No tak som to konečne dopísal... kks tri krát som to dával do iného času
Snáď sa to bude páčiť ešte viac ako Avidemux.
5 nesplnená misia
Vždy som sa chcel dostať do vesmíru. Ale nie do toho okolo Zeme. Tam bol už snáď každý. Chcel som cestovať ku iným planétam. Niekam ku hviezdam. Aj som sa tam dostal. Ale teraz už piaty rok sedím vo vezení.
Každý kozmonaut pred tým než sa vôbec stane kozmonautom, musí zložiť prísahu. Niečo také, ako hypokratova prísaha. Volá sa Gagarinova prísaha, na počesť prvého kozmonauta, a hovorí o tom, že kozmonaut musí splniť každú misiu.
Pred dvadsiatimi piatimi rokmi som sa dostal do Ruského kozmického programu. Bol som mladý a neskúsený a moja prvá misia bola veľmi jednoduchá. Doviezť náklad z orbity Zeme na orbitu Mesiaca. Absolútne jednoduché. Stroje za mňa robili všetko. Potom ale nasledovali ťažšie a dôležitejšie úkony. Let na Mars, na Ganymédes a tak ďalej. Postupne ma povyšovali, až som sa nakoniec stal veliteľom výprav ku vonkajším planétam slnečnej sústavy ktoré sú vzdialené priemerne päť miliárd kilometrov. Mojou úlohou bolo zmapovať vzdialenú časť slnečnej sústavy. Našli sme tisíce planétok a všetky sme poctivo zakreslili do mapy. Po siedmich rokoch sme sa triumfálne vrátili a ja som sa stal hrdinom. Bol som povýšený na hlavného kozmonauta a stal som sa veliteľom prvej pozemskej lode schopnej cestovať rýchlejšie, ako svetlo.
Bola to pre mňa veľká česť. Bez rozmýšľania som to vzal. Mali sme ísť do slnečného systému Bety Pictoris vzdialeného osemnásť svetelných rokov, kde sa nachádza najbližšia obývaná planéta. Cesta tam a späť mala trvať osem rokov. Na lodi sme dvaja, ale len ja zostúpim na planétu a vyberiem reprezentatívne vzorky miestnej fauny a flóry, aby si naši vedci mohli spraviť predstavu o budúcej kolónii Zeme.
Avšak keď mi ukázali loď v ktorej strávim nasledujúcich osem rokov, bol som sklamaný. Dve malé izbičky, riadiace centrum a jedna veľká miestnosť. Počas letu sme mali robiť merania a vyhodnocovať výsledky. Meranie radiácie, odporu a tak ďalej. Nič pre mňa. Sklamaný som potom celý mesiac čakal na štart. Za ten čas som bol snáď vo všetkých televíziách. Celé ľudstvo mi závidelo. Ako prvý som totiž dostal možnosť navštíviť cudziu planétu vzdialenú svetelné roky. Niečo také v dejinách nemalo obdoby. Po štarte som si spravil celkom príjemný denný cyklus. Doprial som si veľa spánku a celkovo som poriadne zlenivel.
Cesta tam bola v pohode. Boli sme napätí. Môj spoločník Igor mi závideli. Aj on by rád išiel na cudziu planétu. Ale vybrali mňa. Keď sme prišli do slnečnej sústavy Bety Pictoris a naviedli sme loď na obežnú dráhu, naskytol sa nám nádherný pohľad. Videli sme oceány vody, zelené kontinenty, mraky, dažde, hurikány. Keby som si nepamätal na posledné štyri roky môjho života, bol by som si myslel, že sme na orbite Zeme.
„Veľa šťastia Samuel.“ Povedali mi, keď som vchádzal do modulu.
„Ďakujem. Budem ho potrebovať.“
„A pamätaj, máš palivo len na jeden let. Musíš zobrať čo najviac vzorkov.“
„No jasné. Ja viem.“ Povedal som podráždene. „Už tri dni ma poučuješ. Lezie mi to na nervy.“
„Prepáč kamarát. Ja len, No nič.“
„Tak fajn, stretneme sa o niekoľko hodín.“ Povedal som a zakrútil som uzáver. Bol som sám v module. „Štart.“ Povedal som si vlastne len pre seba, lebo ma nikto nemohol počul. Kotevné svorky sa uvoľnili. Cítil som menší otras a už som bol odpútaný od lode. Vtedy som po dlhom čase konečne uvidel Fénixa. Loď, ktorá nás tu dopravila a štyri roky nám poskytovala útočisko.
Planéta je o čosi väčšia ako Zem. A preto si budem musieť dávať veľmi veľký pozor, aby som stihol ubrzdiť a aby som sa nezrútil na pevninu ako meteorit. To by bolo veľmi zlé. Ja by som bol mŕtvy a celá misia a miliardy vložené do tohto projektu by boli zbytočné.
Po pristáti som zavolal: „Haló Fénix. Počuje ma niekto?“
„Áno počujem ťa.“ Radostne zvolal Igor. „Tak čo, aký bol let?“
„Nič ťažké. Úplne v pohode. Prosím ťa, vyrátaj únikovú rýchlosť aby som vedel, koľko môžem naložiť rastlín.“
„Jasné. O pol hodiny ti to pošlem.“
„Tak fajn.“
Zobral som si do ruky skener a prešiel som s ním niekoľko najbližších rastlín. Vyzerali trochu ako fialky. Potom som jednu opatrne vytiahol zo zeme. Na môj údiv okamžite zhnila a spráchnivela. Tak som vytiahol menší ker. A stalo sa to isté. Ani som ho nestihol doniesť do modulu.
„A sakra. Čo to sakra je. No nič, idem ďalej. Možno to spôsobila horúčava z pristátia. Snáď nájdem aj nejaké zvieratá.“ Rozmýšľal som nahlas zatiaľ čo som kráčal po kvetnatom koberci na povrchu planéty.
Dva kilometre od miesta pristátia sa však dialo to isté. Čokoľvek som odtrhol sa v okamihu zmenilo na prach. Vlastne nie. Aj ten prach o pár sekúnd zmizol, takže na preskúmanie som nemohol zobrať ani ten. Bol som zúfalý. Hnali sme sa tu štyri roky a teraz odídeme naprázdno? Tak to teda nie! Napadala ma už len jedna možnosť. Ak poškodím kvet či strom, tak okamžite uhynie. Ale čo ak by som ho opatrne vyhrabal a odniesol ho neporušený?
To bola posledná šanca. Z modulu som vybral skladaciu motyku a vykopal som ho. Nič sa neudialo. Bol úplne v poriadku.
„Tak čo? Koľko si toho doniesol?“ Spýtal sa ma Igor, keď som po dvanástich hodinách konečne priletel.
„Nie veľa, ale som rád aj za to málo.“
„Aha, no, dobre. A čo sa tam dole dialo?“
„Tak to by si neveril. Všetko ti rozpoviem, ale najprv mi pomôž odniesť všetky rastliny do mrazáku. Ale dávaj si pozor. Aj na najslabší dotyk reagujú veľmi zle.“
„No jasné, neboj sa.“ Ubezpečoval ma Igor nesúc dva provizórne kvetináče do kryogenického laboratória.“
Po tom, čo sme všetko odniesli som mu rozpovedal, čo som dole na planéte videl. Naštartovali sme motory, nastavili sme kurz späť na Zem a opustili orbitu.
Cesta späť bola hrozná. Nuda bola obrovská. Dni sa vliekli a každý mesiac mi pripadal ako pol roka. Boli to tie najnudnejšie a najzbytočnejšie štyri roky môjho života. Za ten čas sa neudialo nič zvláštne. Všetko išlo ako po masle. Na jednej strane sme boli radi, pretože nás nič neohrozovalo. Na druhej strane som sa však každý večer modlil, aby na druhý deň vybuchol reaktor alebo niečo podobné. Proste aby sme mali aspoň trochu vzrušenia. Ale nič sa nestalo. Stroje pracovali bez chyby a ja som prestával chápať, na čo sakra poslali aj nás. Veď tá loď bola plne automatická. Nechýbalo dlho a bol by som sa scvokol.
Konečne sme po štyroch rokoch prišli na Zem. Po pristáti na orbite nás srdečne privítali. Pribehli ku nám novinári a začali sa vypytovať, čo sa stalo, ako to tam vyzeralo a podobne. Ja som však len stroho skonštatoval že misia bola splnená a predieral som sa k východu.
Deň na to mi sa mi to bytu vlámalo prepadové komando a odvliekli ma tu do vezenia. Vraj za nesplnenie misie. V kryogenickom laboratóriu totiž nenašli žiadne známky po nejakom organickom materiály. Mne bolo jasné, čo sa stalo. Ale moja výpoveď bola na súde málo platná. Nik mi to neveril. Dokonca ani Igor. Odsúdili ma na doživotie.
Na svete neexistuje spravodlivosť.
A po tomto teraz pôjde zasa opár kratučkých poviedok