Úvod
Už je tomu mnoho let, kdy dávný svět navždy změnil svou tvář. Byla to doba, kdy byl svět poháněn černým palivem a kdy uprostřed pouští vyrostla obrovská města z trubek a oceli. Avšak z dávno zapomenutých důvodů začaly spolu světové mocnosti válčit. Během osmi krutých let byla většina světa obrácena v trosky. Některá místa byla po jaderných úderech zcela zničena a jen málokdo si dnes pamatuje, že tam kdysi žili lidé. Hřmící stroje zasyčely a zastavily se. Kdysi prosperující svět se rozpadl. Pamatuji si to jako malý kluk, bída a potraviny na příděl. Můj otec byl zabit, když mi bylo sedm let a má matka jednoho dne zmizela neznámo kam. A zatímco čas šel dál, svět se dále měnil. V části světa si moc upevnila nově vznikající totalitní světovláda, zatímco jinde vládl chaos. Na silnicích to byl přízrak bílé čáry. Jen ti, co byli dost pohybliví a suroví, si našli potravu. Drancovali, aby dokázali přežít. Bandy se zmocnily silnic. A v tomto víru úpadku podléhali obyčejní lidé násilí.
Dějství I
Kap 1 Melbourne 2080
Kap 2 Four Pillars Gin
Kap 3 Základna Maroondah
Kap 4 Konflikt s úředníky
Kap 5 Dvojí ztráta
Kap 6 Šílený Max
Dějství II
Kap 7 Projekt Obnova
Kap 8 Ve službách Nového řádu
Kap 9 Pravá tvář
Kap 10 Odchod
Kap 11 Jezdci pustiny
Kap 12 Mad Black
Dějství III
Kap 13 Na straně Bratrstva
1
Melbourne 2080
Melbourne 2080
Psal se rok 2080. V pozůstatcích kdysi prosperujícího města Melbourne stále přežívalo mnoho lidí. Ti se zde snažili obnovit to, co bylo dávno ztraceno. Avšak takové místo velice lákalo všemožné gangy, nájezdníky, lupiče a další zločinecké živly. Kromě domobrany a pozůstatků staré policie dohlížela na pořádek také takzvaná hlavní jednotka, strážci pořádku, kteří vznikli jako odnož policie hlídkující na hlavních trasách. Aby ochránci pořádku obstáli v drsném světě i jejich praktiky musely odpovídat situaci. Už zde nebylo místo pro humanitu a lidská práva. Platila jednoduchá rovnice, dodržuj zákony a nebudeš mít problém, poruš zákon a se zlou se potážeš.
Jednoho dne jsem odpočíval v jednom pokoji v horním patře základny. Seděl jsem na staré rozvrzané dřevěné židli, nohy na stole a zamyšleně hleděl na okolní svět skrz špinavé okno, které snad od války nikdo neumyl. Trocha klidu mi přišla vhod. Už od rozbřesku jsem se nezastavil. Nejdříve nám dělaly problém gangy v baru na předměstí kde došlo k hromadné rvačce, potom ta honička na silnici č.9, a aby toho nebylo málo, jiný gang se pokusil zaútočit na nedalekou rafinérii. Vše nakonec docela dobře dopadlo, až na to, že budou dvě auta potřebovat generálku a Ralfieho odvezli do špitálu, avšak dle doktorů to nebylo nic vážného a do týdne už bude zase brázdit silnice.
Na chvíli jsem zavřel oči a přemýšlel o všem, co se poslední dobou událo. Svět kolem nás se rozpadá, upadá do naprostého chaosu a my strážci s pomocí místní domobrany jen s obtížemi udržíme pořádek ve městě a v jeho okolí. Dál už byl náš vliv velice diskutabilní. Silniční gangy si na silnicích a dálnicích dělají, co chtějí a běžné obyvatelstvo trpí. Je to boj s větrnými mlýny. Ale my se nesmíme vzdát, jinak by jednoho dne gangy získaly i svůj vliv ve městě a to by bylo teprve zlé. Avšak s našimi omezenými zdroji toho tolik nezmůžeme. Hromadná výroba téměř zanikla a zvláště u aut je to velký problém. Jen díky našim zručným technikům dokážeme udržet vozový park v provozuschopném stavu.
Z myšlenek mě vytrhly něčí hlasy na dvorku. Kdosi se s někým hlasitě bavil. Otevřel jsem proto oči a zvedl se ze židle, abych lépe viděl ven. Spatřil jsem tam kapitána Fifiho a Gooseho jak o něčem vášnivě diskutují. Než jsem však stačil zjistit víc, odešli do protějšího křídla budovy. Nechal jsem to být, protože čas od času se prostě stalo, že někdo měl rozdílný názor na věc.
Potom co nádvoří osiřelo, díval jsem se dál z okna. Ačkoliv byl dnešní den slunečný, okolní svět působil chladně a nevlídně. Naše stanice patřila i přes všechny události posledních desetiletí pořád mezi krásné a zachovalé stavby. Zdi z červeného režného zdiva. Kraje, římsy, oblouky nad okny a dveřmi pro změnu ze žlutých cihel a celá stavba byla založena na opracovaných kamenných blocích. Více než dvě stě let stará stavba přečkala těžké časy takřka bez úhony, což svědčilo o stavitelském umu našich předků. Co jsem slyšel, tak v dávných dobách tahle stavba sloužila snad jako vodárna, či přečerpávací stanice. Po čase její význam s technologickým pokrokem upadl a místo toho tu léta sídlilo muzeum a technologické vzdělávací centrum. Přesně si to už nikdo nepamatoval, avšak severní křídlo stále ukrývalo staré parní stroje, které i dnes vzbuzovaly mezi případnými návštěvníky obdiv.
Opustil jsem představy o starém světě a popošel malému stolku se zrcadlem. Učesal si trochu rozcuchané dlouhé vlnité kaštanové vlasy, svázal je zpět do copu, a potom se vrátil ke stolu, na němž se válelo pár starých papírů, propisovaček, starodávných plnících per a staré rádio. Ve volných chvíli jsem si s ním často hrál a zkoušel zachytit případná vysílání. Čas od času se mi povedlo zachytit jakési vysílání pocházející snad až z daleké Evropy, ovšem obsah byl často matoucí a trochu i zneklidňující. V šumu zaznělo cosi o pokrocích, popravách vlastizrádců, velkých vítězstvích a překročení zbrojních plánů. Celé mi to často připomínalo nějakou propagandu než normální vysílání. Možná to bylo někým nahráno ještě před válkou, možná během ní, nebo tu byla ještě další možnost, která mě trochu děsila. A to že se kdosi ve světě snaží uchopit moc silou a podrobit si zbytky lidské civilizace, dá-li se tomu tak ještě říkat.
Nohy jsem opět dal na stůl a opřel se ve staré židli až v ní zlověstně zapraskalo. V myšlenkách jsem se ponořil do časů dětství. Byla to vskutku tvrdá doba. Rodiče mi často vyprávěli o životě a hojnosti, která panovala před válkou. Ovšem nezapomněli také zmínit hamižnost, stoupající zlobu mezi lidmi, touhu po moci a o dalších neřestech, které pomalu rozkládaly starý svět. Vládci jen mluvili a mluvili, ale nikdo se ani špetkou snahy nepokusil zlý trend zvrátit. Další velká válka byla už jen otázka času. Strašák 3. světové se v roce 2048 stal hrozivou skutečností. Části světa pohltily plameny a zbytek skončil v rozvalinách. Všechny ty hrůzy trvaly dlouhých osm let, ale ani potom se nedalo říct, že by to skončilo. Nikdo neohlásil oficiální konec, ani nebyla podepsána žádná mírová smlouva. Dá se říct, že válka formálně ani neskončila, jenže vyčerpaný svět ji už dál vést prostě nemohl.
Vzpomínám na to jako malé dítě. Rok po válce, kdy jsem se narodil byl hodně krušný. Bída, nemoci a neustálé hrozby. Jediný, kdo mě vždy dokázal rozveselit, byl můj bratr. Užili jsme si spoustu legrace a to nám umožňovalo zapomenout na nehostinnost světa. Je pravda, že byl trochu bláznivý a nedělal si ze světa tak těžkou hlavu, jako jiní, ale když přišlo do tuhého, nedal si nic líbit a dokázal se postarat o druhé. Pak jednou v sedmi letech jsem o něj přišel. Nikdy jsem se nedozvěděl, co se s ním stalo. Bylo to v den, kdy naše osídlení napadli nájezdníci. Možná ho unesli, nebo spíš zabili. Šance zjistit, jak to tehdy bylo, se rovnaly nule. Od té doby zůstalo v mé duši prázdné místo. Když jsem se v devíti letech ocitl bez rodičů, bezcílně jsem se probojovával životem a můj jediný smysl byl, přežít. Léta jsem trávil v různých komunitách a často byl svědkem masakrů a krutostí páchané na nevinných. Někteří to popisovali jako nelidské zacházení. Já ovšem s tímto přirovnáním nesouhlasil. Říkal jsem, že zvíře nic takového neudělá, že podobných zvráceností je schopen pouze člověk. Ten, který si říká civilizovaný. Ne. Takové jednání bylo právě lidské. Plné nenávisti, krutosti, zabíjení a ničení.
„Paci. Znovu tě potřebujeme. Něco se stalo na východě,“ vyrušil mě z myšlenek Gooseho hlas.
„O co jde?“ zeptal jsem se.
„Jde o nějakou nehodu, něco se tam semlelo. Jedeme to prověřit.“
„OK. Pojedu s tebou. Co nám zbývá,“ souhlasil jsem, ačkoliv po náročném dni se mi už nechtělo někam cestovat.
Seběhli jsme po starém rozvrzaném dřevěném schodišti. Rychle proběhli skrze přízemní prostory, které sloužily jako provizorní kanceláře, kde byly rozmístěny staré stoly, police, skříňky a především tu byl příšerný nepořádek. Na dvoře jsme rychle nasedli do jednoho ze dvou vozů a vydali se na cestu. Goose si sedl za volant a já na místo spolujezdce. Ještě, než jsme vyjeli ze dvora, jsem v rychlosti překontroloval zbraně. Parťáci Charlie a Connor vyrazili hned za námi.
Po pár minutách jsme již přejížděli po West gate bridge, který se hrdě klenul přes zátoku, jenž v dávných dobách sloužila jako hlavní přístav a kam proudily tuny a tuny zboží z celého světa. Cestou jsme příliš nemluvili, pouze poslouchali komunikaci z vysílačky. Z okna jsem zamyšleně sledoval ubíhající město kolem cesty a v duchu si říkal, že můžeme mít štěstí, že tohle město přežilo světovou válku téměř bez úhony, zatímco Sydney na tom bylo podstatně hůř.
Po silnici M1 jsme přejeli celé město během pár minut. Mezi jednu z mála výhod této neutěšené doby patřily naprosto volné cesty. Zatímco kdysi bylo potřeba k projetí celého Melbourne ve špičce hodina i více, dnes jsme to zvládli za pouhých dvacet minut. Pár mil za městem jsme odbočili z hlavní cesty a dorazili na jednu z vedlejších, kde došlo podle hlášení k onomu problému. Jaké však bylo překvapení, když jsme nikde nenašli ani stopy nehody, nebo nějakého konfliktu. Obvykle zůstávala po bojích kolem hromada nepřehlédnutelného nepořádku.
Pomalu jsme přejeli celou vedlejší cestu, která končila malou vesnicí. Nikde ani živáčka. „Zdá se, že nás chtěl někdo někam nalákat. Nemám z toho dobrý pocit,“ s vážnou tváří jsem prohlásil. Nebylo by to nic neobvyklého, že nás chtěl někdo odlákat od něčeho podstatnějšího, nebo vlákat do pasti. Na podobné případy jsme však po dřívějších zkušenostech připravení. Goose nato zvedl vysílačku zabudovanou ve vozidle: „Tady jednotka šest. Volám centrálu. Dorazili jsme na místo, avšak nenašli jsme tu žádné známky po nějakém problému. Vesnice je úplně pustá.“
Po chvíli se z vysílačky ozvalo: „Tady centrála. Zatraceně, to bude zase nějaká léčka.“
„Děje se někde v obvodu něco?“ zjišťoval dál Goose.
„Ne. Nic neobvyklého. Ostatní jednotky se právě vrátily na základnu. Pokračujte v průzkumu, ale dejte na sebe velký pozor.“
„Rozumím,“ odpověděl Goose a zavěsil vysílačku.
„Co si o tom myslíš?“ pohlédl Goose na mě s nadějí, jako kdybych znal řešení. Pozorně jsem se rozhlédl po opuštěných dřevěných domech lemující hlavní cestu a snažil se zpozorovat nějaký pohyb: „Doufejme, že došlo jen k nějakému nedorozumění. Pro jistotu se tu trochu porozhlédneme. Zajeď mi tam k tomu stromu,“ ukázal jsem na velký košatý strom v těsné blízkosti polorozpadlého plaňkového plotu. Zbytek jednotky vystoupil z vozidel a zaujal obranné postavení u krajního zděného domku.
Zatímco trojice Goose, Charlie a Connor vyčkávali, opatrně jsem se plížil kolem plotu k nejbližšímu domu. Cestou jsem pozorně naslouchal okolním zvukům, přesto kromě tichého vanutí větru v okolních jehličnatých lesích neslyšel nic jiného. V prvním domě jsem opatrně prohledával jednotlivé místnosti, kde po bývalých nájemnících zůstaly zbytky vybavení. Vše cenné si už mnozí dávno rozebrali. Dle vrstvy prachu tento dům už hodně dlouho nikdo nenavštívil a pokud by zde někdo číhal, zanechal by v něm viditelné stopy.
Pokračoval jsem v průzkumu dalších domů, ale tam se situace opakovala. Stejně tak netknutá byla i hlína v okolí domu. Kromě zvířecích stop tu nic nenaznačovalo přítomnost lidí, či nějakého gangu. Člověk musel být při toulkách krajinou hodně opatrný, protože podobná stavení, zvlášť ta ukrytá v lesích se často stávala útočištěm pro bandity, silniční gangy, zločince, vrahy a další zlořády. Toto místo k nim nepatřilo, přesto i nadále jsem zachovával co největší opatrnost. V tomto světě hrozilo nebezpečí za každým rohem. Potom jsem vylezl na věž místního kostela. Při výstupu bylo třeba dát pozor, kam šlapu, neboť příčky žebříku měly nejlepší léta za sebou a snadno se mohly zlomit, což by bylo nemilé. Na věži jsem pod hromadou starých hadrů nalezl starý zaprášený dalekohled, který zázrakem unikl pozornosti sběračů. „Paráda, ten se zrovna hodí,“ tiše jsem se zaradoval. Očistil jsem čočky a zvědavě začal pozorovat okolí.
Slunce už pomalu začalo zacházet za obzor a stíny okolního borovicového lesa se začaly pozvolna prodlužovat. Z věže jsem měl perfektní výhled na celou tichou vesnici, která v tom tichu kolem působila stále strašidelněji. Za posledním domem jsem viděl i naše dva zlutočervenomodré vozy a trojici parťáků stále držící hlídku opodál. Pohledem pak pátral po okolní krajině, když v tom jsem sebou trhnul. V dáli se zničeho nic ozvalo troubení rohu. „Co to? Někdo o nás ví?“ rozmýšlel o možných zdrojích zvuku. Dalekohledem jsem v rychlosti sledoval okolí široko daleko a snažil najít zdroj nebezpečí, jenž se jistojistě blížilo. Můj pohled zaujal oblak prachu na planinách rozkládající se na jihu. Oblak se postupně přibližoval. Zpočátku mi hlavou proběhla myšlenka, že se jedná o nějakou písečnou bouři. Nebylo by to nic výjimečného na vyprahlých plání, ale na bouři tohle bylo příliš lokální.
V neblahé předtuše jsem se snažil zjistit příčinu onoho mraku. Až v jeden moment mi pozornosti neušlo několik motorek a upravených vozidel pro silniční boje. „Zatraceně. Tak tohle je ten důvod, proč nás sem kdosi vylákal. Z vesnice vedla pouze jediná asfaltová cesta na jih k hlavní silnici M1, takže nás tu měli v pasti,“ hodnotil jsem naši situaci. Nečekal jsem ani minutu a rychle seběhl z věže na náves a sprintem pokračoval přímo k parťákům.
„Děje se něco?“ překvapeně mě vyzvídal Charlie.
„Od hlavní silnice má sem namířena celkem početná skupinka silničních gangstrů. Musíme honem rychle zmizet, než tu budeme v pasti.“
Pro všechny to byl jasný signál, že je načase opustit prostor. Rozeběhli jsme se k vozidlům. Cesto se mě Goose zeptal: „Kolik jich je?“
„Nevím přesně. V oblaku prachu jsem zahlédl asi deset motorek a čtyři vozidla, ale určitě jich bude víc.“
„Sakra. To nám ještě scházelo.“
„Nejhorší je, že odsud nevede jiná cesta. Skrz lesy nemůžeme projet. Musíme tudy, avšak viděl jsem kousek dál jednu polní cestu. Když budeme rychlí, unikneme jim.“
Hned nato jsme doběhli k vozidlům. „Pusť mě za volant,“ spíše rozkázal jsem, než navrhl.
„Cože?“ zaskočil jsem Gooseho. Dobře věděl, že sice umím dobře jezdit, avšak taky hodně riskovat a párkrát jsem vyvázl z nebezpečné situace jen se štěstím.
„Neboj. Vždyť mě znáš,“ lehce jsem ho poškádlil.
„No právě,“ odvětil.
Vyrazili jsme po úzké asfaltové silnici a dvojice Charlie, Connor hned za námi. Chtěl jsem se dostat z dosahu nepřátelského gangu včas, a tak jsem na to pořádně šlápl nedbaje, že cesta měla už svá nejlepší léta za sebou.
Jehličnatý les kolem cesty brzy vystřídaly plevelem zarostlé louky. Ovšem i gang se nebezpečně přiblížil. Teprve teď jsme měli možnost spatřit skutečné počty: osmnáct motorek nejrůznějších typů a šest upravených vozidel. Velká přesila, proti níž jsme neměli žádnou šanci. Jediná naše naděje spočívala v rychlém úniku. Odbočil jsem na prašnou cestu a uháněl co to dalo. Charlie a Connor nás následovali. Po hrbolaté cestě plné výmolů jsme často nadskakovali na sedadlech až mnohdy mnoho nechybělo, abychom se praštili hlavou o strop. I přes tuto snahu se motorkáři přibližovali hrozivě rychle. Motorky se zkrátka do takového terénu hodily mnohem lépe než auta. Všichni jsme si přichystali brokovnice a čekali, až se nepřátelé dostanou na dostřel. Já rovněž měl nachystanou zbraň v přihrádce ve dveřích a připraven ji použít ve vhodném okamžiku.
Sledoval jsem cestu před sebou a hledal v terénu vhodná místa, která bych mohl využít k manévrům. To už první motorky dostihly náš druhý vůz. Ozvaly se dva výstřely. Pohledem do zpětného zrcátka jsem zkontroloval situaci. Jeden motorkář z gangu ztratil kontrolu nad strojem a už se válel v kotrmelcích v prachu cesty. Následovaly další dva výstřely, které však zřejmě mířily mimo. Další motorkáři se začali dotírat i na nás. Připravovali si háky, kuše a další zbraně. Bylo třeba rychle jednat. Popadl jsem zbraň z přihrádky a střelil okýnka po nich. Perfektní zásah, jeden schytal přímý zásah. Jezdec jedoucí přímo za ním měl v ten moment velký problém a jen tak tak se mu vyhnul. Díky tomu jsme získali náskok a já měl trochu času vyhodnotit situaci před námi.
Konečně jsem našel zajímavý terén, kde bychom mohli setřást pronásledovatele. „Tam za těmi stromy v tom místě, kde byl asi lom,“ ukázal jsem k místu, kde byla země dotčená dávnou těžbou.
„Ty jsi se zbláznil, vždyť je to sebevražda,“ oponoval Goose, když mu došlo, co mám za lubem.
„Nemáme na vybranou. To zvládneme. Vždyť mě znáš,“ zopakoval jsem moji oblíbenou hlášku.
Goose už raději mlčel.
Potom jsem zvedl vysílačku a v rychlosti do ni promluvil: „Charlie, mám nápad, jak bychom je mohli setřást, ale bude to trochu nebezpečné.“
„Co chceš udělat?“
„Nechte to na mě, dělejte přesně to co já.“
„Aha. To zase bude nějaká šílenost,“ dostalo se mi lehce nedůvěřivé odpovědi.
„Ano. Bude, ale jedině tak se odsud dostaneme. Proti té přesile nemáme šanci.“
Mezitím nás dostihli další motorkáři. Koutkem oka jsem zpozoroval, že se jeden nich chystá vystřelit z kuše. Dupnul jsem na brzdu přesně ve chvíli, když zmáčknul spoušť. Šíp minul naše vozidlo a navíc ještě trefil opodál jedoucího motorkáře do motorky. Hned nato jsem přidal plyn a strhl řízení přímo do úzké soutěsky přesně na druhé straně od místa, kde už nepřátelé chystali bariéru. Evidentně to nečekali, takže jsme jim náhle zmizeli z dohledu.
Charlie a Connor nás následovali. Vysokou rychlostí jsme míjeli jezírko na dně. Ve zpětném zrcátku jsem zpozoroval pár motorkářů, kteří se nás vydali pronásledovat. Ostře jsem zabočil doleva přímo do příkrého písčitého kopce. Díky rychlosti, jsme ho dokázali překonat. Pokud bychom jeli pomaleji, v písku bychom uvázli. Okamžitě jsem to poradil přes vysílačku i Charliemu.
Překonali jsme písčitý val v naději, že pronásledovatelé podcení situaci a uváznou tam. Ovšem motorkáři se jen tak nevzdali a z pěti uvázli pouze dva.
„Viděl jsi to?“ zhodnotil Goose naprosto bezproblémový průjezd jednoho z pronásledovatelů.
„Ano. Viděl. Ten chlap se snad narodil s řídítkami na rukách,“ nasraně jsem konstatoval a v reakci nato vytáhl z pouzdra revolver a dvakrát po něm vystřelil.
První rána šla mimo, druhá už ne. „Výborně,“ zaradoval jsem se.
Potom jsem zabočil za hromadu hlušiny porostlé křovím, pokračoval přes bahnitou cestu přímo pod silniční most. Celou dobu jsem sledoval i naše druhé vozidlo. Když se zdálo vše v pořádku, zabočil jsem na úzkou prašnou cestu, která nás dovedla na asfaltovou silnici. Po chvilce jsem opět zkontroloval situaci kolem. Ulevilo se mi, pronásledovatele byli pryč. Přesto jsem nechtěl nic podcenit a co nejrychleji pokračoval v jízdě.
„Tys nám dal,“ ozvalo se ve vysílačce.
„Byla to trochu divoká jízda, ale zvládli jsme to. Pronásledovatelé jsme setřásli a dokonce jsme jich i pár zlikvidovali,“ v pozvednuté náladě odpověděl.
Za krátko jsme už dorazili zpět na hlavní silnici. Cesta už byla klidná, a tak jsme mohli zvolnit tempo. Na stanici jsme dorazili krátce po setmění. O všem jsem poreferoval kapitánovi Fifimu. Trochu ho zneklidnilo to, že jakási pochybná informace nás dokázala tak snadno přivodit do léčky. Nechybělo málo a strážci málem přišli o čtyři chlapy. Po tomto velice náročném dnu jsem byl rád, že už je po všem. V kanceláři v dolním patře jsem do sebe nacpal skromnou večeři stávající ze sušeného klokaního masa, a potom se vydal konečně domů.
Můj domov se nacházel necelé tři kilometry jižně od stanice. Svižnou chůzí jsem tu vzdálenost běžně překonával během třiceti minut. Ulice města byly ještě relativně v pořádku, takže nebyl problém přidat trochu do kroku. Cestou jsem přemýšlel o všem, co se během dneška stalo. Nechybělo moc a nemusel se dnes vrátit domů. Už několikrát mi mé riskantní rozhodnutí zachránily život, ovšem je jen otázkou, kdy mi to nevyjde. Zahnal jsem negativní myšlenky a pokračoval v cestě.
Čtvrť Williamstown patřila mezi ty bezpečné. Kromě našich hlídek zde dobře fungovala domobrana a všichni obyvatelé se znali a především drželi při sobě. Konečně jsem dorazil ke svému skromnému přízemnímu domku. Ve tmě působil trochu chladně. Na rozdíl od sousedů, na mě doma nikdo nečekal. Čas od času si mi poštěstilo najít si přítelkyni, avšak žádný vztah jsem si dlouhodobě neudržel. Souviselo to s faktem, že četaři, jak se nám hanlivě často říkávalo, se netěšili přílišné oblibě.
Po krátkém běhu myšlenek jsem vstoupil do domu. V obývacím pokoji ze sebe sundal koženou uniformu, modrou košili a přehodil je přes židli, následně si rozpustil své vlasy, které jsem musel ve službě nosit svázané v copu. Původně se mě mnozí snažili přesvědčit, že správných strážce je nemá nosit, ale já si zatrvzele stál za svým. Na dvorku jsem se opláchnul v kovové vaně, kam byla svedena dešťová voda. Vodovodní síť dnes fungovala pouze v malé části města a to ještě hodně omezeně, proto bylo nezbytné si zajistit zdroj vody náhradním způsobem. Po rychlé očistě jsem s sebou praštil do postele a téměř okamžitě usnul.