Já si dovolím komentář k výběru v anketě, proč to a ne ono. Jednak omezení číselné. Největší mocnosti jsou jasní - lidi (z Federace, protože ti zastupují takovou tu největší skupinu, se kterou se v ST setkáváme, tedy s lidmi od Starfleet a ti jsou obecně chápáni jako ti čestní a dobří, přinejmenším plus mínus), Klingoni, Romulané, Vulkánci, Cardassiané, Borg a taktéž Ferengi, nejprofláknutější rasy
. Borg jako mocnost v Delta kvadrantu, v Gama zase Changelings (v závorce Dominion, aby bylo jasné, že se tím myslí ta rasa, ne Odo, který byl poněkud netypický). O Jem'Hadar si myslím, že jsou dostatečně popsaní na to, aby mohli taktéž tvořit zástupce rasy. Bajorani...ti tam jsou taky furt a je jich tam hodně, takže se dá určit povaha rasy. Andoriané - sice je tam hodně Shran, ale nejen a opět jsou celkem solidně popsaní. Kazoni se taky objevují víckrát.
A proč tam nejsou:
Denobulané - o těch je sice něco informací, ale obávám se, že by lidi hodnotili spíše na základě konkrétního jednoho jedince (jako, já mám Phloxe velice ráda, ale jinak se s Denobulanama setkáváme dosti málo...a jestli chce někdo hlasovat pouze na základě informace, že může mít víc žen/mužů...ehm...
).
Xindi - nad těmi jsem přemýšlela více, ovšem je jich příliš mnoho a každý je jiný (hlasování je limitované). Dávat tam někoho a někoho ne mi nepřijde moc dobré. Pět možností jedné rasy.
...původně tam mělo být v hlasování ještě "Jiní", ale to se tam prostě nevlezlo, tak pokud fandíte někomu jinému, tak to sem prostě napište
.
Sulibani - jo, ti by tam mohli být. Přiznám se, že na ty jsem pozapomenula (protože původní seznam je v pc, který teď nefunguje
). Ale zase bych je řadila na roveň těm, co tam jsou...těžko říct, jestli kvůli nim někoho vyhodit...
. Imo je to docela vyrovnané.
Jo, že je to DS9 orientované...ale tak ty rasy tam byly hodně...prostě tedy mě přijde, že v DS9 bylo dost ras
. Ale je tam snad i dost zástupců jiných. Snažila jsem se vybrat ty, co by se dali hodnotit právě jako rasa (a ne jedinci), co jsou známí a slušně popsaní.