začáteční proslovy mě nějak došli, takže to zkrátím. Dneska vám sem přináším pokračování pátého dílu a doufám, že se vám bude líbit a že ho kladně budete hodnotit. Budu ráda za každý komentář.
Takže přeji krásné čtení a komentujte co nejvíce.
Epizoda 5 : Maskování, part 2
Země, SGC, pracovna Carterové – o několik hodin později
Kevin byl se Sam v její kanceláři, kde studovali nějaké papíry. O’Neill za nimi přišel a Carterová hned řekla: „Má pravdu, pane. Mark IX vyslaný přímo za horizont události tak, aby síla nebyla absorbována aktivní červí dírou, by zničila bránu a přerušila spojení.“
„Jo. To jsem měl vědět“, s těmito slovy přistoupil blíže k oběma.
„Takže už mu věříte?“ zeptala se Carterová.
„Upřímně, doopravdy nevím“, odpověděl O’Neill.
„V tom případě je detektor lži k ničemu“, řekl Marks.
„Ne, o to se nebojím. Myslím, že máme něco lepšího.“ Sam s Kevinem pohlédli na O’Neilla.
„Vážně?“ zeptal se Marks.
„Jo“, odpověděl O’Neill.
„Tak my posloucháme“, řekla Carterová a oba sledovali O’Neilla.
Prostor, Země, Odyssey, zadržovací místnost
Tentokrát za Danielem přišel Teal’c, který stoupnul blízko k němu.
„Čím déle jsem pryč, tím větší bude mít Adria podezření.“
„Proč jsi na té planetě kázal těm lidem?“ zeptal se Teal’c.
„Cože? Já už jsem ti říkal, že jsem zjistil, že tam budete, takže jsem se nechal vámi chytit“, odpověděl zmateně.
„Ty mi nerozumíš, Daniele Jacksone. Proč nebylo Adrii podezřelé zrovna toto? Kázal jsi na bezvýznamné planetě lidem, místo dokončení té zbraně.“
„Vlastně, ona byla ta, která mi zabránila, abych ji dokončil.“
„Proč?“
Prostor, Orijská loď, komora – o několik týdnů dříve
Merlinovo zařízení se nacházelo v komoře, kde Daniel využívá stroj k budování zbrani. Velké kusy zapadaly postupně na místo. Najednou se za ním objevila Adria, která na něj položila ruku, pak šla k přístroji, který byl skoro hotov.
„Jsem skoro hotov.“
„Já vím. Musíš pro teď přestat.“ Daniel vyhověl Adrii a přestal s budováním zbrani. Otočil se a šel k ní.
„Bojíš se, že Antikové nám tu zbraň vezmou dříve, než ji budeme moci použít.“
„Už kdysi jednou zabránili jejímu vzniku. Máš Merlinovy vědomosti. Vědomosti z doby, kdy byl povznesený.“
„Ale když ji nedokončím…“
„Já vím. Pro tuto chvíli musíš pomoci získat další energii z následníků na naši stranu.“
Prostor, Země, Odyssey, zadržovací místnost – současnost
„Původně měli Oriové v plánu proměnit celou naši galaxii, aby shromáždili dostatek sil k poražení Antiků. Ale i konflikt na takové úrovni není zadarmo. Teď ale mají zbraň, která dokáže zničit všechny povznesené bytosti v celé galaxii na jedno použití. Jenom potřebuji Antiky dostatečně zabavit, aby ji mohli použít.“
„Bojovat s nimi v dostatečně dlouhém boji, aby dokončili tu zbraň.“
„A pak ustoupí do bezpečí, než ji Adria použije.“
„Je-li pro Antiky ta zbraň hrozbou, proč nezasáhnou a nevezmou si ji?“ zeptal se Teal’c při pochodování kolem Daniela.
„Nemám vůbec tušení. Možná chtějí dát mému plánu šanci, aby fungoval. Tak či tak, Oriové stále věří, že potřebují zvýšit svou moc, aby zvýšili své šance na úspěch.“
„Více síly. To také znamená, že budou potřebovat více věřících.“
„Přesně tak. Adria na tom tvrdě pracuje, což mi dává možnost ukrást tu loď i se zbraní na palubě. Kdybyste mi jen věřili, že jsem pořád na vaší straně.“ Daniel na chvilku zvýšil hlas a přitom se díval na Teal’ca. Pak se zhluboka nadechnul a s vážnou tváří tiše říká: „Dochází nám čas.“
Země, SGC, zasedací místnost
Marks, Carterová, Mitchell a Vala sedí s O’Neillem kolem stolu. Brzy za nimi přichází Teal’c se slovy: „Věřím, že Daniel Jackson mluví pravdu.“
„Samé dobré zprávy“, řekl O’Neill a ukázal palcem na Landryho kancelář, ve které byl Landry spolu s Richardem Woolseym. Landry otevřel dveře se slovy: „Musíte jim to říct sám. Já na to nemám žaludek.“ Jakmile to generál dopověděl, do místnosti za ostatními přišel Woolsey.
„To je v pořádku, pane. Generál O’Neill s námi vše prošel. IOA to celé popletla“, řekl Mitchell.
„Ne, myslím, že nevíte vše.“ Všichni se najednou zaměřili na Woolseyho, který k nim přišel blíže.
„Já… Musíte pochopit, že jsme zvážili všechna dostupná fakta, ale hlavně, i přes to, jak je to těžké, obávám se, že nemáme jinou možnost.“ Mitchell vstal a řekl: „Tak nám řekněte, o co vám vlastně jde?“
„Ujišťuji vás, že tohle je nejtěžší rozhodnutí, které jsem kdy udělal. Ale beru za něj plnou zodpovědnost. Na základě mého doporučení, IOA navrhla prezidentovi, aby byl život Daniela Jacksona ukončen, okamžitě.“ Všichni se podívali na Woolseyho a doufali, že to nemyslí vážně. Jenže i přesto to tak Marks nenechal být. Stoupnul a přišel k němu blíže.
„Pane Woolsey. Vím, že to slýcháváte od každého, takže mě to nenuťte říkat. Už tolikrát jste toho tolik podělal a my jsme to za vás museli zpravovat“, dosud vše řekl Marks klidným hlasem, ale při další větě ho zvýšil: „Takže, jestli vás uvidím na mé lodi, postarám se o to, abyste skončil zavřený v cele. K doktoru Jacksonovi se nikdo nepřiblíží, dokud za něho ručím já na palubě Odyssey. Je vám to jasný?“ Marks byl vyšší než Woolsey a tak on musel zdvihnout hlavu, aby se mu podíval do očí. Jen co se na něj uraženě podíval, odešel z místnosti. Marks pak pohlédl na Landryho se slovy: „Doufám, že jsem vám tím nějak nezavařil.“
„Ne, myslím, že jste udělal správně“, řekl místo Landryho generál O’Neill.
„Tak já zkusím jít ještě za Danielem, třeba mi ještě něco řekne“, řekla Vala a odešla z místnosti.
„Generálové, vím, že do toho nemám co povídat, ale kdybych byl na vašich místech, vyškrtl bych IOA z našeho seznamu. Než bylo všechno po jejich, bylo všechno v pořádku“, jakmile to Marks dopověděl, opustil místnost stejně jako Vala.
„On má vlastně pravdu“, řekla souhlasně Carterová a s Mitchellem vstali ze židlí. O’Neill s Landrym se na ní podívali a O’Neill souhlasně přikývl.
„Měli bychom s tím něco udělat a to co nejrychleji, než se Woolsey dostane na Odysseu přes Marksův rozkaz ho tam nepouštět“, řekl Mitchell.
„Pokusím se s ním ještě promluvit, než ho nechám hlídat“, řekl Landry.
„Tak já jdu pokusit se ještě něco vymyslet“, řekla Carterová a odešla z místnosti.
„Takže, o co sakra jde?“ zeptal se Jackson, když Vala seděla na jeho klíně.
„To a tohle. Však víš, jako obvykle. Nevěřil bys, co se děje v televizi.“
„Víš, že na vás nerad tlačím, ale dochází mi čas.“
„No, to nám také.“
„Ano, jasně. Než přijdu na to, jak překonat tohle zařízení. Myslel jsem, že mi Teal’c věří.“
„Ten ti věří.“
„Jack?“
„Ten je taky na tvé straně. Ale je tu jeden chlapík, který jaksi zastupuje vaši vládu.“
„Woolsey?“ Daniela to ani nepřekvapilo, že je to zrovna on.
„Nemůžu si tím být úplně jistá, ale myslím, že tě asi nemá rád.“
„Chce mě nechat zabít, že jo?“
„No, nevím, jak vážný je, mě připadal jako vtipálek, než se tě zastal podplukovník Marks. A za to bys mu měl taky poděkovat.“
„A za co?“
„Že nařídil, aby se k tobě Woolsey ani na metr nepřiblížil.“
„Pak mu poděkuji. Jenže Woolsey je jeden z těch, kteří chtěli udržet Khaleka naživu a využít ho.“
„Khalek?“
„Byl to Anubisův vyvinutý napůl syn. Dva lidé přitom zemřeli, ale mohlo to být mnohem horší.“
„Tak teď, když o tom vím, vypadá to, že je to na něm. Ale neměj strach, jestli na to dojde, tak mám plán.“ Vala poplácala Daniela na stehna a pak z něj slezla.
„Tak ty máš plán? Skvělé. A co je to za plán?“
„No, když jsem řekla, že mám plán, myslela jsem tím, že mám v plánu vymyslet plán. Takže až… Ne, jinak. Jestli bude nejhůře, pak budu mít plán. Celé odpoledne mám volno… na plánování.“
„Věříš mi, že ano?“ zeptal se vážně a Vala odpověděla kývnutím hlavy.
„Dobře, protože já ti nevěřím.“ Vala posunula židli, která byla poblíž ní, blíže k Danielovi a sedla na ni.
„Představ si, že by naše pozice byly obráceně. Co bys udělal?“ Daniel naklonil hlavu a díval se na ni ostrýma očima.
„Já vím, že jsi mi věřil, i když jsi měl mnoho důvodů nevěřit. Ale možná jen já vím, jak nebezpečná a mocná je Adria. Neexistuje žádný důkaz, jen tvoje slovo. Mělo by to stačit, ale v sázce je moc.“
„Nenechal bych tě zabít.“
„Ovšem, že ne. A já je to nenechám udělat tobě. Ale podpořil by si mě, kdyby to, co bych navrhla, mohlo otevřít dveře ke konečnému vítězství Oriů? Ne, i kdyby byla sebemenší šance, že bych mohla lhát. I kdyby tu byla nejmenší pitomá pochybnost.“ Jakmile to Vala dopověděla, vstala ze židle a odešla z místnosti, kde Daniel zůstává zticha.
Země, SGC, Landryho kancelář
Generál O’Neill spolu s Woolseym sedí v křeslech naproti Landryho, který sedí za stolem s opřenýma rukama o stůl.
„To je blbost! Plýtváte naším časem“, řekl O’Neill.
„Doktor Jackson byl ten, kdo byl přesvědčen, že bychom měli Khalaka zabít.“
„Bylo to monstrum stvořené Anůbisem“, řekl O’Neill.
„A doktor Jackson je teď možná ještě větší hrozbou.“
„Myslím, že kdyby byl Jackson naší hrozbou, že by ten proti-převorský přístroj překonal už dávno“, řekl Marks, který náhodou zaslechl jejich rozhovor, když procházel kolem kanceláře.
„Vy byste se do toho neměl plést.“
„To řekl kdo?“ zeptal se O’Neill, který se zastává Markse.
„Myslím, že tu zde padlo klíčové slovo možná. Stále nevíme, o co přesně jde“, řekl Landry a Marks zůstal stát mezi dveřmi.
„A než to zjistíme, může už být pozdě. Víme, že proti-převorská zbraň účinkuje jen po určitou dobu. Potom už ho nebudeme moci zastavit.“
„Tak teď mě dobře poslouchejte, protože to řeknu jenom jednou. Zabijete ho, jen přes moji mrtvolu“, zdůraznil O’Neill natolik, že se ho málem Woolsey leknul.
„Očividně potřebujeme prodiskutovat nějaké reálné možnosti“, řekl Landry.
„Nemůžeme doktora Jacksona dlouho držet a nemůžeme ho propustit s tím, co ví“, řekl Woolsey.
„Kdyby opravdu propadl vlivu Oriů, jak říkáte, pravděpodobně už by od něj všechno věděli.“
„Co navrhujete?“ zeptal se Woolsey.
„No, doktor Jackson tvrdí, že se brzy vrátí jeho staré já. Musíme ho držet jen tak dlouho, dokud neuvidíme, že je tomu tak. Jestli ne, stále budeme mít možnost poslat ho do stázové komory“, odpověděl Landry.
„Jestli mezitím nezpůsobí obrovskou katastrofu.“
„Ale už s tím přestaňte. Jestli doktor Jackson mluví pravdu, tak můžeme přijít o možnost, jak jim nakopat zadky, kterou bychom později nemuseli mít“, řekl Marks.
„Tak mě nechte s ním mluvit“, řekl Woolsey.
„To ani náhodou. Na Odysseu a pryč se může dostat pouze tým SG-1, generálové O’Neill a Landry. A rozhodně já, když jsem její velitel. A myslím, že jste to byl i vy, který tuto možnost schválil. Takže teď si to pěkně vychutnejte, protože už mě zpátky odvolat nemůžete. Je to zařízené, pane.“
„Děkuji, Marksi. Pospíšil jste si rychle“, řekl O’Neill.
„Co tím myslíte?“ zeptal se Woolsey. Marks vstoupil do kanceláře a naklonil se nad Woolseyho.
„Dnes jsem byl u vedení, kde jsem jim oznámil, že IOA nemá pravomoc na Odyssey stejně jako na Atheně. Takže jste právě přišel o jednu možnost, jak zabít doktora Jackson, která nakonec vyšla v náš prospěch. Takže jestli mě omluvíte, čeká na mě Carterová v laboratoři“, řekl Marks a chystal se odejít z kanceláře.
„Počkejte, jdu s vámi“, řekl O’Neill a spolu s ním odešel z Landryho kanceláře, kde nechali Woolseyho napospas Landrymu.
Země, SGC, pracovna Carterové
Teal’c, Mitchell a Carterová čekají v její pracovně na příchod Markse, který sebou přivedl i O’Neilla.
„Jak to vypadá?“ zeptala se Carterová.
„Stíská se mi po dnech, kdy jsem ještě nosil zbraň. Máte něco?“ zeptal se O’Neill.
„Šílený nápad“, odpověděla Carterová.
„To se mi líbí. Já a šílenost jsme jako bráchové“, řekl O’Neill.
„Cam ji má taky rád“, řekla Carterová a pohlédla na Mitchella.
„Poslyšte, jestli Jackson mluví pravdu, je tam někde Orijská loď s téměř dokončenou zbraní, která by se v boji proti Oriům mohla hodit. Myslím, že bychom po ní měli jít.“
„Máte pravdu, je to šílené“, řekl O’Neill.
„Jen říkám, že jestli nenecháme Jacksona dokončit jeho misi, není důvod, proč bychom to neměli zkusit sami.“
„Daniel Jackson by nám mohl poskytnout informace potřebné k zabezpečení úspěchu mise“, řekl Teal’c.
„Mohl by nám říct, kde ta loď je a jak na ní proniknout bez povšimnutí“, řekl Mitchell.
„Musí vědět o jejich technologii dost, aby mi poradil, jak se napojit na rozhraní řídicích systémů lodi“, řekla Carterová otočena směrem k O’Neillovi.
„Za předpokladu, že je nám řekne.“
„A proč by ne?“ zeptala se Carterová.
„Kdyby věděl, že nikam nepůjde.“
„Zkusit to můžeme“, řekl Mitchell.
„Za pokus nikdo nedá, tak běžte“, znělo O’Neillovo rozhodnutí.
O’Neill s Marksem se vrátili na Odysseu. Marks zůstal na můstku a Jack šel za Danielem do zadržovací místnosti, který nemohl uvěřit tomu, co mu řekl Jack hned po jeho příchodu do místnosti.
„To je šílené!“
„No jistě, to jsem právě říkal. Je to šílený, praštěný, divný. Ale abych byl upřímný, co není…“
„Jacku, jsem jediný, kdo by měl jít. Pro ostatní je to příliš nebezpečné.“
„Ne, pokud mi dáš ty informace, které potřebujeme.“
„Je to můj plán!“ Jack přestal pochodovat kolem Daniela a přiblížil se k němu blíže se slovy: „Ale za nic nestojí. No tak, Danieli. Měl bys vědět, že pro tebe SuperBránu nevypneme.“
„Neměli jsme na vybranou!“
„Ó, tak na jednou jste to my?“ zeptal se Jack s kroužením hlavy.
„Už jsi byl v mé situaci taky. Dobře, ne v takové, ale podobné.“
„Ano, jsem si jistý, že byl. Ale v mém mozku se už hrabali tolikrát, že si to nepamatuju.“
„Počkej chvilku, i tak budete muset vypnout SuperBránu!“
„Hele, kde je ta loď? Jak ji má Carterová řídit? A dej mi nějaké další informace, aby byla mise úspěšná. No tak!“ Daniel ignoroval O’Neilla, který se k němu naklonil se slovy: „Já ti věřím.“
„No jasně, opravdu cítím tu důvěru!“
„Teď musíš věřit ty nám. Nech nás dokončit, co jsi začal.“ Daniel na chvilku zavřel oči, ale pak se podíval na Jacka.
Země, SGC, zasedací místnost – o několik hodin později
SG-1 krom Daniela sedí kolem stolu, kde byl také Woolsey a Landry. Generál O’Neill raději stál poblíž jedné nezaplněné židle.
„Orijská loď obsahující Merlinovu zbraň je na orbitě planety s bránou“, informovala všechny Carterová.
„Projdeme tam bránou a pak se kruhy přesuneme na palubu“, dopověděl Mitchell.
„Lodi velí převor, ale každý den chodí kázat lidu“, řekl Teal’c.
„Myslel jsem, že pouze převor je schopný řídit loď“, řekl Woolsey.
„Systémy se aktivují pomocí mysli, ale Daniel mi poradil, jak bych je mohla obejít.“
„Také nám dal instrukce, jak dát poslední součástky dohromady“, řekla Vala.
„Daedalus je připraven v galaxii Pegas zavřít bránu.“
„Použijeme Orijskou loď k její aktivaci a pošleme ji skrz“, řekla Carterová.
„Ale poté, co nás z ní Odyssea přenese.“
„Tak tomu říkám plán“, řekl O’Neill.
„Který ovšem závisí na slovu Daniela Jacksona.
„Poznáme, jestli mluvil pravdu, než vypneme SuperBránu. Takže momentálně, jediné co riskujeme, jsme my“, řekl Mitchell. Woolsey se porozhlédl kolem sebe a na všech poznal, že jsou rozhodnuti.
„A co doktor Jackson?“
„Ten bude přemístěn“, odpověděl Landry.
„Chci na to dohlédnout, když už jinak nedáte“, řekl Woolsey.
Daniel se opíral a se zavřenýma očima meditoval. Během několika vteřin se otevřely dveře, za kterými stál Woolsey, který vstoupil za ním do místnosti.
„Žádná zbraň. Ha. Přinesl jste smrtící injekci? Vysoké napětí, nebo mě jen tak přenesete do vesmíru?“
„Myslím, že chápete moji pozici.“
„Dal jsem Jackovi informace, které chtěl.
„A proto budete umístěn do stáze, dokud se mise SG-1 neukáže jako úspěšná.“
„Beru to tak, že vy mi nedovolíte, abych se vrátit ke svému starému já.“
„Pokud všechny informace ukážou, jako věrohodné, budete rozmražen a váš proces proměny bude pokračovat, pokud se to opravdu má stát.“
„Chápu“, řekl Daniel a Woolsey přišel k němu blíže.
„Jsem tady z úcty k vám. Chtěl jsem vám osobně vysvětlit, proč vás přeneseme do Antické kóje v Antarktidě. To je vše“, řekl Woolsey a šel k interkomu, který byl umístěn vedle dveří.
„Už můžete vězně přenést.“ Woolsey čekal, ale nic se nestalo a tak znova zapnul interkom.
„Co se děje?“
„Máme jisté technické problémy, zdá se, že se nemůžeme zaměřit“, odpověděla poručík Evansová. Woolsey pohlédl na Daniela, který se vzápětí dostává ze zajetí. Jeho ruce a nohy byly uvolněny. Stráže hned vešla do dveří, ale Daniel je myslí odrazil a zavřel přitom dveře, než Woolsey stihnul utéci z místnosti. Obrátil se vyděšeně k Danielovi, který ho telekineticky vznesl pár centimetrů nad podlahu. Daniel šel k němu a řekl: „Tohle jsem v plánu neměl.“
Země, SGC, zasedací místnost
Generálové O’Neill a Landry šli po schodišti do zasedací místnosti.
„Vždycky jsem býval ten, kdo starosti přidělával, ne ten, kdo je neměl.“
„Není to lehké sám se nezapojit. Zapomeň na pochyby, tohle je nejlepší řešení“, řekl Landry.
„Přesně! Akce je dobrá. Posedávání, špatné.“
„Pokud se budeš cítit nějak lépe, taky mám někdy starosti. I o tebe.“
„Tak děkuji.“
„Není zač.“ Jakmile to Landry dopověděl, za nimi se objevil Woolsey, který stále vypadal hrozně. Landry s O’Neillem se hned na něj podívali.
„Myslel jsem, že jsme tu věc opravili, aby se tohle už nestalo.“ Landry se začal smát, ale nakonec s tím přestal, když přímo před ním byl O’Neill transportován pryč.
To be continued
Za chyby se moc omlouvám, jestli nějaké najdete, mám rýmu a přitom se mi hodně těžko hledají.