiat metrov...

Sheppard: Nefrfli a pokracuj!

Rodney znova pootaca niekolkymi spinacmi a vsetko sa opakuje, akurat krater je o niekolko metrov dalej od povodneho a v zemi su dve nadherne okruhle diery.

FADE OUT:

o tri tyzdne neskor...

FADE IN:

EXT: P6X-394 - ZAKLADNA

Je vidiet velke ocistene plochy zakladne a vrata hangarov, ktore sa prave otvaraju, lebo Radek sa trocha cinil vo veline zakladne. Je vidiet, ako sa v hangaroch postupne s pribudanim denneho svetla objavuju siluety styroch lodi triedy Aurora a jednej obrovskej materskej lode, ktora moze svojou dlzkou smelo konkurovat aj mestskym lodiam triedy Atlantis. Z dveri hangaru sa pri ich otvarani sypu posledne zvysky piesku a hliny. Obdalec z hlliny vykukuje niekolko vezi zakladne a dalsie su este pod zemou. Sheppard prilieta s Jumperom nad otvarajuce sa hangare a prezera si lode zo vzduchu. Spokojne sa skeri a leti smerom k materskej lodi. Prezera si ju z malej vzdialenosti, potom leti von z hangaru a k velitelskej vezi zakladne. Prelieta okolo veze, potom stupa a prezrea si odkryte casti zakladne zo vzduchu. Zakladna ma obrovske rozmery a to este nie je cela odkryta. Ked sa trochu poobzera po zakladni, leti k Ascanis a vlieta do hangaru v hlavnej vezi.

FADE OUT:

o sedem mesiacov neskor...

FADE IN:

EXT: P6X-394 - HVIEZDNA BRANA

Na brane sa aktivuju jednotlive chevrony a vytvara sa nadherny modry vortex. O chvilku na to cez stabilnu cerviu dieru prelieta Jumper a mieri do atmosfery. Cez predne okno vidime, ze v nom sedi general Norton, velitel Atlantis, a pilot. Jumper zamieri k Ascanis, cestou vsak prelieta ponad zakladnu a general sokovane hladi na lode sediace v otvorenych hangaroch a vobec na zakladnu. Detektor znamok zivota v Jumperi ukazuje len jednu bodku na povrchu zakladne a ked Jumper trocha klesne, vidime, ze je to Caldwell, ktory lesti zabradlie mostika medzi dvoma vezami nejakou handrou a pritom popija caj v plechovom hrnceku. Vidi Jumper, zamava mu, potom vezme vysielacku a zahlasi: "Dr. Weirova, mame navstevu. Pravdepodobne z Atlantis." Z vysielacky sa ozve iba: "Rozumiem." Jumper dalej leti k Ascanis, vlieta do hangaru v hlavnej vezi a pristava.

INT: ASCANIS - PRACOVNA DR. WEIROVEJ

Dr. Weirova: Vitajte na Ascanis! Co vas sem privadza General?

Gen. Norton: Prisiel som vam oznamit niekolko noviniek. A poziadat vas o pomoc.

Dr. Weirova (sucitne ale s ironickym usmevom): Co? Vari sa vam minulo aj posledne ZPM? Alebo sa vam nestastnou nahodou vymazala databaza na Atlantis?

Gen. Norton: Nechajte si tu ustipacnost. Ked na Zemi vyhrali vojnu s Ori, antikovia najprv descendovali a potom zasa znova Ascendovali na vyssiu uroven. To by nas ani tak velmi netrapilo, ale pred mesiacom medzinarodna komisia zrusila vsetky lety Daedala na Atlantis, pretoze ich to vela stoji a odvtedy nemame spojenie so Zemou. Isteze mame ZPM a oni tiez, takze mozme komunikovat cez branu, ale to je vsetko. Nechali nas odkazanych samych na seba.

Dr. Weirova: A tak ste si spomenuli na nas, tu na Ascanis a vybrali ste sa nas navstivit, ze?

Gen. Norton: Tak nejako. Mame problem. Blizia sa k nam styri materske lode wraithov a my nemame ziadne drony a len jedno napoly plne ZPM. Vy mate ako som videl, ked som sem letel, celu flotilu antickych lodi a viem, ze aj plne nabite ZPM. Bez toho by ste neudrzali v stave pohotovosti celu Ascanis a aj tu zakladnu tam vonku. Neziadam vas. Prosim vas o pomoc. Elizabeth. vy viete, ake zlozite je velenie na Atlantis a viete, ako sa asi citim ja teraz tu pred vami.

Dr. Weirova (zamracene): Viem. Podte nieco vam ukazem.

Vstava a nasledovana generalom ide za Sheppardom. Potom vsetci traja spolocne idu do hangaru a o chvilu uz z veze vylieta Jumper a leti k zakladni. Vlieta do jedneho hangaru a o chvilu uz vsetci traja idu smerom k najblizsiemu transporteru. Ked sa znovu otvoria dvere transportnej miestnosti, Elizabeth sa vybera po chodbe a po chvili otvara dvere. Pokynie generalovi aby vstupil. Ked vsetci traja vstupia, general ostava sokovane stat. Su v energetickom centre zakladne. V stojanoch ziari strnast aktivnych ZPM a napaja system zakladne energiou. Okolo stien vidime znamy obraz regalov s desiatkami plastovych krabic s dalsimi zdrojmi energie. Dr. Weirova pokynie Sheppardovi a ten berie z jedneho regalu tri krabice, jednu dava generalovi a ten ju otvara. Vidi ZPM. Potom ju zatvara a podava naspat Sheppardovi.

Dr. Weirova: Nechajte si to. Vidite ako na tom sme? A to este nie je vsetko. Podte!

Vedie ho von z miestnosti a cez transporter do inej casti zakladne. tam mu ukazuje sklady dronov. Sheppard cely cas len mlci a v rukach nesie krabice s ZPM. O chvilu sa vyberaju naspat k transporteru. Dr. Weirova postupne ukazuje coraz viac sokovanemu genaralovi casti zakladne a ked po troch hodinach sedia v konferencnem miestnosti vedla stredneho podlazia Velinu zakladne, debatuju o zakladni a o sebe.

Dr. Weirova: Uz sme sa zmierili s tym, co sa nam stalo v minulosti. A svojim sposobom sme aj spokojni. Keby nas neboli odvolali z expedicie, nikdy by sme nenasli tuto zakladnu ani by sme nemali Ascanis a dalsie lode, ktore boli na tejto planete. Uz sme vam odpustili. Odvial to cas. Ak chcete, tak preneste Atlantis sm na tuto planetu. Myslim, ze Athosiancom a tunajsim domorodcom by celkom prospelo, keby sa zmiesali a vytvorili trocha vacsiu civilizaciu. V tomto momente je tato planeta najbezpecnejsia v tejto galaxii.

Gen. Norton. Porozmyslam o vasej ponuke. Zivot na oboch stranach by bol jednoduchsi, keby sme znova nasli cestu porozumenia.

Dr. Weirova: To verim. Uz nam tu je trocha smutno, pretoze odkedy sa dedincania prestahovali na juh, tak je tu tak osamelo. Prijali by sme nejaku spolocnost.

FADE OUT:

Příspěvek 09.11.2006 15:10:10
Alda Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

Parááádaaaaa!!!!!!!
Aurum potestas est.
--------------------------------------------------------------------------
Optimista se uci anglicky,pesimista se uci rusky a realista se uci strilet.
--------------------------------------------------------------------------
Dulce et decorum est pro patria mori.

Příspěvek 09.11.2006 16:55:40
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Fakt nářez!!! Jen tak dál!!

If you enter a room intending to assassinate someone, and there is a treecat in the room, either abort your mission immediately, or switch to nuclear weapons.

Příspěvek 09.11.2006 20:06:03
Rosseta Senior Airman
Senior Airman

Odpovědět s citací

Heezkýý. Další zmínka o pivu se mi velmi zamlouvala. Postavit svou civilizaci na Plzeňském Prazdroji, to tu ještě nebylo! :pivo: :thumbsup:
R jako Rodney, O jako Ori, S jako Sheppard, S jako Samantha, E jako Emmerson, T jako Teyla a A jako Atlantis.

Příspěvek 09.11.2006 20:19:53
Brigadier General
Brigadier General

Odpovědět s citací

obchod je obchod...
Ekonomika sa da vybudovat na roznych pilieroch

pivo sa moze exportovat vsade... aj do druhej galaxie...
:D

Příspěvek 10.11.2006 00:06:37
Brigadier General
Brigadier General

Odpovědět s citací

takze treti diel ... nabera to trochu spad...

POKRACOVANIE:

o polhodinu neskor...

FADE IN:

EXT: P6X-394 - ZAKLADNA

Dr. Weirova stoji na balkone a pozoruje, ako sa Jumper s Generalom Nortonom vznasa do vzduchu a leti k brane. Brana sa aktivuje a Jumper do nej vleti. Dr. Weirova sa otoci a vchadza dnu. Vo vzduchu pocut bzucivy zvuk a nad zakladnou sa zrazu rozprestiera anticky stit. Zo spodneho podlazia velina na nu krici Dr. McKay...

Dr. McKay: Doktorka pozrite sa von oknom a povedzte nam ci vidite stit nad zakladnou? Na tomto podlazi nie su okna a chcem sa presvedcit ci fakt funguje.

Elizabeth sa otoci, pozrie von oknom zbada stit rozprestrety nad celou zakladnou a ziariacim svetlom nadherne zlatej farby. Trocha ju to prekvapuje a tak zakrici naspat Rodneymu.

Dr. Weirova: Rodney, ide to, ale ziari nejakou divnou zlatou farbou...

Rodney sa pozrie na terminal pred sebou, potom na obrazovku visiacu pred nim a usmeje sa.

Dr. Mckay (so spokojnym usmevom): To bude asi tym, ze je nastaveny na najvyssiu moznu uroven. Teraz by nim nepresiel ani luc z bojoveho satelitu, nieto este drony...

Vypina stit jednoduchym vypnutim jedneho tlacitka a kedze mu skvrka v bruchu, odchadza Jumperom spolu s Elizabeth na Ascanis na obed, kde sa Sheppard trocha cinil a pripravil nejaky obed.

INT: PUDDLE JUMPER S GENERALOM NORTONOM

Jumper vletel do brany a vidime efekt prechodu branou. Po prechode branou na Atlantis sa dvihol a vzniesol sa cez strechu miestnosti do hangaru s ostatnymi Jumpermi. Akonahle dosadol na zem, general otvoril dvere a necakajuc na pilota utekal po schodoch do hlavneho riadiaceho centra vedla svojej kancelarie. Tam stretol jedneho z vedcov - Dr. Sarkova. Pokynul mu, aby isiel s nim a vyznamne pohladil krabice, ktore niesol v rukach. Podal mu jednu krabicu, aby ju niesol a vydal sa po schodoch do spodnych podlazi. Ked dosli do energetickeho centra, polozil krabice na zema otvoril ich. Vybral prve, druhe a nakoniec aj tretie ZPM, podal ich Dr. Sarkovovi a ten ich vlozil namiesto starych vybitych do stojana. Potom vlozil stare ZPM, ktore este malo asi polovicu energie, do jednej krabice a zatvoril ju. Vybite ZPM iba polozil na stojan. Dr. Sarkov potom pristupil k terminalu a stalcil niekolko klavesov. Potom prelozil dve dosticky a zasa trochu manipuloval s terminalom. Zrazu sa vsetky tri ZPM zasunuli cele do stojana az po vrch a v celom meste zacali nabiehavat vsetky mozne systemy, dokonca aj tie, ktore predtym, ked bezalo iba jedno ZPM, neboli zapnute.

Gen. Norton: Zavolajte z pevniny Teylu a povedzte jej, ze s nou a s Hallingom musim bezpodmienecne hovorit. A pripravte mesto na start. Skontrolujte motory a vsetko okolo toho.

Dr. Sarkov: Ano pane.

Obaja sa vydaju z miestnosti. Dr. po schodoch rychle hore do hlavneho riadiaceho centra a general pomalej uvahe do skladov dronov. Ked konecne dorazil do jednej z miestnosti na severozapadnom mole, kde boli sklady dronov, rozsvietil svetlo v miestnosti. So smutkom v ociach sa rozhliadol po prazdnych stojanoch na drony, potom sa vydal naspat do centralnej veze mesta.

FADE OUT:

o styri dni...

FADE IN:

INT: ATLANTIS - ROZNE SEKCIE MESTA

Dr. Heder v pomocnom riadiacom centre spolu s Dr. Minasaki nastavuju motory mesta na odlet a zacinaju nabijanie inercialnych tlmicov. V hlavnom riadiacom centre vysoko nad nimi vo velitelskej vezi zatial mnozstvo technikov a vedcov napato sleduje na monitoroch, ako sa mesto pripravuje na odlet.

Dr. Heder (do vysielacky): Inercialne tlmice su nabite. Sme pripraveni na odlet, pane.

Gen. Norton (cez vysielacku): dostante nas do vzduchu a na orbitu. Zapnite stit mesta. Spustite motory a nech sme uz hore na orbite.

EXT: ATLANTICA - OCEAN

Mesto sa zatriaslo, ked sa spustili mohutne motory obrovskej mestskej lode a okolo mesta sa nad hladinou oceanu zdvihli velke oblaky vodnej pary, ked sa lod zacala dvihat z hladiny. O necelu hodinu sa Atlantis dostala na orbitu a pred uzasnutymi zrakmi Athosiancov vstupila do hyperpriestoru a nabrala kurz smerom na P6X-394.

FADE OUT:

na druhy den rano...

FADE IN:

INT: P6X-394 - VELITELSKE CENTRUM

Gen. Norton (cez vysielacku): Tu General Norton, sme pripraveni na pristanie.

Caldwell (trochu ironicky): Tu letova kontrola, pristante na severnej strane zakladne na plosine 1. Spoznate ju podla toho, ze je najvacsia.

Gen. Norton (cez vysielacku): Rozumiem. vstupujeme do atmosfery a zaciname brzdiace a pristavacie manevre. Atlantis Koniec.

Caldwell: Rozumiem. Letova kontrola koniec.

EXT: P6X-394 - ATMOSFERA PLANETY

Obrovska mestska lod sa pomaly spusta cez atmosferu a dost citlivym manevrovanim sa posuva nad rozlahlu zakladnu na pevnine. V povetri sa ozyva hukot brzdiacich trysiek a motorov, ktory zmlkne az ked lod dosadne na obrovsku plosinu na severnej strane zakladne. Ked motory stichnu, z plosiny sa, ako odpoved na povel, ktory zadal vo velitelskom centre Dr. Zelenka, vysunu obrovske podpery a podopru v pravidelnych rozostupoch lod, aby sa nekyvala. V pozadi je vidiet, ze Ascanis spociva na zapadej strane zakladne na podobnej plosine takmer presne na mieste, kde bola povodne, teda predtym, nez bola vykopana spod zeme. Ked Atlantis pristane a vsetky hlavne systemy sa vypinaju, nad zakladnou sa spusta ako dazdnik obrovsky zlatou farbou ziariaci energeticky stit zakladne. Atlantis vypina svoj stit a z hangaru hlavnej veze sa po dlhej chvili vynoria tri Jumpery a mieria k velitelskej vezi zakladne. Velitelska veza ma mohutny hranolovity tvar, taky odlisny od stihlych centralnych vezi na Ascanis a Atlantis a je vidiet, ze je chranena silnymi pancierovymi platnami z neznamej zliatiny. Jumpery vlietaju do hangaru na boku veze a pristavaju na podlahe hangaru.

INT: P6X-394 - ZAKLADNA - HANGAR No. 3

Z troch Jumperov sa vyhrnu ludia a uzasnuto sa postupne zahladia na obrovsky hangar, podobny tym, ktore su na Atlantise, avsak odlisny v tom, ze je asi dvadsat krat vacsi a su v nom asi dve stovky Jumperov v troch radoch nad sebou. Z jedneho hangaru vystupuje aj Gen. Norton a mieri priamo k Dr. Beckettovi a Dr.Weirovej, ktori stoja na plosine pri opacnej strane hangara a opieraju sa zabradlie hladiac na priselcov. Ostatni ho nasleduju. Ked pridu blizsie, Dr. Weirova ich vita a ukazuje im, kde su sklady dronov, ktora ma byt prenesena do municnych skladov na Atlantis, ktore su beznadejne prazdne. Dr. Weirova a hlavni dostojnici z Atlantis potom zamieria do velina a nechaju vojakov, nech sa pod dozorom Dr. Becketta postaraju o prepravu dronov na Atlantis.

INT: P6X-394 - ZAKLADNA - KONFERENCNA MIESTNOST

Okolo dlheho podsvieteneho stola sedia dostojnici a konzultuju s Dr. Weirovou a Caldwellom podmienky spoluzitia na planete.

Dr. Weirova: Pani, nechcem, aby ste si mysleli, ze toto vsetko robime len z krestanskej lasky k bliznemu. Nikto z nas, ktori sme sem prisli pred vami, uz nie je obcanom ziadnej z pozemskych krajin, ako ste si uz urcite mohli precitat v nasich zaznamoch zo Zeme. Mozete tu smelo zostat, ale budete si vedomi toho, ze to nie je vasa planeta. Ak sa chcete zaclenit do spolocnosti, tak ako sme sa zaclenili my, tak si budete musiet ziskat doveru a suhlas Mory, lebo ona je oficialnou vladkynou tejto planety a tiez aj Eldreda a nas nevynimajuc.

Gen. Norton: Sme si toho vedomi doktorka Weirova. Ak by ste potrebovali akukolvek formu pomoci z nasej strany, bude nam ctou pomoct vam. Aj preto, aby sme splatili dlh, ktory voci vam mame z tej bitky na orbite Atlanticy. A verte mi alebo nie, ja som muz, ktory svoje dlhy splaca.

Dr. Weirova (s usmevom): Verim vam general. Bolo mi potesenim pani.

Vsetci vstavaju od stola a vychadzaju na ochodzu na prvom poschodi velina zakladne. Ocareni hladia dole a okolo seba, kde pobehuju tucty technikov, ktori medzitym prisli z Atlantis a teraz sa tocia okolo terminalov. Zrazu sa vsak ozve zvuk alarmu a rozziaria sa cervene svetla. Vsetci sa zmatene obzeraju okolo seba. Dr. Weirova pribieha k jednemu terminalu, odsocuje technika, ktory sa okolo neho motal a zadava seriu prikazov. Pred nou sa na visutej obrazovke zjavuje vypis z dialkovych senzorov zakladne a na tvari Dr. Weirove sa objavuje zhrozenie. Gen Norton sa k nej zozadu priblizi a posepky sa pyta: "Co sa stalo?"

Dr. Weirova: Blizi sa k nam wraithska flotila, osem materskych lodi, plus nejake tie krizniky. Ale nevedia, co ich caka. (Zakrici dole na spodne podlazie na Dr. Zelenku) Radek, berte Carsona a Johna a mizajte za Eldredom, pripravte ich na okamzitu evakuaciu tu na zakladnu. Idu k nam Wraithovia. A vezmite si aj pilotov z Atlantis.

Dr. Zelenka a niekolko dalsich ludi sa hned behom vydava do hangaru a onedlho uz z hangaru vylieta desiatka Jumperov a mieria na juh aby evakuovali dedincanov a ich zasoby.

FADE OUT:

Příspěvek 10.11.2006 00:37:40
Dwayne Uživatelský avatar
Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

Wow. musim říct, že mě to fakt ohromilo. čekal jsem opravdu hodně ale tohle je fakt nářez. Abych řekl pravdu, tak mě to s tou základnou už taky napadlo - že Antici museli mít místo, kde všechno stavěli po příletu do Pegasa, ale takle velký jsem to nečekal. Výtečná práce :thumleft:

Příspěvek 10.11.2006 15:46:47
Brigadier General
Brigadier General

Odpovědět s citací

takze dalsi diel pribehu...

POKRACOVANIE - 4.DIEL

o dve hodiny neskor...

FADE IN:

INT. P6X-394 - ZAKLADNA - VELITELSKA VEZA

Dr. Weirova (dost nastvane): General, toto je nasa zakladna, takze kym ste tu, tak ja, Carson Beckett, John Sheppard, Rodney McKay, Radek Zelenka a Steven Caldwell sme svojim sposobom vasimi nadriadenymi, ako posadka tejto zakladne! Takze teraz laskavo dokoncite nakladanie dronov na Atlantis. Ked Wraithovia zautocia, hodila by sa nam vasa palebna sila.

Gen. Norton (nestastne): Dobre.

Dr. Weirova (uz ukludnena a s miernym usmevom): Prepacte, ze som na vas tak vybehla. Bola to moja chyba. Uz som si asi odvykla od velenia.

Gen. Norton: To nic nie je. Aj mne sa to obcas stava.

Dr. Weirova: Wraithi pridu podla Dr. Zelenku o osemnast dni, takze by ste mohli branou kontaktovat Zem, aby sem poslali personal na obsluhu vojnovych lodi, ktore tu mame.

Gen Norton: Dobre.

General odchadza skontrolovat svojich podriadenych, ako na tom su s nakladanim dronov a Dr. Weirova sa otaca a ide za svojimi povinnostami.

FADE OUT:

o osemnast dni neskor...

FADE IN:

EXT: P6X-394 - ORBITA PLANETY

Z hyperpriestoru sa postupne vynaraju materske lode wraithov so zapnutymi stitmi a za nimi postupne dalsie a dalsie krizniky. Je to velkolepy pohlad na mohutnu flotilu wraithskych lodi.

zatial na zakladni...

Dr. Zelenka: Su tu, prave prileteli. Osem materskych lodi a sedemnast kriznikov.

Dr. Weirova: Zapnite stit na maximalnu uroven a pripravte palebne stanovistia.

Dr. Zelenka: Rozumiem. Zapinam stit.

Dr. Weirova (do vysielacky): General, ste pripraveni? Navsteva uz prisla.

Gen. Norton (cez vysielacku): Rozumiem, sme pripraveni na palbu. Cakame na vas pokyn.

FADE OUT:

FADE IN:

wraithska flotla spusta palbu a z orbity na zakladnu klesaju obrovske mnozstva striel, ktore sa vsak neskodne rozbijaju o mohutny stit zakladne. Na Atlantis a Ascanis sa otvaraju mohutne kruhove sachty a von vylietavaju stovky a tisice dronov, ktore mieria k orbite. Podobne aj na zakladni sa otvaraju sachty a vylietavaju dalsie a dalsie drony. Na orbite medzitym vybuchuje prva materska lod a ostatne su skvele nicene strelami z planety. Postupne vybuchuju v obrovskych exploziach dalsie materske lode a krizniky. Tri krizniky skusaju otvorit hyperpriestorove okno a zmiznut z orbity, ale vsetky tri vybuchuju este predtym, nez vstupuju do hyperu. Konecne vybuchuje aj posledna lod a drony, ktore nevybuchli sa vracaju naspat na zakladne, kde neskodne padaju na povrch. Na orbite sa vala obrovske mnozstvo trosiek a vytvara tak podobnu sceneriu, aku bolo vidiet na orbite dorandanskej planety pred jej znicenim.

INT: P6X-394 - ZAKLADNA - VELITELSKA VEZA

technik: posledna lod bola znicena. nepouzite drony sa vracaju naspat na zakladnu.

Dr. Weirova: Rozsah skod na nasej strane?

technik: na nasej strane nie su ziadne skody. Stit to vydrzal bez namahy. ZPM pracuju naplno a su nabite na 97%, akurat senzory mame oslepene nasledkom explozii nepriatelskych lodi.

Sheppard (cez vysielacku patetickym hlasom): Dnes to bolo velke vitazstvo.

Dr. Weirova (veselym hlasom): To bolo. Myslim, ze by sme si konecne mohli oddychnut.

V tom momente sa aktivuje brana na Atlantis a po hodnej chvili overovania IDC prichadza cez branu Agent Woolsey a mieri si to priamo ku gen. Nortonovi. Ten len prevrati ocami a obzera sa, kde by sa schoval.

Woolsey: General, podme do vasej kancelarie.

Gen. Norton: Dobre, tadialto.

Ked si obaja sadnu do kresiel v generalovej kancelarii, Woolsey bez okolkov spusti...

Woolsey: General, prisiel som preskumat, ci naozaj potrebujete rozsirovat personal expedicie Atlantis. Komisia je toho nazoru, ze to nie je potrebne, ale prisiel som sa presvedcit sam.

Gen. Norton: Podte sa preletiet Jumperom, vysvetlim vam, preco potrebujeme viacej personalu.

Woolsey: dobre, ale viete, ze neznasam lietanie.

Obaja sa vybrali do hangaru s Jumpermi a o chvilu uz obaja spolu s jednym pilotom leteli cez otvorenu strechu hangaru do atmosfery nad zakladnou.

INT: P6X-394 - JUMPER

Gen. Norton: Ako vidite, Atlantis je teraz posadena na zakladni na pevnine. Domorodci a velitelka zakladne boli taki laskavi, ze nam dovolili pouzivat ich ZPM a zasobili nas dronmi. Z taktickych dovodov vsak ostavame na zakladni. Pred nejakou polhodinou sme na orbite znicili wraithsku flotilu, takze sa da povedat, ze sme im zaviazani vdacnostou. A okrem toho, maju este zopar dalsich prekvapeni. (do vysielacky) Norton zakladni. Mohli by ste otvorit vrata vsetkych hangarov?

Na zakladni sa s mohutnym skripanim otvaraju dvere hangarov a coraz viac sokovany Woolsey vidi zaparkovane bojove lode pripravene na boj. Pilot na generalov pokyn otaca Jumper a dvere jednotlivych hangarov sa zacnu zatvarat. Jumper sa vracia naspat na Atlantis a Woolsey koktajuc vyhlaskuje: "General, mohli by ste ma zoznamit s tou velitelkou tjto zakladne?" General sa iba usmeje a prikyvne.

FADE OUT:

o hodinu neskor...

FADE IN:

Woolsey stoji pri zabradli na najvyssom poschodi velinu zakladne a obzera si miestnost. Zrazu sa za nim ozvu hlasne kroky a pocuje hlas generala Nortona: "Agente, podte, velitelka zakladne vas prijme. Podte za mnou." Pokynie Woolseymu, aby ho nasledoval a podivne sa usmieva. Zostupi po schodoch o jedno poschodie nizsie a otvori jedny dvere. Vstupi do kancelarie a ohlasi: "Doktorka, Agent Woolsey." Kreslo velitelky zakladne, doteraz otocene smerom k stene, sa otoci a sokovany Woolsey sa diva do tvare Dr. Weirovej.

Dr. Weirova: Agent Woolsey, vitajte na nasej zakladni.

Woolsey (koktavo): Doktorka, nemozem uverit vlastnym ociam, ze vas tu vidim. Ved ste sa rozhodli zit na planete, kde bola podla nasich zaznamov iba kultura rolnikov a nic viac a teraz vas tu vidim, ako velitelku najvacsieho vojenskeho zariadenia, ake som kedy videl.

Dr. Weirova (veselo): Koleso je raz hore a raz dole. Zivot ma svoje nahody a zvraty...

Woolsey: Ale ako...

Dr. Weirova: Domorodci nas prijali medzi seba a dali nam k dispozicii Ascanis. Cirou nahodou sme vdaka sikovnosti Dr. Zelenku kupili styri plne nabite ZPM, ako ste uz mozno bol informovany. Bol to ten obchod s pivom. a vytiahli sme mesto spod zeme. Pod nim sme nasli tuto zakladnu, ktoru sme po styroch mesiacoch transportovania obrovskeho mnozstva hliny a vselijakeho neporiadku na orbitu planety tiez vykopali a tak mame teraz stabilnu zakladnu s niekolkymi vojnovymi lodami a dvoma mestami na nej. Dalsie otazky?

Woolsey: Nie, uz nemam dalsie otazky.

Dr. Weirova: A teraz myslim, ze by ste uvitali prehliadku tejto zakladne.

Vsetci traja vstavaju od stola a vyberaju sa na prehliadku.

FADE OUT:

TO BE CONTINUED...

Příspěvek 10.11.2006 16:47:23
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Další skvělý díl!! těšim se na pokráčko!!

Příspěvek 10.11.2006 17:09:53
Brigadier General
Brigadier General

Odpovědět s citací

no ved pockajte ako sa to vsetko vyvinie...

Toto je spoiler!!!:
woosley este zamuti trocha vodu... :D

Příspěvek 10.11.2006 17:43:12
Rosseta Senior Airman
Senior Airman

Odpovědět s citací

Těším se na pokračování.

Příspěvek 10.11.2006 20:19:30
Brigadier General
Brigadier General

Odpovědět s citací

rozhodol som sa, ze vas trochu ponapinam, a dalsi diel pridam az v nedelu v 20.00 hod (maybe), aby to nebolo take rychle... :twisted:

Příspěvek 11.11.2006 23:31:00
Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

Tak to se na to teda budu těšit. Tahle povídka je perfektní. :salut:

Příspěvek 14.11.2006 20:43:56
Brigadier General
Brigadier General

Odpovědět s citací

takze kedze sa mi podarilo zachranit aspon cast z dat, ktore som mal na starom HDD, tak tu mate aspon to, co sa dalo zrekonstruovat z povodneho piateho dielu...

POKRACOVANIE

na druhy den rano...

FADE IN:

INT: P6X-394 - ZAKLADNA - PRACOVNA DR. WEIROVEJ

Woolsey: General, premyslel som si pocas noci vase navrhy ako aj ponuku doktorky Weirovej a musim uznat, ze mate pravdu. Navrhnem komisii, aby zvacsila personal pre Atlantis a s dovolenim velitelky zakladne by sme radi prevzali aj vojnove lode, ktore su na nej, aby boli k dispozicii pre pripad napadnutia Zeme vojnovymi lodami Ori. Velmi by sa nam hodila pomoc takehoto charakteru v pripade ohrozenia.

Gen. Norton (alibisticky): Ak doktorka Weirova dovoli, tak ja nemam namietok. Pod mojou jurisdikciou je iba mesto Atlantis. Zakladna, mesto Ascanis ako aj vojnove lode su majetkomtoho, kto ich prvy nasiel, pripadne ich niekomu postupil, ako to spravili domorodci na tejto planete. Takze to musite dohodnut s nou. (ukaze hlavou na Elizabeth pozerajucu z okna na nadherny vychod slnka na planete.

Dr. Weirova (otoci sa k Woolseymu): V poriadku. Nemam ziadne namietky. Mozete si prevziat lode a myslim, ze aj Ascanis. Kedze uz ja aj ostatni zijeme na tejto planete a byvame na tejto zakladni, tak uz to mesto nepotrebujeme. Mozeme vam ho zapozicat spolu s lodami.

Woolsey: Dakujem vam doktorka. Sme velmi poteseni tymto vasim rozhodnutim.

S usmevom odchadza prec aby sa vratil pomocou Jumperu cez znovuvybudovany intergalakticky most na Zem. Ked odide z kancelarie, Elizabeth za nim chvilu hladi a potom sa zhnusene odvrati. Generalovi Nortonovi neujde vyraz jej tvare, ale je dostatocne taktny na to, aby mlcal. Vstava preto z kresla a odchadza na Atlantis.

medzitym vo velitelskej vezi...

Rodney ospalym zrakom pozera na obrazovku dialkovych senzorov zakladne, zrazu zaklipka ocami a zaspi s rukami pod bradou. O chvilu sa na obrazovke senzorov objavia cervena bodka a Rodney sa na okamzik prebudza. Pozrie este raz na obrazovku, znova mu klesne hlava, potom sa vsak prudko vymrsti a takmer narazi do obrazovky visiacej pred nim. Vydesene pozrie na monitor a sucho preglgne. Potom schyti vysielacku a naliehavo do nej povie: "Radek, prid hned sem. Mame problem." Z vysielacky sa chvilu ozyva iba sum a potom Radkov hlas, na ktorom je poznat, ze este lezi v posteli a spi: "Co je?" Rodney netrpezlivym hlasom povie do vysielacky: "Mame problem, myslim, ze by si to mal prist pozriet sam. Som pri dialkovych senzoroch." Z vysielacky sa ozve: "Dobre, za desat minut som tam..."

FADE OUT:

popoludni toho isteho dna...

FADE IN:

INT: P6X-394 - ZAKLADNA - KONFERENCNA MIESTNOST

Gen. Norton: Chcete povedat, ze sa k nam priblizuje dalsia materska lod wraithov? Iba jedna?

Dr. McKay: Ano, je to dost zvlastne, ale iba jedna. Nevieme co to znamena, ale odporucal by som prejst do pohotovosti.

Dr. Weirova: Mozno chcu len vyjednavat...

Sheppard: Mozno, ale ked chcu spravit nieco podobne, ako pred styrmi rokmi na Atlantise, tak nech si ma nepraju. Dvakrat sa im podobny vtip neprepecie.

Gen. Norton: To verim, ze nie. Ale..

Dr. Zelenka (prerusi generala a pokracuje namiesto neho): Ale mame tu este jeden problem. Len vcera sme tu mali bitku s wraithami a ukazali nam jednu slabinu tejto zakladne. Je nou stabilna brana na planete. Myslim, ze by sme ju mali zakopat a pouzivat iba branu na Atlantise. Wraithi tu podla senzorov budu o mesiac, skor nie, takze mame dost casu, aby sme branu vytiahli z loziska a zakopali, alebo na nu nainstalovali nejaky stit ako Iris, aby sme ju tak znefunkcnili. Myslim, ze jedna brana staci.

Dr. Weirova: Spravte to. Este nieco. General, kedy ma priletiet Daedalos?

Gen. Norton: O tri tyzdne, preco?

Dr. Weirova: Ked priletia, mozu zaparkovat v jednom z prazdnych hangarov. Su ich tu este dva tucty. Dali ste im vediet, ze ste Atlantis presunuli na tuto planetu?

Gen. Norton: Ano, vedia uz o tom. Som si isty, ze SGC im uz poslalo spravu. ALe aj tak im to este pripomenieme.

Dr. Weirova: Dobre, takze ak uz nic nemate, tak rozchod.

Vsetci vstavaju od stola a odchadzaju. Rodney este na chvilu zastavi Shepparda vo veline zakladne a diskutuje s nim o materskej lodi triedy Ursura, ktora je v jednom z hangarov. Radek odchadza s napadom, kotry mu uz dlhsie vrta hlavou.

FADE OUT:

o mesiac neskor...

FADE IN:

Z hyperpriestoru sa vynara materska lod wraithov sprevadzana dvoma kriznikmi a namieri si to priamo na nizsiu polarnu orbitu planety. Trosky znicenej flotily sa pohybuju na orbite na opacnej strane planety, takze ich nie je vidiet. Materska lod vysiela komunikacny signal na zakladnu, ktora je chranena stitom.

Wraithska kralovna (cez komunikacny signal): Vzdajte sa! Nemate proti nam ziadnu sancu. Zem bude aj tak nasa.

Dr. Weirova: Nikdy sa nevzdame, to ste uz mohli pochopit. A radim vam, aby ste zmizli, lebo vas znicime.

Wraithska kralovna: Vase zbrane su silne voci nasim lodiam, ale znicime vas rovnako ako sme znicili antikov...

V tom k nej pristupi zozadu jeden wraith a zasepka jej do ucha, ze objavili trosky velkej flotili wraithskych lodi na opacnej strane planety. Kralovnej sa zdesenim ahrozou rozsiria oci. Potom sa jej na tvari objavi vyraz prudkeho hnevu a vydava rozkaz k palbe. Z lode vyrazaju silne salvy modrych energetickych striel a narazaju na stit zakladne, ktora po chvili odpoveda protisalvou dronov, ktore v momente nicia oba doprovodne krizniky a sekaju na kusy matersku lod. Zrazu jeden dron vybuchol, ked zasiahol hypermotor lode a lodou sa zacina sirit retazova seria vybuchov, ktora vrcholi nadhernou exploziou, ktora trha lod na mnoho malych casti. Na zakladni aj v oboch mestach na planete to sleduju stovky ludi a domorodcov.

Eldred (otoci sa k Dr. Weirovej): Nikdy sme netusili, ze pod zemou nasej planety je ukryta takato obrovska moc.

Dr. Weirova: Ani ste nemohli. Tato zakladna bola zasypana. Ale obavam sa, ze po tychto dvoch bitkach, ktore sme s nimi zviedli, nas uz wraithovia nikdy nenechaju na pokoji.

Dr. Zelenka (prichadza s notebookom v ruke): Elizabeth, mohli by ste na chvilu?

Obaja odchadzaju niekolko metrov a posepky sa rozpravaju...

Dr. Zelenka: Dokoncil som supis wriathskych lodi, ktore sa dali zachytit na dialkovych senzoroch. V galaxii pegasus je este styridsat sedem lodi. Nevieme, kolko ich je dokopy, lebo sa daju zachytit iba tie, co su aktivne, takze ak nejake este hibernuju, tak ich nezachytime, kym sa neprebudia.

Dr. Weirova: Dobre, Dakujem vam.

FADE OUT:

o dva tyzdne neskor...

FADE IN:

INT: ATLANTIS - MIESTNOST S BRANOU

Aktivuje sa brana a vysplechne z nej nadherny nebovomodry vortex horizontu cervej diery. Vychadza z nej siroko sa usmievajuci Woolsey a za nim vojaci. desiatky a stovky vojakov a vedcov. Vsetci postupne vychadzaju z brany a Gen. Norton len udivene pozera, ako sa chodby Atlantisu zaplnaju obrovskym mnozstom ludi. Woolsey kraca po schodoch k nemu do kancelarie.

Gen. Norton (k technikovi): Spojte ma Dr. Weirovou na zakladni.

technik: Spojenie nadviazane, mozete hovorit.

Gen. Norton (k technikovi): Dakujem. (otaca sa k obrazovke a pokr.): Zdravim, doktorka, ako sa mate tam na zakladni?

Dr. Weirova (cez interkom): Mame sa tu dobre, zda sa mi, ze v pozadi pocujem Woolseyho hlas. Uz je spat?

Gen. Norton: Ano, prave pred chvilou dosiel a s nim aj obrovske mnozstvo ludi. O hodinu sme u vas na zakladni.

EXT: P6X-394 - ZAKLADNA - ROZNE SEKCIE

Po zakladni sa rozliezaju vojaci a technici ako mravce a smeruju k hangarom a lodiam umiestnenym v nich. Svetla na vsetkych chodbach sa automaticky zapinaju a hangarve dvere sa so skripanim otvaraju. Na zakladnu dopadaju posledne luce slnka, lebo je vecer a je vidiet, ako sa po povrchu zakladne rozsvacuju rady svetiel. Slnko pomaly zapada a o polhodinu je uz tma. Planeta sa otaca o cosi rychlejsie ako Zem, hoci ma rovnaku velkost a aj ostatne parametre a tak je den iba dvadsat hodinovy. Vo svojej kancelarii vysoko vo velitelskej vezi pozoruje Sheppard pohyb na zakladni, potom len pokruti hlavou a otoci sa k Radkovi, ktory sedi nad sachovnicou a premysla nad tym, ako zabranit hroziacemu matu, ale z jeho vyrazu vidiet, ze sa mu to nedari. Po chvili beznadejne dava svojho krala cez dve policka a prichadza k Sheppardovi pri okne. Pozrie sa von, trochu poobzera situaciu a vrati sa naspat na stolicku, aby znova postavil figurky na svoje miesta. Sheppard ide tiez a ked si uklada poslednych pesiakov na miesta na sachovnici, poznamena: "A take tu bolo kedysi ticho. Uz je to pomaly ako za starych casov na Atlantis." A nostalgicky sa usmeje. Radek nanho len pozrie: "Huh?" a dalej sa venuje sachom, pretoze chce konecne vyhrat. Dnes sa mu nedari. Prehral uz tri partie a dost ho to mrzi. Ked po siedmich tahoch zasa dostane mat, pochopi zo Sheppardovho usmevu, ze sa nesustredil a vzdava to definitivne. Zamracene vstava od stola a ide sa preverat na balkon nedaleko na chodbe.

FADE OUT:

Příspěvek 15.11.2006 16:32:55
Rosseta Senior Airman
Senior Airman

Odpovědět s citací

Opět je přítomen Zelenka, což mě těší. Jinak se mi líbila pasáž, kdy si Rodney všimne přilétající hive ship a jak přichází nový perzonál.

Příspěvek 15.11.2006 16:49:34
Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

Kdy se můžeme těšit na další díl ? Kvůli těm problémům to nebude moc brzo, co ?

Příspěvek 15.11.2006 16:50:30
Brigadier General
Brigadier General

Odpovědět s citací

uvidim... mozno dnes mozno zajtra, podla toho, ako sa mi bude chciet to zasa pisat...

Příspěvek 15.11.2006 18:12:56
Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

Určitě pokračuj, tahle povídka se mi opradvdu líbí. :thumleft:

Příspěvek 15.11.2006 22:19:18
Brigadier General
Brigadier General

Odpovědět s citací

takze dalsi diel poviedky...

POKRACOVANIE... 6. diel...

INT: P6X-394 - ZAKLADNA

Sheppard zostal sediet nad vyhratou sachovou partiou, pozrel sa este raz na sachovnicu a hodnotil svoju strategiu v hre, ked sa zrazu ozvalo z vysielacky: "John? Tu Elizabeth, pridte prosim s Radkom do mojej pracovne. A podla moznosti co najskor." Zdvihol vysielacku zo stola, stlacil tlacitko a znudene povedal: "Dobre, ideme." Vstal, vysiel na chodbu za Radkom, povedal mu v kratkosti, co sa od nich ziada a spolu sa vybrali dole schodmi do velitelskych miestnosti zakladne.

V kancelarii Dr. Weirovej o polhodiny neskor...

Woolsey: Zvazte moju ponuku. SGC ako aj IOA a ostatne institucie na Zemi v poslednom case presli mnohymi zmenami, ktorych dosledkom bolo aj vase vylucenie z expedicie Atlantis. Medzi vojakmi, ktorych som teraz doviedol, je vela yvalych agentov NID. Kedysi boli vybrani do radov NID iba preto, ze mali ATA gen. Ked sa NID rozpadla, boli vyhlaseni za vlastizradcov a rozutekali sa do mnohych krajin. Dalo mi mnoho prace za posledne dva mesiace, ktore ste mi poskytli na zhananie novej posadky, kym som ich znova pozhanal a presvedcil, aby sa pridali k nasej novej organizacii. Rad by som aj vas ziskal pre tento projekt.

Sheppard: Chcete tym povedat, ze ste obnovili NID?

Woolsey: Inymi slovami povedane, ano, obnovili sme NID. Niektori ludia v IOA dosli k nazoru, ze uz nesplna ucel, ktory mala splnat povodne. Bohuzial to ste nie je celkom doriesene na organizacnej urovni. Bol by som rad, keby sa vasa skupina pripojila k nasmu projektu. Ste njamocnejsia skupina v dvoch galaxiach, mate vlastnu flotilu.

Gen. Norton: Teda nas nahovarate na vlastizradu? Chcete absolutne osamostatnit Pegasus od Mliecnej Cesty?

Woolsey: Da sa to tak nazvat...

Dr. Weirova: Dajte kazdemu z nas cas na premyslenie vasho navrhu. Ja osobne som za vytvorenie tejto organizacie.

Woolsey: Dobre, ale radi by sme vyuzivali tuto zakladnu ako hlavne mesto.

Dr. Weirova: O tom sa dohodneme neskor.

FADE OUT:

o mesiac neskor...

FADE IN:

EXT: P6X-394 - ZAKLADNA - PRISTAVACIA PLOCHA C-3

Na obrovskej pristavacej ploche pre mestske lode boli zhromazdeni vsetci ludia, ktori sa zdrzovali na zakladni, v meste Ascanis alebo Atlantis. Woolsey spolu s Gen. Nortonom, Dr. Weirovou, Sheppardom a ostanymi velitelmi na podiu vytvorenom z podstavca pre podperu mestskej lode, stal a vysvetloval situaciu ostatnym zhromazdenym. Recnil uz hodnu chvilu a takmer vsetko vysvetlil ostatnym, ked sa zo zastupu, ktory pocital niekolko tisicok hlav, pretoze tu bola aj posadka Daedala, ktory vcera pristal v jednom z hangarov zakladne, ozval hlas: "A ak nebudeme suhlasit, co sa stane? Postrielate nas?"

Woolsey: Nie, nepostrielame. Umoznime vam volny navrat na Zem pomocou hviezdnej brany. Kto sa chce vratit na Zem, nech sa postavi na lavu stranu tejto pristavacej plochy, teda blizsie k zakladni, kto sa chce pripojit k nam, nech ide na opacnu stranu.

Ludia chvilu vahali, potom sa vsak jeden vojak, u ktoreho bol zmysel pre vlastenectvo silny, vyrazil spomedzi zastupu a siel na stranu blizsie k zakladni, kde sa zalozil ruky a cakal na ostatnych. Ked ostatni zbadali jeho priklad, zacali ho vahavo nasledovat. Masa ludi sa rozdelila na dve mensie. Na jednej strane bola skupina niekolkych desiatok vojakov a dostojnikov, ktori sa chceli radsej vratit na Zem a na druhej strane podia zasa mnoho nasobne vacsia skupina vedcov a vojakov, ktori si uz privelmi zvykli na zivot v tejto galaxii a nemali strach z toho, zeby tu museli prezit cely zvysok zivota.

FADE OUT:

o dva dni neskor...

FADE IN:

INT: ZEM - SGC

General Landry sa nervozne prechadzal po chodbach SGC s pohladom, ktory by zabil aj ducha. Kazdy sa mu z bezpecnej vzdialenosti vyhybal ako by mal nejaku nakazllivu chorobu. Ako hurikan vtrhol do kontrolnej miestnosti, kde zbadal serzanta Silera, ktory uz nestihol ujst dalsimi dverami.

Gen. Landry (hrozivo): Siler, Uz sa ozvali?

Siler (bojazlivo): Este nie pane.

V tom okamziku sa zacal otacat vnutorny kruh na hviezdnej brane a rozozvucali sa alarmy. Serzant Siler si vydychol a ked zahlasil povinnu hlasku: "Neplanovana mimozemska aktivacia" sledoval na monitore zname symboly charakterizujuce Atlantis. Otocil sa na generala, ktory este stale stal za nim a sledoval jeho pracu: "Je to Atlantis, pane." General len odvetil: "Ved uz bolo nacase, otvorte Iris!" Stit na brane sa odsunul a vidime ako sa za nim vlni horizont brany. V tom sa z neho vynori postava. Je to general Norton a za nim dalsie a dalsie postavy personalu Atlantis. Landry zostava sokovane stat, ked vidi, ako sa miestnost s branou a prilahle chodby plnia byvalymi obyvatelmi Atlantis drziacimi v rukach vaky so svojimi osobnymi vecami. V tom uz vosiel do kontrolnej miestnosti general Norton a kyvol Landrymu, aby siel za nim do vlastnej kancelarie. Ked obaja vosli, Norton zavrel dvere a hned spustil...

Gen. Norton: Hank, volaj prezidentovi. Mame problem a velky. Na Atlantis vypukla vzbura. Woolsey priviedol byvalych agentov NID a postavil ich pod velenie doktorky Weirovej. Zabrali Atlantis aj Daedala. Spojili sa s domorodcami a vytvorili si vlastny stat. Nam povolili slobodny odchod naspat domov.

Gen. Landry: Takze tak? Oni chcu revoltovat?

Gen. Norton: Oni uz revoltuju. Odmietli uznavat dalej velenie SGC a aj IOA a osamostatnili sa.

Gen. Landry: To je zle, velmi zle. Mas pravdu, zavolam prezidentovi.

Sadol si za stol a zdvihol cervene sluchadlo...

Woolsey, Eldred, Mora, Sheppard, Caldwelld, Plk. Davidson, ako aj Rodney a Radek gratuluju Dr. Weirovej, ktoru prave v referende zvolili za kancelarku a predsednicku vlady. Vsetci su zhromazdeni na spodnom poschodi velina a pripijaju na zdravie novej kancelarky. Po vyhlaseni vysledkov volieb novej kancelarky, ako hlavy statu, Elizabeth vystupuje na balkon na prvom poschodi velinu a vymenuvava svoju prvu vladu. Dost sa jej pri tom chveje hlas, ked cita mena novych ministrov. Caldwella ako ministra vnutra, Shepparda ako ministra obrany, McKaya ako ministra vedy a vyskumu. Becketta ako ministra pre zdravotnictvo, Zelenku ako podpredsedu vlady a ministra vystavby, Woolseyho ako ministra pre hospodarstvo, Eldreda ako ministra pre narodnostne mensiny a dalsich. O hodinu neskor vsetci sedia pokope v rozsiahlej konferencnej miestnosti na prizemi velitelskej veze a spolocne formuluju nove zakony o vztahoch medzi domorodcami a pristahovalcami, ako aj ustavu noveho statu zalozenu na principoch prebratych z ustavy USA bez dodatkov, co si stihol pocas zasadnutia vyziadat Zelenka, ktory v tom mal zo zaciatku chaos a v com ho Eldred hned podporil. Vsetci sa zhodli na tom, ze planeta a aaj stat konecne dostane nazov a bude sa volat Ascanica. Uz bola takmer noc, ked sa unavene rozisli do svojich izieb.

FADE OUT:

o tyzden neskor...

FADE IN:

INT: ASCANICA - ATLANTIS - MIESTNOST S BRANOU

Na brane sa postupne aktivovali jednotlive chevrony a o chvilu uz bolo vidiet ako z brany vysplechol najpv ligotavy vortex, ktory sa potom ustalil a vytvoril horizont brany. Z brany vysiel Radim Ladon, vodca Geniicov a za nim styria jeho strazcovia. Zamieril k Elizabeth, ktora spolu s ostatnymi clenmi vlady cakala na hlavnom schodisku miestnosti veducom ku kontrolnemu centru a dalsim miestnostiam. Elizabeth zisla po troch schodikoch, ktore boli pred nou a vysla Ladonovi v ustrety.

Ladon (oficialnym tonom ale s usmevom): Kancelarka, Je mi potesenim a ctou gratulovat vam k zvoleniu do tohto uradu. V mene Genii vam gratulujem a zelam vela uspechov pocas vasej vlady.

Dr. Weirova: Dakujem vam. Toto je moja vlada. Ak si zelate, predstavim vam ich po jednom. A potom sa mozme vybrat na zakladnu, aby sme prerokovali tu vec, kvoli ktorej ste tu.

Ladon: O isteze. Bude mi potesenim uzavriet a potvrdit s vami nase byvale dohody o spojenectve medzi nasimi narodmi. Vedte ma prosim.

FADE OUT:

o tyzden neskor...

FADE IN:

INT: ZEM - SGC - KONFERENCNA MIESTNOST

Okolo velkeho stola sedia dostojnici a generalia vzrusene debatuju o vyvoji situacie v galaxii Pegasus.

Gen. Norton: Atomovkou ich neznicime. stit zakladne vydrzi mnohonasobne vacsie udery, ako jednu atomovku a proti palebnej sile oboch miest a zakladne nema Odyssea ziadnu sancu. Videl som, ako sme znicili jedinym uderom wraithsku flotilu, ked na nas zautocili. Silou ich nedokazeme porazit v ziadnom pripade.

Plk. Stanton: A co takto poziadat Genii o pomoc? S nimi by sme si uz potom lahsie poradili, ako s rebelmi.

Gen. Landry: To by slo skor. Musime vsak pocitat s diplomatickou sikovnostou Dr. Weirovej a s tym, ze si u vodcu Genii Ladona ziskali nejake sympatie. Vysleme Odysseu a Apollo, aby preskumali situaciu u Genii a podla moznosti ich postvali proti Dr. Weirovej a rebelantom. Ak by to nevyslo, tak mame problem a to velky. Koniec porady. Do prace...

INT: ASCANICA - ZAKLADNA - VELITELSKA VEZA

Dr. Weirova, Caldwell, Teyla a Eldred sedia v pracovni Dr. Weirovej a diskutuju o pristupeni Athosiancov k pripravovanemu paktu proti wraithom. Radek a Rodney sa medzitym hadaju pri zabradli na druhom poschodi velina o detailoch vystavby koridoru k stacionarnej brane na planete. Ich hadka sa rozlieha po celom veline.

Dr. Zelenka: Rodney, vravim ti, ze ten stit musi mat napajanie z osobitneho zdroja ako brana!

Dr. McKay: Preco? Ved ked ho napojime zo ZPM na zakladni, tak to bude mat ten isty efekt! Je to absurdne.

Dr. Zelenka: Ale kvoli obrane, Ak niekto vyradi stit zakladne, tak nech aspon ten na brane funguje! Mysli aspon trochu strategicky!

Dr. McKay: Dobre, spravme to podla tvojho. Ved nakoniec ty mas pod palcom vystavbu. Ja sa zahrabem niekde do laboratoria a budem mlcat a smiat sa, ked ti to nevyjde!

Dr. Zelenka: Dobre. Stavme sa, ze do tyzdna bude cely komplex brany hotovy!

Dr. McKay: V poriadku, prijimam stavku. Kto prehra, plati pivo pre vsetkych pocas podpisu paktu proti wraithom. Plati?

Dr. Zelenka: Dobre! Plati!

FADE OUT:

Takze toto je do buduceho tyzdna posledny diel poviedky, lebo idem na cesty a vratim sa az v nedelu, takze nebudem moct dat dalsie...
Az buduci tyzden...

Další

Zpět na Dokončené povídky