velmi moc zjednodušený postup:
kopím materiál
samotná práce:
pokud jsem už nekoupil nějakou "tyčku" tak musím opracovat, tedy vrazit hranol do soustruhu a dělat, pokud je na celé délce jeden průměr je to v pohodě, ale jinak to není pr*el)
nadále musím vyrobit dva díly na konce "tyče":
můžu vyrábět buď ručně (a že ruční práce je dneska sakra drahá) nebo si můžu pomoci stroji, ale každý použitý stroj zvedá hodnotu výrobku... osobně si už nepamatuji přesně jak tyčovka vypadá, takže typuji že bych použil spodní frézku, nějakou pilu, dlabačku (ne ruční vrtačka by mi nestačila), ruční frézku, srovnávačku a pravděpodobně protahovačku + nezbytné vybavení truhlářské dílny. Nadále ruční broušení (zde stroj nepomůže), poté nějaké ty rysi aneb vzít do ruky řezbářské dláta a makat, pak se to musí namořit, nalakovat... opět jsou možnosti....ručně, nebo pistolí(zde nutnost odsávání) (postup není chronologicky)
no když na to tak koukám tak to jde, ale osobně bych nerad dělal na spodní frézce (nemám jí rád - je to extra nebezpečný stroj), ale neříkám že bych tam nedělal)
další možnosti výroby je kopírovací frézka (zde postačí jedna hotová šablona (tedy jedna přední a jedna zadní část) frézka udělá až 90% práce, záleží na použitých frézách,ale zabere to dost času a opravdu není levná, zato vyrábí hned dvě kopie naráz)
nebo lze použít CNC frézku, což je ještě dražší, stroj + programi + práce, ale zas když už to má člověk jednou nakreslený, tak jen mění materiál a PC pracuje sám... ovšem na tohle by bylo potřeba už nějaké lepší 3D (cena roste)
osobně jsem ale kopírovací a cnc frézky neviděl u žádného živnostníka, dokonce si to nedokážu ani představit že by někdo takto vyhazoval prachy + ty prostory, a další potřebné zařízení...)
další možnost je celé z jednoho kusu materiálu ,ale tu práci si nedovedu a snad ani nechci představit. Už jen ta cena materiálu (velikost + jakost a samozřejmě nějaké měkčí dřevo, nejlépe lípa). A pak to vyřezávat celé ručně... i když v některých místech by pomohla třeba vyřezávací pila (ruční, pásovka,...) ale stejně by ta cena šla hooooooodně vysoko
nakonec tedy do ceny
veškeré režije, výrobní, spotřební...(energie, odpisi strojů,....); případné mzdy; materiál; případný pomocný materiál (zde snad není); zisk; a na konec pravděpodobně DPH
a málem bych zapomněl i na poštovné a balné.
Veris: sakra jsi si šlehnul ne
(nic osobního)
btw: snad je to vše, takhle z hlavy se to blbě vypisuje
edit: cena mi přijde více než luxusní