Tak ja daval Visty svymu brachovi na pc, ale jen kvuli omezovani uctu aby na tom nemoh sedet celej den a tady jsou moje zkusenosti:
Krok První sehnání instal DVD: No problem.
Krok Druhý instalace: podle mého názoru by se operační systém neměl instalovat dvě hodiny
Krok třetí Siť: Zde už se objevují opravdové problémy. první problém byl sehnat ovladače na Wi-Fi síťovku, po asi hodině hledaní jsem našel správné ovladače (Podotýkám že tam jsou Win Vista Home Basic, a špatně rozpoznaly tu síťovku). Myslel jsem si Hurá problém vyřešen, ale ono nic. Další věc která mě zklamala byl vynucený restart systému (dyť přece podle jejich skvělého popisu, by se to mělo stávat jen ve vyjímečných případech (mezi které instalace ovladačů nepatří, snad přece nepředělávám jádro, nebo ano?)). Po restartu dám vyhledat dostupné síťe, a ono nic, síťovka se sama vypla (podotýkam že pod Win XP a dokonce i pod Lin Ubuntu bežela naprosto bez problémů.). /plně vypnout a zapnout ať si pc oašahá periferie. Znova vyhledat síťe a ..... Hurá požadovaná síť je zde. Připojim se v pořádku, žaškrtnu připojit automaticky po startu.
Krok čtvrtý instalace her: Bratr hraje pouze Freelancera, který šel nainstalovat poměrně v pořádku, SP bežel bez problémů, ale problém nastal u MP připojil se k master serveru, ale k jeho hernímu serveru už ne, ani náhodou....po asi třech dnech jsem zjistil, že je to tím, že mám nainstalovaný i Avast (se kterým mi to pod WinXP normalně běželo.)
Teď zpět k síti: Druhý den zapl počítač a on se nedokázal připojit, že si má ověřit nastavení zabezpečení zda koresponduje s nastavením síťě, asi 10x jsem dal že koresponduje až po desátý se to dokázalo připojit, tak to šlo každý den, po čase jsem zjistil, že Vista nekomunikovala pořádně s DHCP serverem na routeru.
Tak tohle je proč si o Vistách myslím že jsou shit. Takhle by se User Friendly a Easy sytém (jak ho Microsoft rád popisuje) neměůl chovat.
P.S.: Bylo to na AMD Athlon 2.4GHz, 1GB Ram, ATi Radeon (typ presne nevim) 128 MB, Seagate IDE 200 GB