44. Staronoví soupeři
„Bylo to jak z hororu,“ vyprávěl Scott v jídelně SGC. „Přišli jsme na tu planetu – víte, kam? – k Heboritům. To jsou ti, které jsme sesbírali z asi tuctu planet, když je skoro úplně vyhladila ta pandemie. Na rozkaz shora je Země nechala pár let na pokoji, než k nim poslala tým, a musím říct, že se tam docela dobře zabydleli. No, a teď nás tam teda poslali rozvíjet obchod, ale nikdo tam nebyl. Nejenom okolo Brány, ale vůbec na planetě. Ani noha. Nejdřív velitele týmu napadlo, že se místní někam schovali, protože jsou v našem krásném společenství nováčci a ještě nevědí, jak to chodí, když přijde elita, ale nebyli vůbec nikde.“
„A co jste udělali?“ zeptal se jeden z mužů u stolu. Předtím poslouchal tak pozorně, až mu jídlo vypadávalo z pootevřených úst. Scott se na něj s despektem podíval.
„Taky nováček, co?“ ušklíbl se. „No, zásoby byly připravené u Brány, tak jsme je vzali a vrátili se. Velitel právě podává hlášení starýmu. Říkal, že možná pošlou loď, aby se na Heborii podívala z vejšky a zkontrolovala známky života,“ ukončil důležitě svoje vyprávění.
Velitel Scottova týmu plukovník McConnor seděl v pracovně generála Davise a čekal, až nadřízený domluví se sluchátkem telefonu. Napadalo ho při tom, jak generál za poslední dobu zestárnul. Dříve tmavé vlasy měl šedivé s bílými prameny a kolem úst se mu objevily vrásky, které tam ještě nedávno nebyly.
„Dobře… dobře… děkuju,“ uzavřel generál telefonní hovor, položil sluchátko, podíval se na plukovníka a usmál se.
„Oregon už se chystá na cestu k Heborii. Byl poblíž, tak to není taková zajížďka. Ta vaše zpráva je trochu zneklidňující, vždyť víte, co se stalo naposledy, když začali mizet lidé z planet.“
McConnor zamračeně kývl. Od poslední bitvy se Shermaal už sice uběhlo skoro dvacet let, ale mezi lidmi s náležitou prověrkou to byla pořád zpráva číslo jedna. Naštěstí, pomyslel si plukovník. Kdyby takové zprávy přibývaly, neměl by je kdo číst, protože celá Mléčná dráha by byla liduprázdná.
„Běžte si odpočinout,“ mávl rukou Paul Davis v propouštěcím gestu. „Hlášení mi za celý tým přinesete v osmnáct nula nula.“
„Ano, pane. Děkuji, pane.“ McConnor vstal ze židle a odešel.
Paul se díval na zavřené dveře a vypadal, jako by ještě někoho očekával. Dveře zůstaly zavřené a generál po chvíli sklonil hlavu ke složkám rozházeným po celém stole.
Plukovník Martens se na palubě Oregonu zavrtěl v kapitánském křesle. Nechtěl dávat najevo nedočkavost, ale bylo to těžké. Když za ním přišli s tím, že by měl převzít vedení jedné z nových vesmírných lodí a opustit své místo na Daedalovi, nedokázal říct, jestli je víc potěšený nebo vyděšený. Vzal si dvacet čtyři hodin na rozmyšlenou, a pak souhlasil. Bylo mu jedno, že je zřejmě jediný důstojník, který o něčem takovém vůbec přemýšlel, místo aby okamžitě skočil po příležitosti.
Oregon. Musel přiznat, že se mu ta loď líbila. Nebyla tak hranatá jako Daedalos, a její uspořádání bylo jiné. V klidovém stavu neměla žádné výrazné výčnělky, protože všechno bylo ukryto pod vnějším pláštěm nebo v jeho nenápadných prohlubních. Vypadala jako zploštělé vajíčko. To bylo ale jenom zdání, protože plavidlo se dokázalo během pár vteřin změnit z vajíčka v ježka a jeho ostny byly smrtící.
Průzkumná mise sice nebylo přesně to, co by si Martens pro tak dokonalou loď, jakou byl Oregon, představoval, ale na druhou stranu si celá Mléčná dráha užívala roky pokoje a klidu po zničujících útocích Shermaal a touha po lítých bojích nebyla tak úplně na místě.
Jenom jestli nám ty roky klidu a pokoje nekončí, blesklo Oliveru Martensovi hlavou, když se z pilotního křesla ozvalo potvrzení o přiblížení k soustavě s Heborií.
„Zpomalit na podsvětelnou rychlost, připravte skeny povrchu planety, obsadit bojová stanoviště,“ řekl Oliver do interkomu. Tu poslední frázi si prostě nemohl odpustit, i když bylo vysoce nepravděpodobné, že by na ně v okrajové soustavě s jedinou obyvatelnou planetou bez většího přírodního bohatství čekal nějaký nepřítel.
Kapitán Remerová u zbraní ani nemrkla a stručně se zeptala: „Štíty, pane?“
„Jistě,“ potvrdil plukovník. „Jakmile se dostaneme na orbitu planety, nastavte pohyb lodi na pátrací mód. Nechceme se tady zdržovat zbytečně,“ obrátil se vzápětí na majora Edgana Ruize.
„Mohli odejít Branou,“ navrhla doktorka Lertová po prvním průzkumu, který na planetě neukázal ani stopu po obyvatelích.
„Všichni?“ povytáhl obočí Oliver. „Některé vesnice jsou od Brány v takové vzdálenosti, že by to museli chystat měsíce dopředu. Pokud jsou mé informace kompletní, tak jsme s nimi měli dobré vztahy a něco takového, jako velké stěhování, by před námi netajili. Navíc mě plukovník McConnor ujistil, že v opuštěných obydlích, která prohlíželi, zůstal všechen jejich majetek i zdravotnické vybavení, které jsme jim nechali. Hebroriané by to dobrovolně neopustili. Nečetla jste zprávu?“
Doktorka trhla rameny. „Pak už zbývá jenom možnost, že je všechny někdo přenesl do vesmírné lodi něčím jako je asgardský paprsek,“ řekla podrážděně. Zprávu pročetla zběžně a nevěřila ani polovině z toho, co tam bylo napsáno.
„Kdo všechno má asgardskou technologii nebo něco podobného?“ zeptal se Oliver. „Noxové? Tollani? Ještě někdo jiný?“ navrhoval.
„Ani stopa po noxských nebo tollanských plavidlech. Ani žádné známky po tom, že by tuto soustavu vůbec kdy navštívili,“ hlásili od senzorů.
Doktorka se ošila. Tak důkladný rozbor svého okamžitého nápadu nečekala. Byla na lodi nová a právě ji napadlo, že se studiem ještě zdaleka neskončila. V tomto prostředí se bude učit ještě dlouho.
„Wraithové,“ řekl někdo, koho Oliver nedokázal identifikovat.
„Cože? Prosím, vystupte,“ požádal.
Starší muž se vymanil z hloučku kolem komunikace a stoupl si před plukovníka do pozoru.
„Major May, pane. Wraithové z galaxie Pegas používali sběrný paprsek na svých stíhačkách ke sklizni, jak tomu říkali, a…“
„Děkuji, majore, jsem obeznámen s praktikami Wraithů, ale ti jsou v Pegasu, ne? Jejich příletu do Mléčné dráhy jste přece zabránili.“
„Tehdy ano, pane.“ Na majoru Mayovi bylo vidět, že by chtěl ještě něco dodat, ale zůstal potichu. Jedno přerušení mu stačilo.
„Můžeme nějak potvrdit nebo vyvrátit přítomnost Wraithů?“ zeptal se Oliver.
„Možná,“ řekla váhavě Remerová. „Pokud použili zbraně v těch rozbořených obydlích, mohli bychom rozpoznat nějaké zbytkové stopy.“
„Víte, po čem se dívat, kdyby se jednalo o Wraithy?“ ujistil se plukovník.
Remerová kývla.
„Povedete výsadek do nejbližší poničené vesnice, Remerová. Vyberte si k sobě, koho budete potřebovat,“ otočil se Oliver ke své taktické důstojnici. „My zatím budeme pokračovat v pátrání z orbity. Třeba přece jenom někdo zapomenutý zůstal na povrchu.“
„Tady prostě nebudou fungovat tak dobře, musíme na orbitu a pokud možno ještě dál,“ snažil se Jay Felger vysvětlit problémy se senzory Atlantis. Antické Město se vznášelo uprostřed oceánu daleko od všech lodních i leteckých drah, kterých po pandemii rapidně ubylo.
„Nebudu vám vysvětlovat technické specifikace, to bychom tu byli ještě za měsíc!“ rozzlobil se Jay a jeho přátelský obličej se stáhl nevolí.
Generál Davis si smutně pomyslel, že móresy, které zavedl Rodney McKay, se z jeho bývalých spolupracovníků těžko vykořeňují, a zeptal se ještě jednou: „Můžete zjistit, jestli jsou v této galaxii nějaké neznámé lodi? Alespoň v přiměřeně vzdáleném okolí, doktore.“
Jay se chytil za pár šedivějících pramenů na skráních, ale pak se uklidnil a ruce spustil dolů. Zhluboka si povzdechl a na vedlejším počítači zadal pár příkazů.
„Pokusím se, generále. Jen jsem chtěl upozornit, že mimo planetu by byl dosah senzorů mnohem větší,“ zkusil to ještě jednou.
„Řekněte mi, co vidíte právě teď. Prosím,“ trval na svém Paul.
Jay po něm šlehl pohledem a spolkl nepříjemnou odpověď o neodbytných generálech.
„Nic zajímavého,“ zamumlal. „V dosahu senzorů není nic, co by nás mohlo… moment.“ Otočil se k vedlejšímu počítači celým tělem a něco v něm dlouze zkoumal.
„Doktore?“ nevydržel generál čekání.
„Jayi!“ vykřikl, když se mu dalších pár vteřin nedostalo odpovědi.
„Co? Aha. Ach. To nic,“ zakoktal se doktor Felger. „To byla jenom kometa. Její složení je trochu odlišné od toho, co je běžně k vidění, tak jsem – ne, generále, žádné neznámé a dokonce ani žádné známé lodi v dohledu nejsou.“
„Škoda,“ povzdechl si Paul pro sebe. Podle Jayova zakoulení očima pochopil, že mikrofon tlumočil i to, co nebylo určeno cizím uším. „Děkuji, doktore,“ kývl hlavou. „Trochu to sledujte, a kdyby něco…“
„Hned zavolám,“ ujistil ho Jay. Přerušil spojení s SGC a zabral se znovu do sledování zvláštní komety. Senzory hlídající lodě v okolí Země se zobrazovaly na pozadí a ukládaly na jeden z těch Zelenkových umělých krystalů. Ty věcičky do sebe dokázaly natáhnout hodně velkou spoustu dat. Jay se znovu podíval na ztemněnou obrazovku, kde byl před chvílí generál Davis, a potřásl hlavou. Kdyby mu Paul pořád neskákal do řeči, Jay by mu připomněl, že skeny okolí provádí Atlantis pravidelně, a proto chtěl pro větší dosah mimo planetu. Takto dostal generál jen data, která zasílali v průběžných hlášeních každý týden, pokud se nedělo něco výjimečného.
„Někoho jsme našli,“ vyhrkla doktorka Lertová. „Pohoří jihovýchodně od oceánu. Objevil se signál a zase zmizel,“ komentovala dění na svém monitoru.
„Přesnější určení?“ chtěl vědět Oliver.
Lertová se zamračila, jak se snažila si vzpomenout, kde přesně se signál objevil. „Severní část toho pohoří, víc zatím… je tam zase! Ukládám.“
„Výborně. Připravte asgardský paprsek. Jakmile se znovu objeví, přeneste ho sem.“
Trvalo ještě pár desítek minut, než se na můstku Oregonu objevil mladý muž se zabitým zvířetem podobným antilopě na rameni. Zmateně se rozhlédl, ale vzápětí shodil zvíře na zem, přikrčil se a směrem k Oliverovi zvedl špičku oštěpu.
Plukovník Martens mávl rukou v uklidňujícím gestu.
„Nikdo vám tady neublíží. Jsme přátelé. Já se jmenuji Oliver. Pátráme po tom, co se stalo na vaší planetě. Jste první, koho jsme našli. Můžete nám říct, kam se všichni ztratili?“
Mladík se pomalu narovnal, ale oštěp držel stále připravený k obraně.
„Já jsem… lovil,“ soukal ze sebe pomalu.
Oliver kývl a čekal, co uslyší dál. Podle mladíkova vzezření usoudil, že by bylo zbytečné se ho ptát, dokud se sám trochu nerozpovídá.
„Zvíře,“ pokračoval lovec a ukázal na mrtvolu u svých nohou, „utíkalo. Běžel jsem za ním do jeskyně, zahnal ho do rohu a zabil. Když jsem se vracel…“ Slova se mu zadrhla v hrdle.
Na můstku by bylo slyšet spadnout špendlík, kdyby někdo nějaký měl a upustil. Všichni pozorně poslouchali trhané vyprávění.
„Vyšel jsem z jeskyně a nad vesnicí -,“ zvedl ruku, aby naznačil vznášející se předmět. „Přišly stíny a létaly kolem mě. Vzal jsem kořist a vrátil se do jeskyně. Hledali mě, ale nenašli,“ Zatvářil se potěšeně.
„Viděl jste, jak vypadali?“ zeptal se major May. Pomalu přistoupil k mladíkovi s tabletem v ruce. „Takhle? Nebo takhle?“ Ukazoval mu postupně obrázky různých typů lodí i ras. Mladík potřásal hlavou a mračil se. Každou chvíli vrhal pátravé pohledy kolem sebe.
Major May se krátce podíval na Olivera a posunul další obrázek.
„Ano. To jsem viděl,“ souhlasil mladík. „To bylo nad vesnicí.“ Podíval se na další fotku. „A tihle mě hledali. Jsou to přátelé? Pomohli by mi?“ zeptal se hned.
„Ne. Tihle nepomáhají, tihle zabíjejí. Jestli je ještě někdy uvidíte, schovejte se.“
„Pane,“ ozval se major Ruiz. „Prozkoumali jsme celou planetu.“ Počkal, až se k němu Oliver obrátí a zavrtěl hlavou na znamení, že kromě mladíka nikdo jiný nepřežil.
Plukovník si tiše vzdychl. Nechtěl chlapce nechávat na planetě samotného. Budou ho muset vysadit někde jinde, kde jsou lidské osady.
„Děkujeme. Seržant Kawato ti ukáže, kde si můžeš odpočinout. A také, kde dostaneš jídlo,“ usmál se na mladíka, počkal, až odejde, a obrátil se k Ruizovi:
„Prohlédli jsme všechno? Nemohl tam ještě někdo zůstat?“
Edgan se podíval na svůj ovládací pult a pokýval hlavou. „Všechno, pane. Planeta je prázdná.“
„Pane?“ dožadoval se pozornosti May.
„Ano, majore, ukažte to.“ Oliver poposedl v křesle, jak se připravoval na špatné zprávy. Mlčky se zadíval na dvě fotky, které mladík označil. Na okamžik zavřel oči. Léta klidu končí, napadlo ho.
„Odvolejte Remerovou a spojte mě se Zemí,“ řekl nakonec. Kývl, že major může odstoupit.
„Spojení navázáno, mluvte, pane.“