Epizoda 11 : Archa Pravdy, part 5Hyperprostor, Odyssey s AthenouObě lodě krásně bez jakýchkoliv problémů letěly hyperprostorem.
Podplukovník Marks přišel k přechodové komoře, kde na něj čekala plukovník Svitsová.
„Kevine.“
„Helen. Máte skvělé načasování“, řekl Kevin, jakmile vyšplhal po žebříku na palubu Atheny.
„Bylo to o chlup. Nikdo totiž neví, že jsme tady.“
„Jak to? To jsi jen tak letěla sem, abys nás zachránila?“
„Přesně tak“, odpověděla s úsměvem Helen a pak pokračovala s vážnou tváří: „Kevine, co se stalo? Když jsme vyletěli ze SuperBrány, zaměřili jsme nouzový vysílač.“
„IOA se proti nám spikla a poslala Marricka, aby nám sem dal pár Replikátorů. Měli jsme je po celé lodi. Jakmile se vrátíme na Zemi, tak dám okamžitou stížnost proti IOA. Odtrhneme se od nich… Všichni. O to se sám postarám, protože nehodlám jen tak ohrožovat posádku a jejich životy.“
„Půjdu klidně s tebou. A kde máš zbytek?“ zeptala se Helen.
„Budeme se muset vydat na Celestis. Je tam celá SG-1“, odpověděl Kevin.
„Ty dobře víš, že Athena na Orijské lodě nemá žádnou šanci“, řekla Helen.
„Ne na moc dlouho. Pošlu ti sem ZPMko a s Asgardským jádrem vám sem přidělám paprskomety, ale pouze dva. Na všech osm by nám nestačil čas. Musí se ještě nastavit do lodních systémů a to chvíli potrvá“, rozhodl Kevin.
„Jo. Asi nám nic jiného nezbývá. A co Odyssea? Jak jsou na tom motory?“
„Řeknu to asi takhle, protože budu sprostý. Motory jsou totálně v hajzlu, protože se Replikátoři k nim dostali a obětovali se pro jeho zničení. Nemůžeme se nikam hnout. Až budeme zpátky v Mléčné dráze, musíme na Abydos, kde začneme s opravami a s montáží Asgardských zbraní na ostatní lodě.“
„Takže nepřipadá k úvaze, abyste letěli s námi přímo k Celestis?“
„Ne. Rozhodně ne v této situaci. Jsme beze zbraní, motorů a štíty nám klesnou na polovinu, až ti sem donesou ZPMko.“
„Dobrá. Půjdu to říci ostatním. Ty zatím můžeš najít bezpečné místo, kde vás vyložíme“, řekla Helen. Jakmile Kevin kývnul hlavou, vydal se na zpáteční cestu na Odysseu.
Celestis, Celestové pláněVala stojí opřená o Archu a pozoruje Adriu, která stojí pár metru od ní.
„Proč se musíš postavit Antikům? Vážně. Kolik lidských věřících opravdu potřebuješ? To nemůžeš být šťastní s tím, co máš? Víš, moje matka mi říkávala: „Valo, štěstí si nemůžeš koupit.“ No, v mém případě ukrást. Myslím, že jde o to…“ Adria přerušila Valu, která k ní přišla blíže, aby ji mohla přesvědčit, že to co dělá je špatné.
„Jsou pro mě hrozbou“, řekla Adria.
„Pokud vím, vůbec je nezajímáš. Viděli hrozbu v Orie a neudělali nic“, řekla Vala, která se na ni dívala přímo před ní.
„Tomu věříš ty. Dali vám prostředky ke zničení Oriů. Nezastaví se před ničím, aby mě zničili. Neustanu, dokud je nevyhladím.“
„Ah, kéž bys nezdědila mou odhodlanost“, řekla Vala a Adria se z ničeho nic podívala na symbol Oriů, ke kterému šla a v něm i zmizela. Jakmile zmizela, Vala zaslechla podivný zvuk, který vyšel zpozad jí. Otočila se a na panelu Archy svítí několik tlačítek. Po chvilce zhasnuly se stejným tónem. Vala se rozhlédla kolem sebe a přemýšlela, co teď bude dělat.
Mléčná dráhaZemě, SGC, řídící místnostGenerál Landry ve spěchu přišel za seržantem Harrimanem, který má pro něj důležitou zprávu.
„Pane, dálkové senzory zachytily sedm Orijských mateřských lodí, které opustily hyperprostor. Volá vás plukovník Ellis“, oznámil situaci a pustil na obrazovku přímý přenos z Apolla.
„Generále, máme nepřítele na dohled. Zdá se, že zaujímají pozice.“
„Prozatím.“
„Ano, pane. Proč myslíte, pane? Základna v Antarktidě nemá už žádné drony. Neubráníme se jim.“
„Tak proč čekají?“ zeptal se Landry.
„Co teď?“
„To nevím. Buďte rád, že máme o trochu víc času.“
„Pane, s naším nedostatkem zbraní nechápu, jak by nám trocha času mohla pomoct. Co nás teď ještě může zachránit?“ zeptal se Ellis.
„Doufal jsem, že se v pravé chvíli objeví SG-1 s Odysseou.“
„Ano, pane.“
„Jedno vám ale řeknu, nepadneme bez boje. Konec.“ Walter přerušil spojení a Landry odešel zpátky do své kanceláře.
Orijská galaxieCelestis, Celestové pláněDaniel leží v cele na jedné straně odvráceně od mříží. Ruce měl pod hlavou a zdálo se, že spí. Najednou zaslechl Merlinův hlas: „To není konec. Nevzdávej se.“
„Ty nejsi Merlin.“
„Jsem tu, abych ti pomohl“, řekl Merlin, který seděl u mříží.
„Tak mi pomož“, řekl Daniel se zavřenýma očima.
„Ty musíš najít sílu“, řekl Merlin a Daniel pomalu otevřel oči a se sténáním se otočil na záda.
„Ne. Ne. Ne, už toho mám dost. Ale teď fakt nemám náladu si hrát“, řekl Daniel, když sedal. Opřel se o ruku a pokračoval: „Ty nejsi výplodem mé představivosti a nejsi Merlin. Jsi Morgan Le Fay.“
„Ty blouzníš.“
„Merlin zemřel. Nedostal se mezi povznesené. Jeho vědomí mě opustilo. Je pryč. Antikové prohlédnou tvůj převlek. Vím, že to můžu i já, jen nevím, proč si myslíš, že je to nutné“, jakmile to Daniel dopověděl, z Merlina se najednou stala Morgan Le Fay.
„Už jsi byl povznesený. Víš, jak složité to může být. Vměšování se do plánů nižších bytostí je zakázané.“
„Ano, vím. Sám jsem to udělal více než jedenkrát. Pomáhat mi je zakázané. A dát najevo, že mi pomáháš, je ještě horší.“
„Už jednou jsem to udělala a zastavili mě. Byla jsem za to vyhnána“, řekla Morgan a Daniel si lehnul na záda se slovy: „A přesto jsi tady.“
„Merlin viděl Orie takové, jací byli. Věděl, že je třeba je zastavit. Byla jsem to já, kdo ho od toho nejvíce zrazoval.“
„Drželas ho naživu. Pomohlas nám ho najít“, řekl Daniel.
„Uvědomila jsem si, že má pravdu.“
„Oriové se chystali zničit Antiky. Ať to přiznávají nebo ne, my jsme je zachránili. Snad si za to zasloužíme, aby na oplátku pomohli oni nám.“
„O tom jsem přesvědčena“, řekla s kývnutím Morgan.
„Tak nám pomoz“, řekl Daniel prosbu, která závisela na jejich životech.
„Udělala jsem, co jsem mohla.“
„Ne, můžeš víc. Můžeš a musíš udělat víc!“ zakřičel na ni.
„Ne bez pomoci. Je na mě příliš silná.“
„Kdo?“ zeptal se Daniel a po chvilce lehl zpátky na zem a povzdychnul.
„Myslíš Adriu, viď?“
„Oblékla si plášť Oriů“, odpověděla Morgan.
„Jo, toho jsem se bál.“
„Má jejich kolektivní moc.“
„Tak jí tu sílu vezmi. A nejen kvůli nám.“
„Odvrátila jsem její pozornost. Pomohla jsem ti, když jsi mě potřeboval. Věř mi, Danieli, udělala jsem, co se dalo.“
„Jak?“ zeptal se zoufale Daniel.
„Stačí použít Archu jen na jednoho převora. Krystaly v jejich berlách jsou propojené. Tak Doci komunikuje se všemi najednou. Když ji obrátíš jen na jednoho z nich, Adria ztratí značnou část své moci“, odpověděla Morgan.
„Jak...? Jak?“ Morgan zmizela, zatímco on ji sledoval. Před jeho celou se najednou objevily dvě postavy v oblečení, jako mají převorové. Když sundaly kapuce, odhalily svou tvář. Byla to major Johnsová s Mitchellem, které osvobodila Vala.
„Je načase vyrovnat skóre“, řekla Johnsová a vytáhla z kapsy klíče, které jakýmsi podivným způsobem získali.
Vala našla Tomina a teď hledá správný klíč, který zapadne do zámku. Po pár vteřinách našla ten správný klíč a rychle šla za Tominem, který leží na kamenné lavičce otočený zády k mřížím a nehýbal se.
„Tomine“, řekla Vala a poplácala ho po rameni.
„Tomine, tady Vala. No tak. No tak“, říkala Vala při zvedání Tomina.
„Pojď sem. Poslouchej mě. Všechno bude v pořádku, slibuji. Dokážeš se sebrat?“ Tomin kývnul hlavou a Vala řekla: „Dobře. Chci, abys šel se mnou za zbytek týmu.“
„Jsme tady“, řekl Mitchell a Vala pohlédla k mřížím, kde stál zbytek SG-1. Lekla se a pustila Tomina.
„Jste v pořádku?“ zeptal se Daniel.
„Moc dobře mi není“, odpověděl Tomin. On i Daniel se krátce usmáli.
„Najděme Archu“, řekl Daniel. Vala kývnula hlavou a Mitchell k ní přišel blíže a pomohl vzít Tomina.
„Pojď“, řekla Vala a všichni pokračovali v cestě.
Prostor, neznámo kde, Odyssey s AthenouAthena s Odysseou vystoupily z hyperprostoru poblíž Celestis. Athena se odpojila od Odyssey a poodletěla od ní.
„Tady Svitsová, vyrážíme. Za chvilku nás tu máte zpátky“, ozvala se z vysílačky.
„Rozumím. Přeji hodně štěstí. Marks konec.“
Athena se dala do pohybu a vstoupila do hyperprostoru. Osamělá Odyssea tam zůstala stát.
Celestis, Celestové pláněCelý tým SG-1 s Tominem šli do místnosti, kde byla Archa.
„… A pak prostě někam zmizela, jako by měla na práci něco důležitého. A když jsem se otočila, sedm symbolů na Arše zářilo“, řekla Vala a všichni stoupli k Arše.
„To byla Morgan“, řekl Daniel.
„Pomáhá nám? Pokud ano, nechápu to“, řekla Vala.
„Kterých sedm symbolů?“
„Myslíš, že si je pamatuju?“
„Když jde o osud dvou galaxií, čekám, že si zapamatuješ klíč, který ti dá mocná povznesená bytost!“ řekl dost zřetelně Daniel.
„Moc dlouho nezářily. Spíše jasně svítily. Když jsem se otočila, byla jsem sama a šla tě hledat.“
„Které to byly?“ zeptal se frustrovaně Daniel.
„Jeden tady, a po dvou tady, tady a tady“, odpověděla Vala s ukazování na symboly.
„Svítily v nějakém pořadí?“ zeptal se Daniel.
„No, všechny najednou.“
„Jasně.“
„Někdo sem jde“, řekl Teal’c, který stál u východu. Daniel přešel na jinou stranu Archy, kde stála Vala.
„Fajn, sedm symbolů.“
„Zkus hádat“, řekla Vala s rozmáchnutí rukou.
„Verimas je v Antičtině pravda.“
„Dobře“, řekla Vala. Daniel začal přemýšlet a pomalu mačkat na symboly. Na Arše namačkal slovo Varimas, ale nic se nestalo.
„To asi ne“, řekla Vala. Tomin se otočil směrem k chodbě, kde jde Doci přímo k nim. Všichni se najednou zarazili. Teal’c vystřelil z tyčové zbraně, ale Dociho chrání štít. Doci pak zvednul ruku a Teal’ca odhodil na zeď. Tomin se rozeběhnul proti němu, ale také ho svými schopnosti odrazil na zeď. Daniel s Valou, Mitchellem a Johnsovou sledují Dociho, jak v klidu stojí před nimi. Orijský symbol najednou vzplanul a Doci kleknul na kolena. Všichni čtyři se otočili směrem k symbolu, kde se z ničeho nic objevila Adria. Tomin se opřel o zeď zatím, co Adria řekla: „Je po všem. Nemůžete zvítězit. Je jen jedna cesta. Moc a sláva Počátku.“ Daniela v momentě něco napadlo a tak pokynul na Valu, ať něčím zabaví Adriu. Vala se tedy otočila k Adrii a začala mluvit: „Adrio. Omlouvám se. Přála jsem si, aby to bylo jinak.“
„Mě taky“, řekla Adria. Teal’c pomalu sahal rukou po tyčové holi a Daniel tajně zadával symboly.
„Co chceš dělat? Nikdy se neshodneme. Takže teď mě zabiješ?“ zeptala se Vala. Teal’c namířil hůl na určité místo a čekal jen na správnou chvíli. Jakmile Daniel zmáčknul poslední sedmí symbol, na Arše začalo svítit červené světlo. Adria si toho všimla a rychle pomocí schopností odhodila Daniela na zeď. Teal’c vystřelil na nohu stolu a Vala rychle odběhla od Adrii a sklonila se k zemi. Archa spadla na zem přímo před Dociho a otevřela se. Velké zářivé světlo z ní vyšlo a Dociho hlava byla v jejím dosahu.
Zářivé světlo bylo vidět i nad celým městem.
Celá SG-1 se udiveně dívá na Archu, která kryje Dociho, který se zadíval dovnitř.
Převor, který zrovna kázal v jiné vesnici, se zarazil a zadíval se do své hole, ze které vycházelo jasné modré záření.
Stejně tak to bylo všude, kde byli převorové, kteří drželi hole.
Archa se najednou zavřela a Adria rychle zařvala: „Ne! Nemůžete mi vzít mou moc!“ Vala pohlédla na Dociho, který se vzpamatovává z toho, co právě prožil.
„Myslím, že už se stalo“, řekla s jistotou Vala při pohledu na Adriu.
„Všechny vás sežehnou plameny věčného zatracení“, řekla Adria. Z chodby se objevilo bílé zářivé světlo, které se zformovalo na Morgan Le Fay se slovy: „Ne, pokud se do toho vložím já.“
„Se mnou se nemůžeš rovnat.“
„Teď už ano“, odpověděla jí nazpátek Morgan a zformovala do původní podoby a vyrazila proti Adrie, která se změnila také jako ona. Obě formy energie se vrhly na sebe a sráží se ve středu místnosti. Všichni se zaujatě dívají, když najednou obě zmizely neznámo kam.
„Mia Clementia Denar Esto“, řekl Doci.
„Co? Co říkal. Nerozumím mu“, ptala se Vala.
„Řekl: Měj slitování. Byl jsem slepý, ale teď už vidím“, odpověděl Tomin.
Prostor, Celestis, Athena, můstek – o několik minut pozdějiNad planetou Celestis se objevila Athena, která měla při výstupu z hyperprostoru aktivované štíty a zbraně.
Svitsová zaraženě stála v přední části můstku a sledovala Orijské lodě, jak zůstávají na svých pozicích.
„Majore…?“
„Nevím, madam. Prostě si nás nevšímají“, odpověděl zmatený Barta.
„Zapněte rádio.“
„Rádio je zapnuto.“
„SG-1, tady plukovník Svitsová. Ozvěte se.“
Celestis, Celestové pláněZ vysílačky majora Johnsové se ozvala plukovník Svitsová: „SG-1, tady plukovník Svitsová. Prosím, ozvěte se.“ Všichni se na sebe překvapivě podívali a Johnsová aktivovala vysílačku.
„Tady je major Johnsová. Slyšíme vás, plukovníku. Nečekali jsme vás tu.“
„Také jsem nepočítala s tím, že sem vyrazíme na záchrannou misi. Nevíte, co se to tu děje? Jsme na dosahu Orijských lodí, ale oni si nás nevšímají.“
„Použili jsme Archu, madam. Oriové od teď nejsou naší hrozbou. A kde jste nechali Odysseu?“
„Odyssea utrpěla velké poškození. Museli jsme ji nechat někde jinde, aby ji nenašli. Přeneseme vás na palubu a poletíme pro ni.“
„Vyčkejte chvíli“, odpověděla Johnsová a podívala se na zbytek týmu. Daniel držel svou zraněnou ruku, přičemž vysvětloval: „Byl to Počátek.“
„Co bylo…?“ zeptala se Vala.
„Klíčové slovo, které aktivovalo Archu. Uvědomil jsem si to, když Adria mluvila. Ve staré Antičtině to znamená „pravda“. Antikové, kteří ji sestrojili, v tom museli vidět ironii“, odpověděl Daniel a všichni se podívali na Dociho, který před nimi začal brečet.
„Měli bychom se vydat na cestu, ať na nás Odyssea nečeká“, řekl Mitchell.
„Souhlasím“, řekla Johnsová.
„Archu tu ale nenecháme. Musíme ji vzít s sebou“, řekl Daniel.
„Jistě. Atheno, tady Johnsová. Zaměřte nás všechny s Archou a Tominem a přeneste nás na palubu“, řekla Johnsová do vysílačky.
„Rozumím, zahajujeme transport“, odpověděla Svitsová. Během několika vteřin všichni i s Archou zmizeli. Jediný doci zůstal.
Prostor, neznámo kde, Odyssey s Athenou – o půl hodiny pozdějiAthena vystoupila z hyperprostoru a letěla k Odyssee, na které pomalu začal úklid.
„Kevine, tady Helen. Jsme zpátky“, řekla do vysílačky Helen.
„Tady Kevin. To rád slyším. Pomalu jsme začali s úklidem. Takže nás můžete vzít“, řekl Kevin.
„Už k vám letíme. Svitsová konec.“
Mléčná dráhaZemě, SGC, zadržovací místnost – o pět hodin pozdějiGenerál Landry s Teal’cem vešli do místnosti, kde stále drželi převora.
„Zvážili jste to znovu?“ zeptal se převor.
„Ne“, odpověděl Landry a pohlédl na Teal’ca, který v rukou držel převorovu hůl.
„Já to nechápu“, řekl převor.
„Vezměte si to“, řekl Teal’c a podal převorovi hůl, který si ji od něj vzal zpátky.
„Něco vám ukážeme“, oznámil převorovi Landry a doktor Jackson s vozíkem, na kterém byla Archa, přišel do místnosti. Vozík s Archou postavil před převora a zůstal u ní stát.
„Jaký toto má význam?“ zeptal se převor.
„To uvidíte sám“, odpověděl Daniel a otevřel Archu, která je již aktivována. Bílé zářivé světlo se z Archy objevilo a převorova hůl začala zářit tak, jako v galaxii Oriů.
Abydos, poušť, hangár – o dvě hodiny dříveOdyssea s pomocí Atheny byla dána do hangáru, ve kterém se daly do okamžitých oprav. Jakmile si všichni vzali své věci, Athena je přenesla k sobě na palubu a pokračovali v cestě na Zemi.
Země, SGC, Landryho kancelář - současnostPodplukovníci Carterová a Marks seděli před Landrym, který přemýšlí o rozhodnutí, které závisí na osudu programu Hvězdná Brána.
„Vám oběma věřím. Svěřil bych vám do rukou i svůj život, takže s vámi souhlasím. Hned, jakmile se Atlantida ozve, jim vše oznámím. Odteď jednáme mimo IOA. Vše už je v našich rukou“, řekl Landry.
„Myslím, že generál O’Neill nám s tím pomůže“, řekla Carterová.
„To ano“, ozval se mužský hlas, který vycházel ode dveří, u kterých stál samotný O’Neill. Marks i Carterová stoupli do pozoru a O’Neill jim hned pokynul, že mají sednout.
„Přesně zítra v tuto dobu mám schůzi s IOA. Byl bych rád, kdybyste tam přišli i vy dva“, oznámil jim O’Neill.
„Ano, pane“, odpověděli oba dva a podívali se jak na Landryho, tak i na O’Neilla, který kývnul hlavou.
EndSlova autora:
Bylo zvláštní, že se nikdo z vás nezeptal, jak se Athena vlastně dostala do galaxie Oriů bez ZMP. Tak když tak, tady máte vysvětlení:
Athena se dostala do galaxie Oriů jen díky aktivaci SuperBrány z jejich strany. Orijská loď chtěla proletět zpátky do své galaxie, ale Athena ji rychle předstihla. Tak proto se i bez ZPM dostali do galaxie Oriů.